Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Μαζικές φοιτητικές διαδηλώσεις

ΛΟΝΔΙΝΟ
Μία από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις των φοιτητών και των πανεπιστημιακών της Βρετανίας πραγματοποιήθηκε χτες στη βρετανική πρωτεύουσα Λονδίνο, ενάντια στα μέτρα της κυβέρνησης συνασπισμού Ντέιβιντ Κάμερον για τριπλασιασμό διδάκτρων στα Πανεπιστήμια, αλλά και συνολικά τις δρακόντειες περικοπές στην Ανώτατη Παιδεία, περικοπές που ξεκίνησαν από την προηγούμενη κυβέρνηση των Εργατικών, υπό τον Γκόρντον Μπράουν.
Σύμφωνα με την Εθνική Ενωση Φοιτητών (NUS) 52.000 φοιτητές και μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας πήραν μέρος στις διαδηλώσεις, κινητοποιήσεις που καλύπτονταν ζωντανά και από τηλεοπτικά δίκτυα, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν». Ουσιαστικά πρόκειται για τη μαζικότερη και πλέον μαχητική διαδήλωση που έχει πραγματοποιηθεί από τη στιγμή που ανέλαβε καθήκοντα η κυβέρνηση Κάμερον, προωθώντας το πρόγραμμα λιτότητας και αθρόων περικοπών.
Κατά τη διάρκεια της χτεσινής ημέρας, εκτός της μεγάλης διαδήλωσης, πραγματοποιήθηκε και καθιστική διαμαρτυρία έξω από το Βρετανικό Κοινοβούλιο ενώ τα επεισόδια δεν έλειψαν, όταν ομάδα φοιτητών εισέβαλε και κατέλαβε την έδρα του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος (Τόρις) στο συγκρότημα Μίλμπανκ. Οι φοιτητές άναψαν επίσης φωτιές έξω από το κτίριο, την είσοδο του οποίου έσπευσε να αποκλείσει με τις ειδικές κατασταλτικές της δυνάμεις της η αστυνομία και σημειώθηκαν επεισόδια, όπου τουλάχιστον «επτά διαδηλωτές και αστυνομικοί τραυματίστηκαν». Μέχρι αργά χτες περίπου 200 φοιτητές παρέμεναν εντός της έδρας των Τόρις, ωστόσο με ανακοίνωσή της η NUS «καταδίκασε απερίφραστα τα επεισόδια».

Πηγή: www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: