Christophe Ena/AP
Με κατάρρευση απειλείται η κυβέρνηση εθνικής ενότητας στην Τυνησία μία μόλις ημέρα μετά από τη συγκρότησή της καθώς τέσσερις υπουργοί υπέβαλαν την παραίτησή τους σε διαμαρτυρία για την παρουσία στελεχών της κυβέρνησης του έκπτωτου πρόεδρου Μπεν Αλί.
Αν και ο πρωθυπουργός Μοχάμεντ Γανούτσι και ο πρόεδρος Φουάντ Μεμπέτσα παραιτήθηκαν από τον Δημοκρατικό Συνταγματικό Συναγερμό, «σε μια προσπάθεια να διαχωρίσουν το κράτος από το κόμμα» -όπως δηλώνουν οι ίδιοι.
Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε την παραμονή υπουργών του καθεστώτος Μπεν Αλί στο νέο συνασπισμό (η επιβίωση του οποίου γίνεται όλο και περισσότερο αμφίβολη), οι Τυνήσιοι βγαίνουν ξανά οργισμένοι στους δρόμους για να βρεθούν απέναντι στα δακρυγόνα των δυνάμεων ασφαλείας.
Την ίδια ώρα, διαστάσεις επιδημίας λαμβάνουν οι αυτοπυρπολήσεις στην Αίγυπτο, ενώ στη Γαλλία ξεσπά πολιτική αντιπαράθεση για την αντίδραση της χώρας απέναντι στα γεγονότα.
Υπό κατάρρευση η κυβέρνηση
Οι υπουργοί που εγκατέλειψαν την κυβέρνηση εθνικής ενότητας ανήκουν στη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών της Τυνησίας (UGTT), η οποία διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στις διαδηλώσεις που έγραψαν τους τίτλους τέλους σε 23 χρόνια κυριαρχίας του Μπεν Αλί.
Η Συνομοσπονδία ανακοίνωσε ότι «δεν αναγνωρίζει τη νέα μεταβατική κυβέρνηση» που συγκροτήθηκε τη Δευτέρα, και η οποία χαρακτηρίζεται από περιορισμένη συμμετοχή της αντιπολίτευσης και ελάχιστες μεταβολές στα βασικά υπουργεία.
Τονίζει μάλιστα ότι δεν θα επιστρέψει στην κυβέρνηση.
Ταυτόχρονα, και το αντιπολιτευόμενο κόμμα Ettajdid ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από την κυβέρνηση συνασπισμού αν οι υπουργοί από το κόμμα του Μπεν Αλί δεν εγκαταλείψουν τους κόλπους της πρώην κυβερνητικής παράταξης και δεν επιστρέψουν τα αξιώματα που έλαβαν από το προηγούμενο καθεστώς. Το Ettajdid εκπροσωπούσε ο επικεφαλής του Μπεν Τζαφάρ ως υπουργός Υγείας.
Ο Τυνήσιος πρωθυπουργός Μοχάμεντ Γανούτσι εξόργισε πολλούς Τυνήσιους με τη διατήρηση υπουργών από το πρώην κυβερνών κόμμα. Πλήθη διαδηλωτών ξεχύθηκαν στους δρόμους τη Δευτέρα, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό για προδοσία.
Διαδηλώσεις σημειώθηκαν και την Τρίτη με επικεφαλής τον ηγέτη του εκτός νόμου ισλαμικού κόμματος Ennadha (Έγερση), το οποίο τελούσε υπό απαγόρευση επί του καθεστώτος Μπεν Αλί και τώρα προτίθεται να ζητήσει τη νομιμοποίησή του και σχεδιάζει να μετασχηματιστεί σε πολιτική δύναμη.
Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και γκλομπ για να διαλύσει το πλήθος. Επικεφαλής της διαδήλωσης ήταν ο Σαντόκ Χούρου, ηγέτης του ισλαμικού κόμματος, ο οποίος αποφυλακίστηκε στις 30 Οκτωβρίου αφού πέρασε 20 χρόνια στη φυλακή για τις πολιτικές του δραστηριότητες.
«Η νέα κυβέρνηση δεν εκπροσωπεί τον λαό και πρέπει να πέσει. 'Όχι στον RCD' [Συνταγματικό Δημοκρατικό Συναγερμό, το κόμμα του Μπεν Αλί» δήλωσε.
«Επιδημία» αυτοπυρπολήσεων
Διαστάσεις επιδημίας παίρνουν την ίδια στιγμή οι αυτοπυρπολήσεις πολιτών σε αραβικές χώρες, σε απομίμηση της ενέργειας του νεαρού Τυνήσιου που πυροδότησε την εξέγερση που οδήγησε στην πτώση του καθεστώτος του Μπεν Αλί.
Άλλος ένας άνδρας, δικηγόρος στο επάγγελμα, αυτοπυρπολήθηκε την Τρίτη κοντά στο αιγυπτιακό Κοινοβούλιο και διακομίστηκε στο νοσοκομείο, όπου κατέληξε λίγες ώρες αργότερα. Με βενζίνη περιλούστηκε και ένας 36χρονος άνεργος στην Αλγερία, το πέμπτο ανάλογο περιστατικό τις τελευταίες ημέρες.
Τη Δευτέρα ένας Μαυριτανός αυτοπυρπολήθηκε μέσα στο αυτοκίνητό του, διαμαρτυρόμενος για την κυβερνητική πολιτική.
Αντιπαράθεση στη Γαλλία
Πολιτική αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει, εν τω μεταξύ, στη Γαλλία σχετικά με την αντίδραση της χώρας απέναντι στα γεγονότα που σημειώθηκαν στην Τυνησία.
Η επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Μαρτίν Ομπρί κατηγόρησε την κυβέρνηση για «εκκωφαντική σιωπή» κατά τη διάρκεια της εξέγερσης, εκφράζοντας τη λύπη της για το γεγονός ότι το Παρίσι «δεν καταδίκασε την καταστολή που καταδίκασε όλος ο κόσμος».
Η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Μισέλ Αλιό-Μαρί υπεραμύνθηκε της στάσης της κυβέρνησης ενώπιον της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, λέγοντας ότι η Γαλλία όπως και άλλες χώρες «δεν είδε να έρχονται τα γεγονότα» που οδήγησαν στην πτώση του Μπεν Αλί.
Η υπουργός, η οποία δέχθηκε σφοδρές επικρίσεις για το ότι προσέφερε την περασμένη εβδομάδα αστυνομική συνεργασία της Γαλλίας με την Τυνησία, δήλωσε «σοκαρισμένη από το γεγονός ότι ορισμένοι θέλησαν να διαστρεβλώσουν τις δηλώσεις της».
«Η Γαλλία, όπως και άλλες χώρες, δεν είδε να έρχονται τα γεγονότα» είπε ενώπιον της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Εθνοσυνέλευσης, επιχειρώντας να εξηγήσει την «επιφυλακτική» στάση που τήρησε η Γαλλία κατά τη διάρκεια των ταραχών στην Τυνησία.
Στις 11 Ιανουαρίου, μπροστά στη γαλλική Εθνοσυνέλευση, η υπουργός Εξωτερικών πρότεινε στην Τύνιδα την γαλλική τεχνογνωσία για την διατήρηση της τάξης και την αντιμετώπιση των διαδηλώσεων, οι οποίες, σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις είχαν προκαλέσει το θάνατο δεκάδων ανθρώπων.
«Ήταν ένα σοβαρό σφάλμα. Υπήρξαν 78 νεκροί, τραυματίες, πυροβόλησαν κατευθείαν εναντίον του πλήθος με πραγματικά πυρά» δήλωσε η Μαρτίν Ομπρί, καταδικάζοντας την «απίστευτη δήλωση» της υπουργού Εξωτερικών Μισέλ Αλιό-Μαρί ότι «θα σάς βοηθήσουμε στην αποκατάσταση της ηρεμίας».
Πηγή:www.in.gr-Newsroom ΔΟΛ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου