Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

Για τα κηρύγματα περί «ακομμάτιστου»-Οι υμνητές του «αυθόρμητου» και «ακομμάτιστου» κινήματος, είναι αυτοί που επιθυμούν ένα κίνημα ευνουχισμένο, εύκολα χειραγωγήσιμο.

Για τα κηρύγματα περί «ακομμάτιστου»

Γράφει η Γιάννα ΣΤΡΕΒΙΝΑ -ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Πέρα από τα άρθρα και τις αναλύσεις που εμφανίστηκαν τις τελευταίες μέρες, με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων από την εν ψυχρώ δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδου Γρηγορόπουλου, αναβίωσαν και διάφοροι μηχανισμοί και πρακτικές που είχαν εμφανιστεί έντονα πριν δυο χρόνια με στόχο κυρίως το νεολαιίστικο κίνημα και τις νεανικές συνειδήσεις. Παραδείγματα: Μαζική αποστολή μηνυμάτων (sms) σε κινητά τηλέφωνα μαθητών που όριζαν συγκεντρώσεις και κινητοποιήσεις και καλούσαν σε αναπαραγωγή τους στο facebook. Απρόσωπα, κρυμμένοι πίσω από την ανωνυμία οι αποστολείς των μηνυμάτων, υποδείκνυαν κυρίως στους μαθητές να συρθούν σε κινητοποιήσεις μακριά κι έξω από συλλογικές διαδικασίες και κυρίως... «μακριά από κόμματα»!
Αλλο παράδειγμα: Εκπαιδευτικοί και άλλοι «καθοδηγητάδες» που εμφανίζονταν στα σχολεία καλούσαν τους μαθητές να μείνουν μακριά από το ΚΚΕ και την ΚΝΕ, τους έκαναν «μαθήματα» περί ακομμάτιστου κινήματος... κρύβοντας τη δική τους κομματική ταυτότητα!
Οι υμνητές του «αυθόρμητου» και «ακομμάτιστου» κινήματος, είναι αυτοί που επιθυμούν ένα κίνημα ευνουχισμένο, εύκολα χειραγωγήσιμο. Γιατί όταν μιλάμε για κίνημα, αντικειμενικά πρέπει να προσδιορίζουμε στόχους, πλαίσιο πάλης και προσανατολισμό. Οπως και όταν μιλάμε για κόμμα πρέπει να προσδιορίζουμε με ποια στρατηγική πορεύεται, για ποια τάξη, για ποια εξουσία. Το «ακομμάτισμο» κίνημα με ποιους στρατηγικούς στόχους πορεύεται και αναπτύσσεται;
Οι θιασώτες του «ακομμάτιστου» πατούν σε μια προπαγάνδα που καλλιεργείται εδώ και χρόνια και λέει ότι τα κόμματα εξυπηρετούν ιδιοτελείς πρόσκαιρους σκοπούς κι όχι πολιτική για ταξικά συμφέροντα. Τσουβαλιάζουν έτσι τα κόμματα της αστικής τάξης, που εξυπηρετούν πράγματι τα συμφέροντα μιας δράκας πλουτοκρατών, με το ΚΚΕ που παλεύει για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης. Η ίδια προπαγάνδα λέει ότι όλα τα κόμματα είναι μέρος του συστήματος, άρα για να πάει κανείς κόντρα στο σύστημα πρέπει τάχα να γυρίσει την πλάτη στα κόμματα! Και πάλι η ίδια παγίδα, γιατί το «σύστημα» έχει και όνομα και ταυτότητα, που προσδιορίζεται από το ποια τάξη έχει τα μέσα παραγωγής στα χέρια της ποια τάξη κατέχει την εξουσία. Το κόμματα, λοιπόν, κρίνονται με βάση τη στρατηγική και τη δράση τους για το αν στηρίζουν αυτό το σύστημα, αυτή την εξουσία (ανεξάρτητα από τις διάφορες μορφές διαχείρισής της) ή αν παλεύουν για την ανατροπή της. Και όσο κι αν πάσχισαν και πασχίζουν, το ΚΚΕ δεν μπαίνει στο τσουβάλι των κομμάτων που στηρίζουν την εξουσία του κεφαλαίου.
Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι υμνητές του «ακομμάτιστου» - που στοχεύουν περισσότερο σε πιο ανώριμες συνειδήσεις και ιδιαίτερα στη νεολαία - υποδεικνύουν: «Μακριά από το ΚΚΕ»! Δεν τους νοιάζει η συσπείρωση στα κόμματα του ευρωμονόδρομου. Δεν το λένε αυτό ανοιχτά γιατί ξέρουν την πλατιά μαζική δυσαρέσκεια στην αστική πολιτική. Κι θέλουν να εμποδίσουν την έκφρασή της ως επιλογή στο ΚΚΕ. Στις εποχές που ζούμε γίνονται όλο και πιο φανερά τα αδιέξοδα του καπιταλιστικού συστήματος. Γίνεται όλο και πιο φανερό ότι όσα εμπόδια κι αν βάλει ο λαός στην ανελέητη επίθεση του κεφαλαίου, δεν πρόκειται ούτε καν να νιώσει ανακούφιση - πόσο μάλλον να μπορέσει να ικανοποιήσει τις σύγχρονες ανάγκες του - αν δεν απαλλαγεί από το ίδιο το κεφάλαιο. Προσπαθούν, λοιπόν, οι κήρυκες της υποταγής να αποτρέψουν τη συνάντηση ευρύτερων μαζών με το κάλεσμα του ΚΚΕ στη συγκρότηση της συμμαχίας που θα ταράξει τα θεμέλια της εξουσίας των μονοπωλίων.
Πηγή:www.rizospastis.gr
Γιάννα ΣΤΡΕΒΙΝΑ





Δεν υπάρχουν σχόλια: