Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - Δίκαιη λύση χωρίς επιδιαιτησία και χρονοδιαγράμματα

Δίκαιη λύση χωρίς επιδιαιτησία και χρονοδιαγράμματα
Στην Αθήνα βρέθηκε χτες ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπου μίλησε σε ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής




O Δημήτρης Χριστόφιας στο βήμα της Ελληνικής Βουλής-Eurokinissi
Τη δέσμευσή του να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα, για να γίνει πραγματικότητα το όραμα της απελευθέρωσης και επανένωσης της Κύπρου, της επανένωσης του κυπριακού λαού, με στόχο μία ειρηνική και αποστρατικοποιημένη Κύπρο, κοινή πατρίδα για όλα τα παιδιά της, επανέλαβε χτες ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας,Δημήτρης Χριστόφιας, από το βήμα της Βουλής των Ελλήνων, σε ειδική συνεδρίαση για τα 50χρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Σε συνάντησή του με τον Ελληνα πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, ο Δ. Χριστόφιας ενημέρωσε για την πρόσφατη συνάντηση στη Νέα Υόρκη μεταξύ του ιδίου, του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Ερογλου και του ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, αλλά και για τις τρέχουσες εξελίξεις συνολικά στο Κυπριακό.
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Κύπριος Πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι στη Νέα Υόρκη ο ΓΓ του ΟΗΕ, «έκανε μια γενική αναφορά στην πορεία των συνομιλιών μέχρι σήμερα, στις διάφορες συγκλίσεις και αποκλίσεις στα διάφορα κεφάλαια και μας είπε τι απομένει να συζητήσουμε».
Πρόσθεσε ότι «μιλάμε για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή ορίζεται από τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Μιλάμε για ένα κράτος με μια κυριαρχία, με μια ιθαγένεια και με μια διεθνή προσωπικότητα», θέσεις που είχαν εγκριθεί στις συνομιλίες με τον Μ. Ταλάτ, παράλληλα με τη δέσμευση ότι η συμμετοχή των δύο κοινοτήτων στα όργανα της ομοσπονδιακής εξουσίας θα είναι τέτοια, ώστε η μια κοινότητα να μην μπορεί να επιβάλει τη θέλησή της στην άλλη.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι «το τι σημαίνει διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία το συζητάμε με την τουρκοκυπριακή πλευρά και την Τουρκία και έχουμε διαφορές. Αυτές οι διαφορές παραμένουν ακόμα στο τραπέζι».
Ο λαός υποφέρει στο σύνολό του από την κατοχή
Ο Δ. Χριστόφιας απηύθυνε και έκκληση για ενότητα μεταξύ των πολιτικών κομμάτων στην Κύπρο, η οποία όπως είπε «παραμένει στα ζητούμενα». Τόνισε ότι παρά τα αδιέξοδα που επιδιώκει ο Ντ. Ερογλου, «δεν υπάρχει πιθανότητα να δεχθούμε ότι μοιραία οδηγούμαστε στα δύο κράτη».
Ο Κύπριος Πρόεδρος υπογράμμισε την κυπριακή ιδιοκτησία της διαδικασίας, υπογραμμίζοντας ότι «δεν μπαίνει θέμα επιδιαιτησίας, δεν μπαίνει θέμα στενών και αυστηρών χρονοδιαγραμμάτων. Διότι δεν έχουμε μπροστά μας, όπως στο πικρό παρελθόν, οποιοδήποτε σχέδιο λύσης για να απαντήσουμε αν το δεχόμαστε ή όχι, και δεν έχει καμία εξουσιοδότηση ο ΓΓ του ΟΗΕ να προβεί σε επιδιαιτησία. Αυτά πρέπει να είναι ξεκάθαρα ενώπιον όλων».
Αναφερόμενος σε ενδεχόμενο για διεθνή διάσκεψη, ο Κύπριος Πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι αυτή θα «πρέπει να είναι διεθνής πραγματικά με τη συμμετοχή και των μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, των εγγυητριών δυνάμεων ασφαλώς, της Κυπριακής Δημοκρατίας και των δύο κοινοτήτων. Και πρέπει να συγκληθεί, όταν φτάσουμε σε ακτίνα επίλυσης των εσωτερικών πτυχών του Κυπριακού, από τον ΓΓ, από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ».
Ο Δ. Χριστόφιας είχε συνάντηση εκτός από τον πρωθυπουργό με τον Πρόεδρο της Βουλής, στον οποίο εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την πρόσκληση να απευθυνθεί στον ελληνικό λαό από το βήμα του Ελληνικού Κοινοβουλίου, ενώ παραβρέθηκε και στα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας «Αμμόχωστος, μία ευρωπαϊκή πόλη φάντασμα», μαζί με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.

Πηγή: www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: