Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

Ακτή Ελεφαντοστού : Ο πρώην πρόεδρος κατηγορεί για συνωμοσία εναντίον του τις ΗΠΑ και τη Γαλλία.

O σοσιαλιστής πρώην πρόεδρος Laurent Koudou Gbagbo, δεν αποδέχεται την ήττα του από τον φιλελεύθερο αντίπαλο του Alassane Ouattara ο οποίος δούλευε στο παρελθόν για το ΔΝΤ και ήταν  ο εκλεκτός των Η.Π.Α στις τελευταίες Προεδρικές εκλογές.Η Ακτή Ελεφαντοστού είναι μια χώρα  που από το 2002 ως το 2004 είχε εμφύλιο πόλεμο, άγνωστο για τους περισσότερους Έλληνες.Σε μελλοντικές αναρτήσεις θα αναφερθούμε για αυτή την Αφρικανική χώρα.Το παρακάτω άρθρο είναι από την ιστοσελίδα της Ναυτεμπορικής.



Πηγή:www.naftemporiki.gr-Ε.Τ.

Ο ηττηθείς πρώην πρόεδρος της Ακτής Ελεφαντοστού, Λορέν Γκμπάγκμπο που αρνείται να αποδεχτεί την ήττα του από τον νόμιμα εκλεγμένο πρόεδρο της χώρας Αλασάν Ουατάρα, ισχυρίστηκε σε συνέντευξή του ότι οι ΗΠΑ και η Γαλλία συνωμότησαν εναντίον του , όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα "Φιγκαρό" στο σημερινό της φύλλο (Δευτέρα).
Ο πρώην πρόεδρος ισχυρίζεται ότι οι δύο αυτές χώρες χρησιμοποίησαν τη δύναμή τους εναντίον του για να ανατραπεί και ότι οι πρεσβευτές των δύο αυτών χωρών άσκησαν αφόρητες πιέσεις σε αξιωματούχους των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου ώστε να αναδειχτεί νικητής αντίπαλός του.

Ο κ. Ουατάρα έχει γίνει αποδεκτός ως νόμιμος πρόεδρος της Ακτής Ελεφαντοστού από την πλειοψηφία της διεθνούς κοινότητας .
Την Παρασκευή το μπλοκ των χωρών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS) προειδοποίησε ότι ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί βία για την απομάκρυνση από την εξουσία του κ. Γκμπάγκμπο.
Ο ίδιος ανέφερε στη συνέντευξή του στην "Φιγκαρό" ότι πήρε σοβαρά τις απειλές αυτές αλλά εξέφρασε την πίστη του ότι τελικά θα δικαιωθεί.
"Είναι η πρώτη φορά στην Αφρική που αφρικανικά κράτη δηλώνουν κατά άλλης αφρικανικής χώρας μόνο και μόνο επειδή πήγαν στραβά οι εκλογές" εξέφρασε την λύπη του ο κ. Γκμπάγκμπο.
Υενθυμίζεται ότι ήδη η ΕΕ, οι ΗΠΑ και τα Ηνωμένα Εθνη έχουν ζητήσει από τον πρώην πρόεδρο να παραιτηθεί .
Στο μεταξύ στη χώρα από το τέλος των προεδρικών εκλογών έχουν ξεσπάσει βίαια επεισόδια με 170 νεκρούς μέχρι τώρα και χιλιάδες τραυματίες.
Πηγή:www.naftemporiki.gr-Ε.Τ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: