Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2010

ΕΝΑΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΟΝ «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ»


Τι σημαίνει έξοδος από την ΕΕ
 Γράφει ο  Θόδωρος Παρασκευόπουλος - "Η Εποχή"

Στις 12 Δεκεμβρίου είχε δημοσιευτεί στην «Εποχή» ένα σημείωμα για τη μετακίνηση του ΚΚΕ στο ζήτημα της «αποδέσμευσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση», με βάση τη συνέντευξη τύπου της Αλέκας Παπαρήγα. Στις 15 Δεκεμβρίου ο «Ριζοσπάστης» απάντησε, όχι ευθέως στο σημείωμα της Εποχής, αλλά γενικά σε όσους ισχυρίζονται ότι το ΚΚΕ μετακινήθηκε και τους κατακεραύνωσε, διότι το ΚΚΕ δεν έχει μετακινηθεί και τα ίδια έλεγε πάντα.
Τα κείμενα δεν επιβεβαιώνουν τον συντάκτη του «Ρ». Στην συζήτηση του προϋπολογισμού του 2010, τέτοιον καιρό πριν από έναν χρόνο, ο ειδικός εισηγητής του ΚΚΕ, δηλαδή ο ομιλητής που εξέφραζε με επίσημο τρόπο τη συλλογική γνώμη του κόμματος, έλεγε στη Βουλή: «Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας δεν θα σταματήσει, μαζί με το φιλειρηνικό λαϊκό κίνημα, να αγωνίζεται για την απεμπλοκή της χώρας από το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, για την απομάκρυνση των βάσεων και την επιστροφή όλων των ελληνικών στρατευμάτων.» Αυτό είναι διαφορετικό από το απόσπασμα της συνέντευξης της Αλέκας Παπαρήγα που παρέθεσε η Εποχή, και που, ακόμα σαφέστερα επανέλαβε στη συζήτηση του «πολυνομοσχεδίου» της κυβέρνησης στις 14 Δεκεμβρίου:
«…Βεβαίως εμείς ξεκαθαρίζουμε ότι μια αποδεσμευμένη Ελλάδα, που όμως κινείται μέσα στην τροχιά της καπιταλιστικής διαχείρισης, δεν πρόκειται να τα βγάλει πέρα, γιατί θα δεχθεί, αν θέλετε, και τις συνέπειες είτε του διωγμού από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είτε της εθελοντικής αποδέσμευσης. Δεν μπορεί να αποκλείσεις την εθελοντική αποδέσμευση σε κάποια στιγμή.
»Το θέμα της αποδέσμευσης συνδέεται με τον άλλον δρόμο ανάπτυξης, συνδέεται με το να γίνει ο λαός ιδιοκτήτης του όποιου πλούτου υπάρχει στην Ελλάδα είτε εμπράγματου, είτε υπόγειο, είτε υπέργειου –και εννοώ πάνω στη γη- είτε χρηματικού, είτε με τη μορφή εμπορευμάτων. Να γίνει ιδιοκτήτης ο λαός και ακριβώς αυτός να διαχειρίζεται την υπόθεση της ανάπτυξης. Διαφορετικά δεν υπάρχει μέλλον.»
Ο συνάδελφος στον «Ρ» κάτι παρανόησε. Τουλάχιστον από την Εποχή, δεν επικρίναμε το ΚΚΕ για τη μετατόπισή του. Από πολλές απόψεις, μάλιστα, πρέπει να κριθεί θετικά, γιατί, στο πρώτο σκέλος της, αποδεικνύει ρεαλισμό, τον οποίο δεν έχουν όσοι εδώ και τώρα απαιτούν την έξοδο από την Ευρωζώνη ή και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πιθανόν κιόλας η Αλέκα Παπαρήγα να έχει συναίσθηση της σκοτεινής συντροφιάς στην οποία βρίσκονται οι αριστεροί οπαδοί της αποχώρησης και των συμμαχιών που πρέπει να κάνουν, για να προωθήσουν την ξεκούδουνη αποχώρηση.
Μέχρι εδώ καλά, και συμφωνούμε. Στο δεύτερο σκέλος της, η νέα (ή έστω: η λεπτομερέστερα επεξεργασμένη) θέση του ΚΚΕ για την Ευρωπαϊκή Ένωση περιέχει την εκτίμηση ότι κάθε χώρα θα βαδίσει έναν μοναχικό δρόμο προς την ανατροπή της αστικής εξουσίας ή, έστω, ότι θα πρέπει αυτοί που θέλουν την ανατροπή να τη σχεδιάζουν μοναχικά, ο καθένας στο κράτος του – το κράτος στο οποίο οι συσχετισμοί είναι οι ίδιοι με εκείνους στα άλλα κράτη και στο σύνολο της Ένωσης.
Έστω κι έτσι. Το θετικότερο στοιχείο σε αυτή την επανατοποθέτηση του ζητήματος από τη γενική γραμματέα του ΚΚΕ είναι ότι αφαιρεί ένα εμπόδιο για τη συνεργασία της Αριστεράς, αφού μεταθέτει τη διαφορά που επικαλούνταν διαρκώς μέχρι τώρα σε μια διαφορετική κατάσταση των κοινωνικών και των πολιτικών συσχετισμών.
Τι θα έλεγαν, λοιπόν, οι άνθρωποι του ΚΚΕ για την πρόσκληση: «Ωραία, διαφωνούμε για τον προσφορότερο και ρεαλιστικότερο δρόμο για την ανατροπή της αστικής εξουσίας. Μπορούμε, όμως, συνεχίζοντας τη θεωρητική διένεξη γι’ αυτό το πολύ ενδιαφέρον, αλλά όχι απολύτως επίκαιρο ζήτημα, να συμπράξουμε για την απόκρουση της πολιτικής του Μνημονίου, σε συνεργασία μάλιστα με όσες δυνάμεις στις άλλες χώρες συμφωνούμε;» Αυτό, η απόκρουση της τρέχουσας πανευρωπαϊκής επίθεσης κατά της μισθωτής εργασίας, είναι, βλέπεις, η προϋπόθεση για να μπορέσει η θεωρητική μας διαφωνία να γίνει επίκαιρη.

Πηγή: www.epohi.gr-Θόδωρος Παρασκευόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: