Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ : Εισακούστηκε η διαφωνία του Κ.Κ.Βενεζουέλας.Ανάκληση της αύξησης στο ΦΠΑ από τον Τσάβες.


«Ούτε κατά μία μονάδα, ούτε κατά δύο ούτε καθόλου... δεν υπάρχει αύξηση του ΦΠΑ ενόψει» δήλωσε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο υπουργικό συμβούλιο, κλείνοντας το ζήτημα για την «αναμενόμενη αύξηση» του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ-IVA), που είχε εξαγγείλει πριν ένα μήνα. Τότε το ΚΚ Βενεζουέλας είχε ανοιχτά διαφωνήσει με μια τέτοια προοπτική και είχε ζητήσει όχι μόνο αύξηση, αλλά και κατάργηση στα βασικά αγαθά, εθνικοποίηση όλου του τραπεζικού συστήματος, χτύπημα των μονοπωλίων που σε αρκετούς τομείς κυριαρχούν στη Βενεζουέλα.

Ο Ούγο Τσάβες είχε δηλώσει τότε ότι ενώπιον της κατάρρευσης της τιμής του πετρελαίου ίσως χρησιμοποιούσε τη δυνατότητα που του έδωσε η βουλή να νομοθετεί με διατάγματα την αύξηση του ΦΠΑ στη χώρα, που σήμερα βρίσκεται στο 12%, ώστε να εξοικονομηθούν επιπλέον πόροι για το ειδικό ταμείο «Σιμόν Μπολίβαρ» που δημιουργήθηκε για την αρωγή των πληγέντων από τις πλημμύρες οι οποίες έπληξαν τη χώρα, αφήνοντας κάπου 140.000 ανθρώπους άστεγους. Ωστόσο, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου προχτές τόνισε ότι επανεκτιμάει την απόφασή του, καθώς παίρνει υπόψη του τις παρατηρήσεις επαναστατικών δυνάμεων ότι «το μέτρο αυτό θα έπληγε κατά κύριο λόγο τους αδύναμους».
Επίσης, αναφέρθηκε στο μέτρο της κατάργησης της διπλής ισοτιμίας, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και η ειδική επιτροπή για τη συναλλαγματική ισοτιμία, ότι δεν πρόκειται να «βλάψει τη χώρα» και ούτε θα προκαλέσει «έκρηξη του πληθωρισμού» όπως έσπευσαν να εκτιμήσουν αναλυτές. Διαβεβαίωσε δε ότι οι αρχές ήδη ενεργούν ώστε να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη και έγκαιρη πρόσβαση όλων σε «ασφαλή και φτηνά φάρμακα, είδη πρώτης ανάγκης και τρόφιμα». Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Οικονομικών Χόρχε Τζιορντάνι είχε ανακοινώσει ότι η ισοτιμία έναντι του δολαρίου θα διαμορφώνεται στα 4,30 μπολίβαρ, ενώ παύει να ισχύει η προηγούμενη «διπλή ισοτιμία» των 2,6 μπολίβαρ προς ένα δολάριο για εισαγωγές προϊόντων υγείας, τροφίμων, μηχανολογικού εξοπλισμού. Η κατάργηση τρόπον τινά σήμαινε και τη «μερική υποτίμηση» του μπολίβαρ κατά 39,5%.
Οι ενέργειες αυτές της κυβέρνησης της Βενεζουέλας όσον αφορά την οικονομία και κυρίως ο πρόσφατος νόμος για τον τραπεζικό τομέα, που εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο, έχουν προκαλέσει ένα πραγματικό όργιο αναλύσεων «περί επικείμενης κατάρρευσης» εκ μέρους των «έγκριτων οικονομολόγων», αναλυτών και οίκων αξιολόγησης, που αναπαράγονται από τα διεθνή ΜΜΕ. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, ο τραπεζικός τομέας συνιστά «μέρος των δημόσιων υπηρεσιών που θα συμβάλει εξίσου σε κοινωνικά προγράμματα, λαϊκές ανάγκες και στην οικοδόμηση κατοικιών», ενώ προβλέπεται «η ευκολότερη παρέμβαση της κυβέρνησης όταν οι τράπεζες προχωρούν σε ενέργειες που δε συνάδουν με τους όρους λειτουργίας τους και αποτυγχάνουν να συμμορφωθούν με τις προτεραιότητες της χώρας».

Πηγή:www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: