Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011

ΑΛΓΕΡΙΑ - ΤΥΝΗΣΙΑ:Οργή και συγκρούσεις για τις τιμές των τροφίμων και την ανεργία


Από χτεσινές συγκρούσεις στο Αλγέρι-7 Ιαν. 2011. (AP Photo)
Σε πεδίο μάχης μετατρέπονται οι δρόμοι της μιας πόλης μετά την άλλη στην Αλγερία καθώς εξοργισμένοι νεαροί συγκρούονται με τις αστυνομικές δυνάμεις, πυρπολούν και λεηλατούν κυβερνητικά κτίρια, τράπεζες και πολυκαταστήματα, διαμαρτυρόμενοι για την εκτόξευση των τιμών βασικών ειδών διατροφής, όπως π.χ. το αλεύρι, η ζάχαρη και το λάδι, των οποίων οι τιμές διπλασιάστηκαν.Σποραδικές διαδηλώσεις γίνονταν και τις προηγούμενες βδομάδες, αλλά από την Τετάρτη έλαβαν διαστάσεις χιονοστιβάδας την ώρα που ο ΟΗΕ προειδοποιούσε ότι υπάρχει κίνδυνος νέας επισιτιστικής κρίσης παγκοσμίως.

Αν και τα επίσημα ΜΜΕ μεταδίδουν ελάχιστες πληροφορίες, σύμφωνα με τον αλγερινό Τύπο και ειδησεογραφικά πρακτορεία, σφοδρότατα επεισόδια σημειώθηκαν, και χτες, στις εργατικές συνοικίες Μπαμπ ελ Ουέντ, Μπελούρ και Μπαντζάραχ, της πρωτεύουσας, επαναλήφθηκαν στις πόλεις Μπουίρα, Μπετζάια, Σετίφ, Τζιζέλ, Κοντσταντίν, Τίζι Ούζου και επεκτάθηκαν και στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας το Οράν. Οι δυνάμεις καταστολής αντέδρασαν με κανόνια νερού, δακρυγόνα και αποκλεισμούς ολόκληρων περιοχών και κυρίως των πανεπιστημίων, ενώ, σύμφωνα με την εφημερίδα «El Watan» πολλοί διαδηλωτές τραυματίστηκαν.
Μετά από μέρες σιωπής, ο υπουργός Αθλητισμού και Νέας Γενιάς απηύθυνε έκκληση «ηρεμίας», όπως και πολλοί ιεροδιδάσκαλοι. Ο δε υπουργός Εμπορίου συγκάλεσε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο, διαρρέοντας ότι επίκειται μείωση τιμών σε ορισμένα βασικά προϊόντα.
Αλγερινοί αναλυτές εκτιμούσαν ότι οι διαδηλώσεις δεν είναι απλώς ξέσπασμα καθώς εκφράζουν την αγανάκτηση πολύ ευρύτερων πληθυσμιακών στρωμάτων, πλην της νεολαίας, εξαιτίας της ολοένα μεγαλύτερης ανέχειας, παρά τον ενεργειακό πλούτο της χώρας και τις αλλεπάλληλες ξένες επενδύσεις, και της πλήρους έλλειψης πολιτικών ελευθεριών και της καταστολής κάθε πραγματικής αντιπολιτευτικής φωνής. Επισήμως, η ανεργία κυμαίνεται στο 11%, αλλά ανεπισήμως φτάνει το 25%, σε μια χώρα όπου το 75% είναι νέοι κάτω των 30 χρόνων που φυτοζωούν.
Αναβρασμός και στην Τυνησία
Νέες διαδηλώσεις ξέσπασαν και στη γειτονική Τυνησία μετά την είδηση θανάτου του 26χρονου πτυχιούχου που αυτοπυρπολήθηκε, στις 17 Δεκέμβρη, διαμαρτυρόμενος για την ολοένα μεγαλύτερη ανεργία και τη σύλληψη ενός μουσικού και ενός μπλόγκερ που επέκριναν την πολιτική του, επί 23 χρόνια, Προέδρου Μπεν Αλι. Αστυνομικές δυνάμεις έχουν κλείσει σχολεία και πανεπιστήμια σε αρκετές πόλεις και περιπολούν διαρκώς. Στο «χορό» εισήλθαν και οι δικηγόροι που απεργούν, διαμαρτυρόμενοι για την καταστολή των διαδηλώσεων και καταγγέλλουν σωρεία συλλήψεων, βασανιστηρίων και παραβιάσεων κάθε είδους δικαιωμάτων.

Πηγή:www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: