Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

Μπους: Υπεράσπιση του πολέμου και των βασανιστηρίων

Δεν προκαλεί ουδεμία έκπληξη ότι ο πρώην Πρόεδρος Τζορτζ Ου. Μπους στην πρώτη του συνέντευξη μετά την αποχώρηση από το Λευκό Οίκο για την προώθηση των πωλήσεων του βιβλίου του Decision Points, υπερασπίστηκε τα βασανιστήρια, όπως τον εικονικό πνιγμό, κατά τις ανακρίσεις φερόμενων ως υπόπτων γα τρομοκρατία, καθώς «έσωσαν ζωές» και φυσικά τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στο Ιράκ.
Παρότι, όπως τόνισε, ήταν «αντίθετος στον πόλεμο», τελικά... η απόφασή του μόνο λανθασμένη δεν ήταν: «Ημουν μια αντίθετη φωνή. Δεν ήθελα να χρησιμοποιήσω βία», είπε ο πρώην Πρόεδρος, προσθέτοντας υποκριτικά ότι «ήθελε να δώσει «μια ευκαιρία στη διπλωματία», εξήγησε. Τελικά «ενέδωσε» και ο κόσμος και ο ιρακινός λαός σώθηκε από έναν αιμοσταγή δικτάτορα, «ο κόσμος είναι καλύτερος χωρίς τον Σαντάμ, όπως και τα 25 εκατομμύρια Ιρακινοί»(!)

Ισχυρίστηκε ότι ήταν «απογοητευμένος και θυμωμένος» όταν δε βρέθηκαν όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ, αφού η ύπαρξή τους είχε προβληθεί ως αιτιολόγηση της «κήρυξης πολέμου», ενώ με νόημα πρόσθεσε ότι δεν τον επηρέαζε ο τότε αντιπρόεδρος Ντικ Τσένι, αφού αυτός έπαιρνε τις αποφάσεις και ότι μάλιστα είχε σκεφτεί να αντικαταστήσει τον Τσένι ως υποψήφιο αντιπρόεδρο στις εκλογές του 2004. Αποκάλυψε, ωστόσο, ότι το καλοκαίρι του 2006 ήταν «το χαμηλότερο σημείο» της προεδρίας του, επειδή πίστευε ότι οι ΗΠΑ θα έχαναν τον πόλεμο.
Για τα βασανιστήρια, όχι απλώς θεωρεί ότι ήταν απολύτως δικαιολογημένα, αλλά και νόμιμα υπό το σκεπτικό ότι ο νομικός σύμβουλος τον είχε διαβεβαιώσει ότι η πρακτική των εικονικών πνιγμών ήταν νόμιμη...
Σχετικά με το σκάνδαλο στη φυλακή Αμπού Γράιμπ και τα βασανιστήρια σε βάρος Ιρακινών κρατουμένων από Αμερικανούς στρατιώτες, επιβεβαίωσε ότι ο τότε υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, του είχε προτείνει να παραιτηθεί και ότι είχε σκεφτεί να δεχτεί την παραίτησή του αλλά συγκρατήθηκε καθώς δεν «υπήρχε φυσικός υποψήφιος για να τον αντικαταστήσει».
Τέλος, ο Μπους λέει ότι ήταν προετοιμασμένος και για την 11η Σεπτεμβρίου (κάτι παραπάνω θα ξέρει).

ΠΗΓΗ : WWW.RIZOSPASTIS.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια: