Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2010

Διεργασίες για την επόμενη ημέρα στον ΣΥΡΙΖΑ-Άρθρο από τον Κ.Ζαγάρα στην Αυγή


    Συνεχίζεται η αποτίμηση των εκλογικών αποτελεσμάτων της 7ης Νοεμβρίου από τις δυνάμεις της αριστεράς, ενώ την ίδια ώρα το ιστορικό στέλεχος Μανώλης Γλέζος, ζήτησε χθες με δήλωση- παρέμβαση την έναρξη συζήτησης που να περιλαμβάνει κριτική και αυτοκριτική αλλά και τον επιμερισμό ευθυνών για τις εξελίξεις στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ. Χθες επίσης δημοσιοποιήθηκε και η πρώτη επίσημη εκτίμηση από την πλευρά του "Μετώπου Α-Α" του Αλ. Αλαβάνου, με την ΚΟΕ να υποστηρίζει μεταξύ άλλων για το κακό αποτέλεσμα της "Ελεύθερης Αττικής", ότι χρεώθηκε την κρίση του ΣΥΡΙΖΑ.  Εκτός από την ΚΟΕ που προτείνει "λευκό ή άκυρο" στον β' γύρο απέναντι στους υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ, της Ν.Δ. και του ΛΑΟΣ και η ομάδα ΡΟΖΑ κάλεσε τους ψηφοφόρους να αποδοκιμάσουν τους εκφραστές του νεοφιλελευθερισμού. Πέρα από αυτά ΑΚΟΑ και ΡΟΖΑ σημειώνουν την ανάγκη ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ.

    Μ. Γλέζος: Συνεργασία στη ριζοσπαστική αριστερά με αμοιβαία κατανόηση και αλληλεγγύη

    Με δήλωσή του ο Μανώλης Γλέζος υπογράμμισε τη σημασία ενότητας της ριζοσπαστικής αριστεράς. “Τώρα ήρθε η ώρα της κριτικής και της αυτοκριτικής. Με νηφαλιότητα και χωρίς αντιπαλότητες να αναληφθούν και να επιμεριστούν ευθύνες.
    Όλοι όσοι επιχείρησαν και επιχειρούν να αλώσουν τον ΣΥΡΙΖΑ ας κατανοήσουν επιτέλους ότι η συνεργασία απαιτεί αμοιβαία κατανόηση και αλληλεγγύη”, τόνισε ο Μ. Γλέζος. Παράλληλα σημείωσε ότι “τα χωριστά ψηφοδέλτια ούτε αποτελούν απόδειξη ιδεολογικής καθαρότητας, ούτε γκρεμίζουν το κατεστημένο του δικομματισμού, είναι σκέτοι μονόδρομοι πολιτικής αυτοκαταστροφής”. Καταλήγοντας είπε ότι “τα μέλη πάντως του ΣΥΡΙΖΑ με τη στάση τους σημειώνουν και αποδεικνύουν με την ψήφο τους ότι θέλουν τη συνεργασία της ριζοσπαστικής αριστεράς”.

    ΑΚΟΑ: Ριζική ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ

    Τη ριζική ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ προτείνει με ανακοίνωσή της η ΑΚΟΑ, ενώ σημειώνει πως “ο κόσμος της αριστεράς αρνήθηκε να δικαιώσει τις διχαστικές επιλογές”.
    Σχολιάζοντας τα εκλογικά αποτελέσματα της 7ης Νοεμβρίου τονίζει ότι “η κυβέρνηση δεν έχει τη λαϊκή συναίνεση στην πολιτική της και η Ν.Δ. δεν αποτελεί εναλλακτική λύση”.
    Ιδιαίτερη είναι η αναφορά της στις δυνάμεις της αριστεράς και της οικολογίας, για να υπογραμμίσει ότι “προκύπτει και από τα αποτελέσματα η ανάγκη ενός ισχυρού ριζοσπαστικού, κινηματικού, αριστερού πόλου με δημοκρατική οργάνωση και σαφές εναλλακτικό σχέδιο διεξόδου από την κρίση, σε αντιπαράθεση με τον “μονόδρομο” του Μνημονίου. Σχέδιο, το οποίο θα λειτουργήσει καταλυτικά για τη συσπείρωση των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων που αποδεσμεύει η πολιτική του Μνημονίου, ενώ θα συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη και συνέχεια των κοινωνικών αγώνων”.
    Όσον αφορά τα αυτοδιοικητικά σχήματα που στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΑΚΟΑ σημειώνει “τη σημαντική καταγραφή τους”, για να συμπληρώσει όμως ότι “η δυναμική τους περιορίστηκε από την κρίση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία λειτούργησε κυρίως σε βάρος των περιφερειακών σχημάτων και κατεξοχήν αποσυσπειρωτικά στην περιφέρεια της Αττικής”. Παράλληλα επισημαίνει ότι “ο κόσμος της αριστεράς αρνήθηκε να δικαιώσει τις διχαστικές επιλογές” και προσθέτει πως “οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ οφείλουμε να σταθούμε κριτικά και αυτοκριτικά στην κοινή μας πορεία και να επιδιώξουμε μια ριζική ανασυγκρότηση, μια νέα αρχή, βασισμένη στη δημοκρατία και τη συμμετοχή”.

    ΡΟΖΑ: Επανίδρυση του ΣΥΡΙΖΑ

    “Αυτονόητη” χαρακτηρίζει τη θέση ότι “στον δεύτερο γύρο ο κόσμος της Αριστεράς δεν πρέπει να δώσει ψήφο ανοχής σε κάποια από τις δύο πολιτικές εκφάνσεις του νεοφιλελευθερισμού” με ανακοίνωσή της η ομάδα “Ρόζα”. Παράλληλα σημειώνει πως είναι απαραίτητη η άμεση συγκρότηση “πανελλαδικού σώματος που θα προχωρήσει στην πολιτική και οργανωτική επανίδρυση του ΣΥΡΙΖΑ”.
    Σχολιάζοντας τα εκλογικά αποτελέσματα της 7ης Νοεμβρίου, η συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει για το ΠΑΣΟΚ πως “το αποτέλεσμα των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών αποτελεί αναμφίβολα σημαντικό πλήγμα για την κυβέρνηση, αλλά όχι τόσο ισχυρό ώστε να την κάνει να αλλάξει πολιτική σε σύντομο χρονικό διάστημα”. Στέκεται επίσης στο μεγάλο ποσοστό αποχής και σημειώνει πως “χρήζει πολλαπλών ερμηνειών”, για να προσθέσει ότι “η αποχή μπορεί να είναι εξίσου δείγμα αγανάκτησης και παραίτησης”.
    Σχετικά με την αριστερά υπογραμμίζει ότι κι εδώ “το αποτέλεσμα είναι πολυσήμαντο. Γιατί όσο είναι προφανές είναι ότι έχουμε να κάνουμε με το μεγαλύτερο εκλογικό άθροισμα των αριστερών δυνάμεων μεταπολιτευτικά (κάτι πολύ θετικό βέβαια), άλλο τόσο είναι αληθές ότι ένα τέτοιο άθροισμα αποτελεί περισσότερο δείκτη μιας κοινωνικής τάσης, παρά έκφραση ενός πραγματικά ενιαίου (έστω και πολύμορφου) πολιτικού χώρου”.
    Ταυτόχρονα στέκεται στην κρίση του ΣΥΡΙΖΑ και αναφέρει πως “δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο χώρος του ΣΥΡΙΖΑ ανήκει στους χαμένους της εκλογικής αναμέτρησης”. Παράλληλα σημειώνει πως “το εκλογικό αποτέλεσμα ήρθε να επιβεβαιώσει τα αυτονόητα που προέβλεπαν οι πάντες, πλην των ηγεσιών του Συνασπισμού και του Μετώπου: δεν μπορείς να κανείς αριστερή πολιτική βγάζοντας (πασοκικούς) λαγούς από το καπέλο, δεν μπορείς να συγκροτήσεις κοινωνικό ρεύμα υπονομεύοντας τη συλλογικότητα. Ωστόσο, το πολύ μέτριο αποτέλεσμα στον Δήμο της Αθήνας (όπου και ενωμένοι κατεβήκαμε και καλή καμπάνια έγινε) αποτελεί αδιάψευστο τεκμήριο της απαξίωσης συνολικά του χώρου, ημών συμπεριλαμβανομένων”. Τέλος τονίζει τη σημασία στήριξης του Χρ. Κορτζίδη.

    ΚΟΕ: Αρνητικό το αποτέλεσμα της "Ελεύθερης Αττικής", συνεχίζει να παρεμβαίνει το "Μέτωπο"

    "Αρνητικό" χαρακτηρίζει το εκλογικό αποτέλεσμα της "Ελεύθερης Αττικής" η ΚΟΕ. Στην ανακοίνωσή της αναφέρει πως οι αιτίες "του άσχημου αποτελέσματος αποτελούν προβλήματα σχετικά με τις σημαντικές οργανωτικές αδυναμίες, αλλά και ζητήματα εκλογικής τακτικής του συνδυασμού", για να προσθέσει πως "το βασικό πρόβλημα όμως ήταν ότι δεν αντιστράφηκε η αρνητική εικόνα που δημιουργήθηκε από ΜΜΕ και κομματικούς μηχανισμούς.
    Ο επικεφαλής της Ελεύθερης Αττικής δέχτηκε όσο κανείς μια συντεταγμένη επίθεση κανιβαλισμού και ανθρωποφαγίας που αποσιωπούσε τα πολιτικά ζητήματα. Η Ελεύθερη Αττική χρεώθηκε μια πολύμηνη ιστορία φθοράς, ίντριγκας, απαξίωσης και αναξιοπιστίας της αριστεράς και ειδικά του ΣΥΡΙΖΑ". Σχετικά με τον χαρακτήρα του Μετώπου Α-Α και της Ελεύθερης Αττικής, επισημαίνει ότι "αποτέλεσαν παράδειγμα ενός πολιτικού λόγου, αναγκαίου για τη συγκρότηση του αντίπαλου δέους στην τρόικα και το Μνημόνιο. Το παράδειγμα αυτό θα συνεχίσει να υπάρχει και να παρεμβαίνει". Επίσης κάνει αυτοκριτική στο σημείο ότι "υποτιμήθηκε η κρίση εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας. Και αυτό αναδείχτηκε πιο ισχυρό από τη δύναμη της πολιτικής γραμμής ειδικά σε συνθήκες μιας σκληρής εκλογικής αναμέτρησης".  Σχολιάζοντας επίσης τα πανελλαδικά αποτελέσματα για την ίδια, αναφέρει πως "για πρώτη φορά η ΚΟΕ εκλέγει αρκετούς δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους. Κυρίως όμως δυνάμωσαν δεσμοί ανάμεσα σε κομμάτια του αγωνιζόμενου δυναμικού των τοπικών κοινωνιών σε όλη την Ελλάδα.
    Αυτά αποτελούν παρακαταθήκη για τις αντιστάσεις και την οικοδόμηση του μετώπου". Σχετικά με τα συνολικά αποτελέσματα υπογραμμίζει ότι "η κίνηση Παπανδρέου με το δίλημμα που έθεσε κατάφερε να συγκρατήσει μια πολύ μεγαλύτερη εκλογική κατακρήμνιση", ενώ για τη Ν.Δ. ότι "η μεταμόρφωσή της σε «αντιμνημονιακή δύναμη» δεν πείθει". Σχετικά με την αριστερά, για το ΚΚΕ λέει πως "εμφανίζεται εκλογικά κερδισμένο", παραμένει όμως το "αδιέξοδο" της απομονωτικής πολιτικής του. Για την "ηγετική ομάδα του ΣΥΝ", αναφέρει πως "είδε το σχέδιο της «συνάντησης με τον σοσιαλιστικό χώρο» να αποτυγχάνει", ενώ για την ΑΝΤΑΡΣΥΑ πως "θα αποτελέσει θετική εξέλιξη αν αυτή η ενίσχυση δεν συμβάλλει στην ενδυνάμωση της περιχαράκωσης αλλά σε διαδικασίες διαλόγου, ενότητας και αλλαγής".

    Πηγή: www.avgi.gr

    Δεν υπάρχουν σχόλια: