Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

Χαιρετισμός της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ στο 21ο Συνέδριο του ΑΚΕΛ


Γεράσιμος Γεωργάτος
Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Δ.Α
Συντρόφισσες και σύντροφοι
Φίλες και φίλοι

 Αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή από την παρουσία μου στις εργασίες του 21 ου Συνεδρίου του ΑΚΕΛ για να μεταφέρω το μήνυμα της αλληλεγγύης, της δημοκρατίας, της ειρήνης και της κοινωνικής δικαιοσύνης εκ μέρους των μελών, των στελεχών και του προέδρου της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ Φώτη Κουβέλη.
Ο Γ.Γ, Άντρος Κυπριανού, αλλά και ο Πρόεδρος Δ. Χριστόφιας, στις χθεσινές ομιλίες τους υπογράμμισαν ότι το ΑΚΕΛ είναι κυβερνών και όχι κυβερνητικό κόμμα. Είναι ένας από τους λόγους που και μείς, από τη Δ.Α, έχουμε διαρκώς στραμμένη την προσοχή μας σε στο ΑΚΕΛ. Επειδή το παίρνουμε ως παράδειγμα. Γιατί θέλουμε και εμείς να είμαστε η Αριστερά της ευθύνης, γιατί μας ενδιαφέρει η προοπτική μιας κυβερνώσας Αριστεράς. Ίδιες είναι οι κοινωνικές μας ευαισθησίες, ίδια και η αγωνία μας για τη σοσιαλιστική προοπτική. Όμως αγωνιζόμαστε για τη σωτηρία της χώρας με την πιο ανοιχτή και ρεαλιστική λογική. Όπως η Κυπριακή Αριστερά δίνει επί χρόνια και καθημερινά το δύσκολο αγώνα για το εθνικό πρόβλημα, έτσι και η Δ.Α αγωνίζεται για να σωθεί η χώρα μας από το αδιέξοδο, τη χρεοκοπία και τα ασφυκτικά δεσμά του Μνημονίου.
 Ήρθαμε σε ρήξη και αφήσαμε πίσω μας την ασφάλεια, αλλά και την περιχαράκωση μιας Αριστεράς αυτοικανοποιούμενης με την εύκολη καταγγελία, την αδιέξοδη διαμαρτυρία και την ανέξοδη κριτική. Επιλέξαμε το δύσκολο δρόμο των ρεαλιστικών, των συγκεκριμένων και εφικτών προτάσεων, το δρόμο της ευρύτερης κοινωνικής και πολιτικής συσπείρωσης.

Και ενώ είμαστε ένα κόμμα με ζωή μόλις τεσσάρων μηνών, οι επιλογές μας στις πρόσφατες εκλογές για τους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας, για προγραμματικές συγκλίσεις και φερέγγυα πρόσωπα, δικαιώθηκαν και επιβεβαιώθηκαν. Οι προτάσεις μας για το Γιώργο Καμίνη στην Αθήνα και το Γιάννη Μπουτάρη στη Θεσσαλονίκη, οδήγησαν, μετά από δεκαετίες, σε αλλαγή σελίδας στους δύο μεγαλύτερους δήμους της χώρας. Το ίδιο συνέβη και σε πληθώρα άλλων Δήμων, που ανέρχονται περίπου σε 40.

Το συνέδριό σας διεξάγεται όντως σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο τόσο για την πρόοδο στην επίλυση του κυπριακού, όσο και εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και των επιπτώσεών της στα επιμέρους εθνικά κράτη.

Η Δ.Α έχει τοποθετηθεί ήδη. Θα είναι σταθερός συμπαραστάτης και αρωγός στο δύσκολο δρόμο που έχει επιλέξει ο Πρόεδρος Χριστόφιας για έναν ειλικρινή και έντιμο συμβιβασμό που να σέβεται την πολιτική ισότητα, να κατοχυρώνει τα συμφέροντα και των δύο κοινοτήτων, καθώς και τα συμφέροντα της Κύπρου και του κυπριακού λαού στο σύνολό του, με την προώθηση της λύσης της διζωνικής – δικοινοτικής ομοσπονδίας, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και σύμφωνα με το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο.

Υποστηρίζουμε και εμείς σταθερά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Γιατί ο εκτροχιασμός της δεν συμφέρει ούτε την Ελλάδα ούτε την Κύπρο. Και η Τουρκία, φυσικά, πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η ένταξή της περνάει από την Κύπρο, όπως τόνισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας. Ούτε βεβαίως μπορεί να υπάρξει εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων χωρίς την επίλυση του κυπριακού, όπως ανέφερε και ο έλληνας πρωθυπουργός, με την ευκαιρία των πενήντα χρόνων της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 Όμως διατρέχοντας τις θέσεις για το 21ο Συνέδριο, ως Δ.Α διαπιστώνουμε ευρύτερη συναντίληψη αξιών, στόχων και κατευθύνσεων τόσο για το ΝΑΤΟ και το αίτημα για διάλυσή ενός αναχρονιστικού οργανισμού με μεταφορά των διατιθέμενων πόρων αντί για τους εξοπλισμούς στην ενίσχυση κοινωνικών και περιβαλλοντικών πολιτικών, αλλά και για την αναγκαιότητα υπέρβασης του νεοφιλελεύθερου συντηρητικού μοντέλου, που έχει παραδώσει κράτη και κοινωνίες στο έλεος των αγορών.
 Και επειδή κανένα κράτος δεν μπορεί πλέον να αντιμετωπίσει από μόνο του την ισχύ των παγκοσμίως και ταχύτατα διακινούμενων χρηματοπιστωτικών κεφαλαίων, όπως δείχνουν τα πρόσφατα παραδείγματα της Ελλάδας και της Ιρλανδίας, και για να ανακτήσει η πολιτική την πρωτοκαθεδρία απέναντι στις αγορές, η Αριστερά πρέπει να ξαναδεί την Ευρώπη και την προώθηση της κοινής οικονομικής και πολιτικής διακυβέρνησης ως το πεδίο με τη μεγαλύτερη δυνατότητα για την εγκαθίδρυση ενός καθολικού κοινωνικού μοντέλου, στον αντίποδα του νεοφιλελευθερισμού.

Συντρόφισσες και σύντροφοι
Φίλες και φίλοι
 Όσα λέγει και πράττει το ΑΚΕΛ, όχι μόνο για το εθνικό θέμα, αλλά και το πολυσχιδές έργο του στα θέματα εσωτερικής πολιτικής με τις σαφείς κοινωνικές προτεραιότητες, αναδεικνύουν κάτι πολύ σημαντικό: ότι τίποτα στην ιστορία της ανθρωπότητας δεν είναι αναπόφευκτο εφόσον υπάρχει η πολιτική βούληση και η κινητοποίηση του λαϊκού παράγοντα.
 Καλή επιτυχία στις εργασίες σας, για δυνατό ΑΚΕΛ, για δυνατή Αριστερά στην Κύπρο, στην Ευρώπη και στον κόσμο.
Γεράσιμος Γεωργάτος
Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Δ.Α
Υπεύθυνος για την Ευρωπαϊκή και Εξωτερική Πολιτική

Δεν υπάρχουν σχόλια: