Τα ελληνικά νησιά ανατολικά του 25ου Μεσημβρινού εξαιρέθηκαν από πρόσφατη άσκηση αεράμυνας του ΝΑΤΟ.
Πριν στεγνώσει το μελάνι της υπογραφής που έβαλε η ελληνική κυβέρνηση στο νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ, η ελληνική συμμετοχή στην ιμπεριαλιστική λυκοσυμμαχία ενέγραψε νέες υποθήκες συνολικής αμφισβήτησης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο και υποστήριξης των τουρκικών απαιτήσεων για αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών.
Αφορμή αποτέλεσε η άσκηση αεράμυνας άνευ στρατευμάτων «Noble Aspect», που έγινε το διάστημα 1-2 Δεκέμβρη 2010, στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές των ΝΑΤΟικών επιτελείων και μονάδων, η οποία ωστόσο αποτυπώνει πλήρως την εικόνα «γκριζαρίσματος» των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο.
Συγκεκριμένα, το ΝΑΤΟικό αεροπορικό στρατηγείο της Σμύρνης, που είχε την ευθύνη διεξαγωγής της άσκησης, του οποίου ο διοικητής είναι Αμερικανός και ο υποδιοικητής Τούρκος, δεν συμπεριέλαβε στον εικονικό χώρο διεξαγωγής της άσκησης τη Λήμνο (ελληνικές δυνάμεις, αεροδρόμιο και ραντάρ), αλλά και όλα τα ελληνικά νησιά ανατολικά του 25ου Μεσημβρινού.
Ανέθεσε μάλιστα στο ΝΑΤΟικό Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων του Εσκί Σεχίρ της Τουρκίας (CAOC-6) αποστολές αεράμυνας που αφορούν περιοχές του Αιγαίου ελληνικής αρμοδιότητας (ελληνικό FIR γύρω από ελληνικά νησιά), ζωτικής σημασίας για την άμυνα των νησιών, αλλά και του ηπειρωτικού κορμού της χώρας, αφαιρώντας τις περιοχές αυτές από την αρμοδιότητα του αντίστοιχου ΝΑΤΟικού Κέντρου Αεροπορικών Επιχειρήσεων στη Λάρισα (CAOC-7).
Απαντώντας στις ελληνικές αιτιάσεις, ο ΝΑΤΟικός αξιωματούχος, Αμερικανός πτέραρχος, επικαλέστηκε για τον αποκλεισμό των ελληνικών νησιών τις Aegean Policy Guidance (Διαδικασίες για την Πολιτική του Αιγαίου), που εξέδωσαν οι επιτελείς του ΝΑΤΟ το 2006, βάσει των οποίων αρνούνται τη συμμετοχή της Λήμνου και άλλων ελληνικών νησιών στους σχεδιασμούς ασκήσεων, επικαλούμενοι ότι δήθεν είναι αποστρατικοποιημένα ή ότι αποτελούν αντικείμενο αμφισβήτησης από την τουρκική πλευρά!
Παράλληλα συνεχίζονται οι μεθοδεύσεις για δημιουργία τετελεσμένων και στο θέμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας/Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στο Αιγαίο και την ευρύτερη θαλάσσια περιοχή. Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδεχθεί να εξαιρεθεί το Καστελόριζο από τη γενικότερη διαπραγμάτευση Ελλάδας - Τουρκίας για την οριοθέτηση των δικαιωμάτων της κάθε χώρας επί της υφαλοκρηπίδας.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ελληνική πλευρά αποδέχεται ότι το ακριτικό ελληνικό νησί αποτελεί «ιδιαίτερη περίπτωση» και ως εκ τούτου δεν μπορεί να ληφθεί υπόψη η υφαλοκρηπίδα του για τον ορισμό της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ). Η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης είναι στη βάση της εκτίμησης ότι η ελληνική θέση ως προς την υφαλοκρηπίδα του Καστελόριζου είναι «ασθενής» και κατά συνέπεια είναι απίθανο να κερδίσει η Ελλάδα την υπόθεση σε Διεθνές Δικαστήριο.
Ειδικά το επιχείρημα ότι καλό είναι «να αποφύγουμε την επιβάρυνση της ελληνοτουρκικής διαπραγμάτευσης με νέα δύσκολα ζητήματα» ισοδυναμεί με απεμπόληση κυριαρχικού δικαιώματος και, σε συνδυασμό με το όσα γράφονται περί εγκατάλειψης του δικαιώματος επέκτασης στα 12 ναυτικά μίλια και αποδοχή από την ελληνική πλευρά χωρικών υδάτων κυμαινόμενου πλάτους 6,7,8 ναυτικών μιλίων, υποκρύπτει διαπραγμάτευση με χαρακτηριστικά που ισοδυναμούν σε επαναχάραξη συνόρων.
Πηγή:www.rizospastis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου