Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

Στρατιωτική συνεργασία Βρετανίας-Γαλλίας

Βρετανία και Γαλλία θα υπογράψουν συνθήκες στρατιωτικής συνεργασίας που θα συμπεριλαμβάνει τις δοκιμές πυρηνικών κεφαλών.Ένα κέντρο ανάπτυξης τεχνολογίας πυρηνικών δοκιμών θα κατασκευαστεί στη Βρετανία και ένα κέντρο διεξαγωγής δοκιμών στη Γαλλία.
Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον και ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, σε σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο, θα καθορίσουν επίσης τα σχέδια για μια κοινή στρατιωτική εκστρατευτική δύναμη.


Η σύνοδος πραγματοποιείται δύο βδομάδες μετά την κυβερνητική ανακοίνωση στη Βρετανία για περικοπές στις ένοπλες δυνάμεις, κατά την πρώτη αναθεώρηση της στρατηγικής άμυνας από το 1998, στο πλαίσιο εξοικονόμησης πόρων με στόχο τη μείωση του ελλείμματος.

Σύμφωνα με το BBC, οι δύο πολιτικοί πρόκειται να υπογράψουν δύο συνθήκες, μία γενικής στρατιωτικής συνεργασίας και μια δεύτερη 50ετούς διάρκειας συμφωνία για τα πυρηνικά όπλα.
Οι πυρηνικές κεφαλές θα δοκιμάζονται με τεχνικά μέσα για να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητά τους, χωρίς να χρειαστεί να δοκιμαστούν μέσω εκρήξεων. Εικάζεται ότι κάθε χώρα θα διατηρήσει τον έλεγχο των δικών της πυρηνικών κεφαλών και ότι δεν θα ανταλλάξουν μεταξύ τους πυρηνικά μυστικά. Σύμφωνα με αναλυτές, οι δύο χώρες κατέληξαν στη συγκεκριμένη συμφωνία επειδή εξακολουθούν να θέλουν να διαδραματίσουν ένα στρατιωτικό ρόλο στον κόσμο, αλλά δεν δύνανται πλέον να κάνουν πολλά από μόνες τους.

ΠΗΓΗ:www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: