Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

Ενταση στο Γενικό Συμβούλιο της ΓΣΕΕ

ΤΟ ΠΑ.ΣΟ.Κ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ ΕΝΩΜΕΝΟ ΔΝΤ

Ένταση προκλήθηκε στη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ), ενόψει της συζήτησης, την Πέμπτη στο υπουργικό συμβούλιο επί των επιχειρησιακών συμβάσεων. 

Την αποχώρησή τους από το προεδρείο της ΓΣΕΕ, ανακοίνωσαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, οι Β. Μπουζούλας γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ (ΔΑΚΕ) και ο αναπληρωτής πρόεδρος Γ. Γαβρίλης (Αυτόνομη Παρέμβαση).

Όπως δήλωσαν οι ίδιοι προέβησαν στην κίνηση αυτή, προκειμένου να εκφράσουν έμπρακτα τη διαφωνία τους με τη διαχείριση και τις επιλογές του προέδρου Γ. Παναγόπουλου. 

Ειδικότερα, ο κ. Μπουζούλας καταλόγισε στον πρόεδρο της ΓΣΕΕ ότι διαπραγματεύτηκε με τον ΣΕΒ, χωρίς αυτό να είναι σε γνώση του προεδρείου. Ο κ. Παναγόπουλος απάντησε ότι χάρη σε αυτή την διαπραγμάτευση υπήρξε συμφωνία των κοινωνικών εταίρων των κλαδικών συμβάσεων και στους εργαζόμενους, που δεν καλύπτονται από αυτές, γεγονός ιδιαίτερης σημασίας για τα συμφέροντά τους. 

«Δεν φοράμε κομματικά παπούτσια, δεν ακούμε την κυβέρνηση, ακούμε μόνο τους εργαζόμενους», είπε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ. 

Οι κ. Μπουζούλας και Γαβρίλης, που, πάντως, δεν προτίθενται να αποχωρήσουν από τα υπόλοιπα όργανα της Συνομοσπονδίας, ζήτησαν τη διεξαγωγή εκλογικού συνεδρίου, πρόταση που απέρριψε ο κ. Παναγόπουλος, υποστηρίζοντας ότι η διοίκηση της ΓΣΕΕ είναι πρόσφατα εκλεγμένη με μεγάλη πλειοψηφία.

Επίσης, όπως μεταδόθηκε από τηλεοπτικούς σταθμούς, το υπουργείο Εργασίας ενημέρωσε την τρόικα για τα όσα συμβαίνουν με τους κοινωνικούς εταίρους και σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έλαβε την απάντηση ότι δεν θα ανεχθούν όρους.

«Βρισκόμαστε σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο που όλα τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις των εργαζομένων περικόπτονται και τίθενται σε αμφισβήτηση.Έπρεπε το συνδικαλιστικό κίνημα ενωμένο να δίνει τη μάχη. Κάποιοι επέλεξαν να φυγομαχήσουν και να φύγουν από το προεδρείο της ΓΣΕΕ. Μετατρέποντας την παραταξιακή τους κρίση, την κομματική κρίση σε κρίση του συνδικαλιστικού κινήματος. Αυτό δεν νομίζω ότι είναι αποδεκτό και παραδεκτό», δήλωσε ο κ. Παναγόπουλος, ο οποίος επισήμανε ότι προ ημερών είχε κατατεθεί στη ΓΣΕΕ επιστολή συνδικαλιστών της ΔΑΚΕ με την οποία δήλωναν ότι δεν εκπροσωπούνται από τον Βαγγέλη Μπουζούλα.

«Οι συναντήσεις που γίνονται με τους εργοδότες δεν συνιστούν ούτε διαπραγμάτευση ούτε συμφωνία. Συζητήθηκε πως θα διασώσουμε την επέκταση των Σ.Σ.Ε. Αυτό οι εργοδότες δέχθηκαν με πολλές πιέσεις και ως αποτέλεσμα έδωσαν επιστολή με την οποία συμφωνούν ότι το καθεστώς επέκτασης των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της ισχύς των συμβάσεων δεν μπορεί και δεν πρέπει να αλλάξει όπως ζητάει η τρόϊκα», ανέφερε.

Στην ερώτηση δημοσιογράφου ότι «τη στιγμή η ΓΣΕΕ εμφανίζεται διασπασμένη υπάρχει επιστολή της τρόικας προς το υπουργείο Εργασίας που λέει λοιπόν ότι τσάμπα τα λέτε μεταξύ σας, δεν δεχόμαστε τίποτε άλλο από την οριζόντια και καθολική εφαρμογή των επιχειρησιακών συμβάσεων», ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ είπε ότι «αν υπάρχει τέτοια εξέλιξη θα είναι καταστροφική». 

«Εμείς θα τη δώσουμε τη μάχη γιατί πιστεύουμε ότι στο τέλος θα μπορέσουμε και τον θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων να κατοχυρώσουμε και να μην υπάρχει επίθεση στο εισόδημα, στην μισθωτή εργασία. Γιατί ακόμη και αν επιχειρήσουν να περάσουν τέτοιου είδους επιχειρησιακές συμβάσεις δεν θα βρεθεί και θα το ζητήσουμε από όλους τους συνδικαλιστές ούτε ένας να δεχθεί να υπογράψει τέτοιες συμβάσεις. Ας πάνε να κάνουν οι κύριοι της τρόικας συμβάσεις με τον εαυτό τους ή την κυβέρνηση», πρόσθεσε.

«Η αισχρή συμπαιγνία κυβέρνησης, μεγαλοεπιχειρηματιών και της ηγεσίας ΓΣΕΕ πρέπει να αποτύχει. Το έγκλημα της κατάργησης των κλαδικών συμβάσεων και της γενίκευσης των μισθών πείνας πρέπει να συναντήσει την αποφασιστική και οργανωμένη αντίδραση όλων των μισθωτών. Καμιά ανοχή στα ψέματα και στις απάτες», σχολίασε το ΚΚΕ.

«Η κυβέρνηση μαζί με την τρόικα και τον ΣΕΒ διαλύουν τους μισθούς, καταργούν τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις, καταστρέφουν τις εργασιακές σχέσεις και αποσαρθρώνουν το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα», δήλωσε ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της Π.Γ. και της Επιτροπής Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι «το νομοσχέδιο που προωθείται για τις επιχειρησιακές και κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας οδηγεί σε κατάρρευση τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα, μετατρέπει τα συνδικάτα σε απλά παραρτήματα των εργοδοτών και τους εργαζόμενους σε δουλοπάροικους».

Επιστολή Παναγόπουλου στη Λούκα Κατσέλη

Η συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου αποφασίστηκε για τα «μεγάλα και σοβαρά προβλήματα που πλήττουν τους εργαζόμενους». 

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ απέστειλε την Παρασκευή στην Λούκα Κατσέλη επιστολή, στην οποία μεταξύ άλλων τονίζει ότι «προαπαιτούμενο για οποιαδήποτε συζήτηση αποτελεί η δέσμευση ότι θα ισχύσει η μόνη συμφωνία που υπάρχει μέχρι στιγμής μεταξύ των ενδιαφερομένων (ΓΣΕΕ - ΣΕΒ- ΓΣΕΒΕΕ - ΕΣΕΕ) και η οποία έχει γραπτά δοθεί στην κ. Υπουργό Εργασίας ότι δηλαδή θα εξακολουθήσουν οι ΣΣΕ να επεκτείνονται ως υποχρεωτικές για όλους».

Στην επιστολή ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ αναφέρει τους λόγους που η Συνομοσπονδία διαφωνεί με τη σχεδιαζόμενη ρύθμιση, αναφέροντας τα εξής:

«Α. Δεν προσδιορίζονται βασικά κριτήρια που θα πιστοποιούν ότι μία επιχείρηση κινδυνεύει. Η πραγματικότητα δείχνει ότι οι επιχειρηματίες σε ευρεία κλίμακα χρησιμοποιούν την κρίση ως πρόσχημα για να απαιτήσουν περικοπές και κατάργηση δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Β. Προτείνεται - από τη πλευρά των εργοδοτικών οργανώσεων - ποσοστό μείωσης που προσδιορίζεται σε 12%, δηλ. γενικευμένο "κουστούμι" περικοπής που και απαράδεκτο είναι και ενάντια στην λογική της διαπραγμάτευσης.

Γ. Αποκλείεται να λειτουργούν αθροιστικά και περικοπές μισθών και διάφορες ελαστικότητες (π.χ. διαθεσιμότητες, εκ περιτροπής κ.ά.). Θα πρέπει ρητά ν' απαγορεύονται κατά τη διάρκεια ισχύος της σύμβασης ειδικών συνθηκών οι ελαστικές μορφές απασχόλησης.

Δ. Και στο φλέγον θέμα των απολύσεων και της διατήρησης των θέσεων εργασίας που αποτελούν και το σοβαρότερο ενδιαφέρον της εργατικής πλευράς επισημαίνουμε ότι:

    1. Ο επιχειρηματίας να μην έχει τη δυνατότητα να κάνει πρώτα τις απολύσεις και μετά να ζητά και σύμβαση ειδικών συνθηκών. Θα πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη ότι δεν έχει αυτό το δικαίωμα, αν το προηγούμενο διάστημα (π.χ. 6 μηνών) έχει προβεί σε απολύσεις.

    2. Θα πρέπει να προβλέπεται ρητά ότι ο επιχειρηματίας κατά τη διάρκεια ισχύος της ειδικής σύμβασης θα διατηρήσει τις θέσεις εργασίας και δεν θα προβεί σε απολύσεις. Η ποινή γι' αυτή την παράβαση θα πρέπει να είναι η αυτοδίκαιη ακύρωση της ειδικής επιχειρησιακής σύμβασης και ότι οι εργαζόμενοι θα επανέρχονται στο καθεστώς κάλυψης από την κλαδική τους σύμβαση.

Ε. Μετά το χρόνο ισχύος (και της ενδεχόμενης παράτασης) πρέπει να προβλέπεται αυτόματη επαναφορά στο καθεστώς που τότε θα προβλέπει η κλαδική σύμβαση Εργασίας». 

«Όλα όσα σας προανέφερα αποτελούν το "σκληρό πυρήνα" των απόψεων που εκφράζω και δημοσίως αλλά βεβαίως η τελική απόφαση θα ληφθεί στα όργανα διοίκησης της ΓΣΕΕ αφού προηγουμένως η κυβέρνηση φέρει την τελική της πρόταση υπό μορφή Ν/Σ, γιατί όπως ξέρετε στο θέμα αυτό ανεξαρτήτως των συζητήσεων μεταξύ των φορέων, αφορά κυρίως στη διαπραγμάτευση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την "τρόικα"», αναφέρει ο κ. Παναγόπουλος, ο οποίος καταλήγει: 

«Για όλα αυτά θεωρώ αδιανόητο να υπάρχει Κυβέρνηση, Υπουργός, Υπηρεσιακός παράγοντας που θ'αποδεχθεί τη νεοφιλελεύθερη "ιδέα" των πολιτικών εκπροσώπων των δανειστών μας να διαλύσουν -εκτός των άλλων- και το πλαίσιο της συλλογικής προστασίας των εργαζομένων που είναι κατοχυρωμένη από το Σύνταγμα και τις Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας».

Πηγή:www.nooz.gr

1 σχόλιο:

sosat είπε...

http://tasosnastos.blogspot.com/2010/12/blog-post_7725.html