Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

ΠΕΝΤΕ ΚΟΥΒΑΝΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ -Παραμένουν άδικα φυλακισμένοι ενώ οι εγκληματίες κυκλοφορούν ελεύθεροι

Κλωντίν ΧΕΣΠΕΡ-ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παραμένουν άδικα φυλακισμένοι ενώ οι εγκληματίες κυκλοφορούν ελεύθεροι
Νέα καμπάνια αλληλεγγύης στους «5» από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης
«Αλληλεγγύη στη Σοσιαλιστική Κούβα - Απελευθέρωση των Πέντε Κουβανών» είναι το σύνθημα της νέας καμπάνιας αλληλεγγύης που διοργανώνει το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ), η οποία θα ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Μάη στην Κούβα όπου θα πραγματοποιηθεί η Διεθνής Διάσκεψη στην επαρχία του Γκουαντάναμο ενάντια στην παραμονή της βάσης των ΗΠΑ, που έχει μετατραπεί σε στρατόπεδο συγκέντρωσης.
Με έκκλησή του το ΠΣΕ απευθύνεται σε όλες τις φιλειρηνικές οργανώσεις και δυνάμεις του πλανήτη να διεξάγουν σειρά εκδηλώσεων και πρωτοβουλιών για την απελευθέρωση των «5» που βρίσκονται για πάνω από 12 χρόνια άδικα φυλακισμένοι στις ΗΠΑ επειδή ξεσκέπασαν επιθετικά σχέδια ενάντια στην Κούβα και το λαό της. Η φυλάκισή τους έχει ήδη θεωρηθεί παράνομη από την ομάδα Εργασίας για Αυθαίρετες Κρατήσεις του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών. Οι «5» - Εράρδο Ερνάντες, Ρενέ Γκονζάλες, Αντόνιο Γκερέρο, Ραμόν Λαμπανίνο και Φερνάντο Γκονζάλες - οι οικογένειές τους, οι σύζυγοι και τα παιδιά έχουν υποστεί σημαντικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Σας καλούμε να αντιστρέψετε αυτήν τη δύσκολη κατάσταση γι' αυτούς τους ανθρώπους καθώς η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει απαγορεύσει τις επισκέψεις των συζύγων και των θυγατέρων των δύο εκ των πέντε, ενώ παράλληλα να αντιδράσετε στον εχθρικό χειρισμό των μέσων ενημέρωσης στις ΗΠΑ που έχουν συνεισφέρει στην άδικη καταδίκη τους. Σας καλούμε να ασκήσετε πίεση στην κυβέρνηση των ΗΠΑ με συλλογές υπογραφών και δημοσιεύματα, εκδηλώσεις και διαμαρτυρίες, απαιτώντας την άνευ όρων και άμεση αποφυλάκιση των πέντε Κουβανών. Η φυλάκισή τους συνιστά, εκτός των άλλων, πράξη πολιτικής εκδίκησης από τις ΗΠΑ κατά της Κούβας και της Επανάστασης, την οποία απορρίπτουμε», τονίζεται στην έκκληση του ΠΣΕ.
Το ΠΣΕ καλεί τις φιλειρηνικές οργανώσεις και δυνάμεις να καταγγείλουν την λεγόμενη «κοινή θέση» της Ευρωπαϊκής Ενωσης που παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της Κούβας και είναι συνένοχη με τις δραστηριότητες των ΗΠΑ. Καταλήγοντας, το ΠΣΕ σημειώνει πως η εκστρατεία αυτή αποτελεί ευκαιρία για να αναδειχτούν τα επιτεύγματα και οι θυσίες της κουβανικής κοινωνίας, που για πάνω από 50 χρόνια βρίσκεται υπό τις συνέπειες του απάνθρωπου οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού. Να αναδειχθεί η συνεισφορά της Κούβας προς τους λαούς του πλανήτη, συμπεριλαμβάνοντας και των ΗΠΑ. Με τον τρόπο αυτό οι φιλειρηνικές δυνάμεις θα υπερασπιστούν την αλήθεια και θα ενισχύσουν την αλληλεγγύη τους στον αγωνιζόμενο λαό της Κούβας και για την εθνική κυριαρχία και την ανεξαρτησία της.
Εξάλλου, σε αναμονή βρίσκονται οι συνήγοροι του Εράρδο Ερνάντες για την απόφαση του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου του Μαϊάμι σχετικά με την υποβολή του «χαμπέας κόρπους» (δηλαδή το δικαίωμα αμφισβήτησης εκ μέρους των κρατουμένων της σύλληψης και της κράτησής τους) που κατέθεσαν το περασμένο Ιούνη. Ο Εράρδο, 45 ετών, εκτίει ποινή φυλάκισης δις ισόβια και 15 χρόνια με την ανυπόστατη κατηγορία για συνωμοσία για τη «διάπραξη δολοφονίας» σε σχέση με την κατάρριψη δύο αεροσκαφών της αντικουβανικής και αντικομμουνιστικής οργάνωσης «Αδέλφια για τη Σωτηρία» το Φλεβάρη του 1996. Οι πιλότοι των αεροσκαφών αυτών πετούσαν παράνομα σε κουβανικό εναέριο χώρο και έριχναν φυλλάδια με πολιτικά μηνύματα κατά της σοσιαλιστικής Κούβας.
Ελεύθεροι οι εγκληματίες στις ΗΠΑ
Αλλη ...μεταχείριση απολαμβάνουν εγκληματίες που έχουν ομολογήσει κατά καιρούς τις δολοφονικές τους πράξεις στις ΗΠΑ. Σε αντίθεση με τους «5», γνωστοί εγκληματίες, όπως οΛουίς Ποσάδα Καρίλες και ο Ορλάντο Μπος - που και οι δύο έχουν ομολογήσει δημόσια την ανάμειξή τους στην κατάρριψη αεροσκάφους της «Cubana» το 1976 με αποτέλεσμα το θάνατο των 73 επιβαινόντων - κυκλοφορούν ελεύθεροι στις ΗΠΑ. Μάλιστα, ο Ορλάντο Μπος έχει δηλώσει πως όλα τα κουβανικά αεροσκάφη είναι ...στόχοι για μια ενδεχόμενη επίθεση. Εξάλλου είναι γνωστό πως στη Νότια Φλόριδα των ΗΠΑ λειτουργούν στρατόπεδα εκπαίδευσης «για επιθέσεις κατά πολιτών».
Αύριο 10 Γενάρη αναμένεται να ξεκινήσει η πολυπόθητη - για τους συγγενείς και τις οικογένειες των θυμάτων - δίκη του Καρίλες στο Ελ Πάσο του Τέξας των ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια της οποίας διοργανώνεται και συγκέντρωση έξω από το δικαστικό μέγαρο. Η δίκη του έχει επανειλημμένα αναβληθεί με διάφορα προσχήματα αφού τόσο ο ίδιος όσο και η κυβέρνηση των ΗΠΑ επιδιώκουν την απαλλαγή καθώς έχει υπηρετήσει ως πράκτορας της CIA και γνωρίζει πολλά...
Ωστόσο, νέες εξελίξεις στην υπόθεσή του έχουν ενισχύσει την απαίτηση για την έκδοσή του και την καταδίκη του.
Για πρώτη φορά, θα παρουσιαστούν ενοχοποιητικά στοιχεία στο δικαστήριο όπου θα αποδειχθεί ο ρόλος του στη τοποθέτηση των βομβών στην Αβάνα. Επίσης, οι ένορκοι θα μπορέσουν να ακούσουν μαγνητοφωνημένη συνέντευξη που έδωσε σε δημοσιογράφο συνεργάτη των «Νιου Γιορκ Τάιμς», όπου δηλώνει ξεκάθαρα την ανάμειξή του στις βομβιστικές επιθέσεις σε ξενοδοχεία στην Αβάνα το 1997.
Επιπλέον, προς αυτή την κατεύθυνση εντάσσεται και η σύλληψη - στις αρχές του Ιούλη του 2010 - του Φρανσίσκο Τσάβες Αμπάρκα από τις αρχές της Βενεζουέλας και στη συνέχεια η έκδοσή του στην Κούβα ως συνεργάτη του Καρίλες στο έγκλημα της ανατίναξης του κουβανικού αεροσκάφους το 1976 στα νησιά Μπαρμπάδος και σε σειρά βομβιστικών επιθέσεων σε ξενοδοχεία στην Κούβα. Ο Αμπαρκα έχει ομολογήσει πως τοποθέτησε ορισμένες από τις βόμβες σε ξενοδοχεία της Αβάνας το 1997 με αποτέλεσμα το θάνατο ενός Ιταλού τουρίστα και τον τραυματισμό άλλων ανθρώπων, εκτελώντας τις διαταγές του Καρίλες. Παρά τη γενική κατακραυγή για τον Ποσάδα και τις απαιτήσεις για έκδοσή του, η κυβέρνηση των ΗΠΑ τον έχει κατηγορήσει απλά για ψευδορκία και μεταναστευτική απάτη, «παράνομη είσοδο στη χώρα».
Πάντως, πρόσφατα, ο Αμπάρκα, 60 χρόνων από το Σαλβαδόρ, έλαβε ποινή κάθειρξης 30 ετών από το Λαϊκό Περιφερειακό Δικαστήριο της Αβάνας, με την κατηγορία πως στρατολόγησε, εκπαίδευσε, οργάνωσε και χρηματοδότησε πολίτες από τη Γουατεμάλα και το Σαλβαδόρ, που ταξίδεψαν στην Κούβα στα τέλη του '90, να τοποθετήσουν εκρηκτικά στο Νησί της Επανάστασης. Εκτός από την εμπλοκή του στην κατάρριψη του κουβανικού αεροσκάφους και στις βομβιστικές επιθέσεις σε ξενοδοχεία στην Αβάνα, ο Αμπάρκα προετοίμαζε αποσταθεροποιητικές ενέργειες και επιθέσεις τόσο στη Βενεζουέλα, όσο και στο Ελ Σαλβαδόρ, στη Γουατεμάλα, στην Ονδούρα και άλλες χώρες της Κεντρικής Αμερικής με εντολή του Καρίλες. Στη δίκη υπήρξαν μαρτυρίες των θυμάτων των επιθέσεων, καθώς και άλλων αυτοπτών μαρτύρων, παρουσιάστηκαν αποδεικτικά στοιχεία για τη συγκεκριμένη ομάδα, επικεφαλής της οποίας ήταν ο Αμπάρκα και είχε δημιουργηθεί από τον Καρίλες, το Κουβανο-αμερικανικό Εθνικό Ιδρυμα (CANF), καθώς και άλλες μαφιόζικες αντικουβανικές οργανώσεις που βρίσκονται στη Φλόριδα των ΗΠΑ.


ΠΗΓΗ :ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ-Κλωντίν ΧΕΣΠΕΡ

Δεν υπάρχουν σχόλια: