Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

Ομιλία Γενικού Γραμματέα της Κ.Ε. ΑΚΕΛ Α. Κυπριανού στη Συναυλία προς τιμήν του 21ου Συνεδρίου του ΑΚΕΛ


Από μέρους της Κ.Ε. ΑΚΕΛ σας καλωσορίζω στη σημερινή συναυλία προς τιμήν του 21ου Συνεδρίου. Καλωσορίζω και ευχαριστώ ιδιαίτερα τους φίλους καλλιτέχνες Θάνο Μικρούτσικο, Χρίστο Θηβαίο, Γιάννη Κούτρα, το συγκρότημα «Υπόγεια Ρεύματα» και τη Βούλα Κωνσταντίνου. Η παρουσία τους εδώ μας τιμά. Είμαι βέβαιος ότι θα μας χαρίσουν μια μουσική πανδαισία, ανάλογη της σημασίας του 21ου Συνεδρίου. Η αποψινή μας εκδήλωση συμπίπτει περίπου ημερομηνιακά με την επέτειο της Μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης. Θάταν αδιανόητο στη σύντομη μου ομιλία να μην αναφερτώ στο κοσμοϊστορικό αυτό γεγονός.
 Το Κόμμα μας ανέκαθεν τιμά τον πολιτισμό και τους δημιουργούς του. Η 84χρονη πορεία του ΑΚΕΛ είναι ταυτισμένη με τον αγώνα του Ανθρώπου να δημιουργήσει˙ να υψώσει φωνή διαμαρτυρίας για τα αδιέξοδα του σύγχρονου κόσμου και να εκφράσει τις αγωνίες και τα οράματα του μέσα από την πολιτιστική δημιουργία. Οι αγώνες μας για απαλλαγή του ανθρώπου από την εκμετάλλευση και την καταπίεση, ήταν πάντα συνυφασμένοι με την έξοδο του από το σκοτάδι της πολιτιστικής άπνοιας. Ένας στίχος και μια μελωδία μπορούν να μεταδώσουν μεστά μηνύματα. Να προβληματίσουν και να παρακινήσουν σε δράση τους λαούς. Δεν είναι υπερβολή να λεχθεί ότι μέσα από τους στίχους των τραγουδιών μπορεί να αντικατοπτριστεί ολόκληρη εποχή.
 
Σε κάποιους από τους χιλιάδες στίχους που μελοποίησε ο Θάνος Μικρούτσικος και τραγούδησε ο Χρίστος Θηβαίος, είναι κάποιοι που μαρτυρούν την αλήθεια της ανθρωπότητας: «Του ανθρώπου ο νους, δεν αντέχει κόσμους αληθινούς, κόλαση υπάρχει μόνο για τους ζωντανούς». Η ανθρωπότητα δυστυχώς βίωσε και βιώνει τέτοιες καταστάσεις. Μπορεί να πέρασε από διάφορα στάδια και να εξελίχθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό. Η στυγνή πραγματικότητα λέει όμως ότι ο καπιταλισμός δεν έλυσε τα προβλήματα. Δεν οδήγησε στην ειρήνη και στην κοινωνική δικαιοσύνη. Σε κάθε γωνιά του πλανήτη, εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους. 
 
Από τις φαβέλες του Ρίο, μέχρι τις παραγκουπόλεις της Αϊτής, του Ιράκ, της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής κ.α., η κόλαση για τον άνθρωπο δεν φαίνεται να έχει τέλος. Σήμερα, 1,7 δις ανθρώπων ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση 20 εκατομμύρια παιδιά ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας. Στην Αφρική η ελονοσία εξακολουθεί να σκοτώνει ένα παιδί κάθε 45 δευτερόλεπτα. Αν αυτό δεν ονομάζεται κόλαση, τότε τι άλλο μπορεί να είναι η κόλαση;
 
Αυτός είναι ο καπιταλισμός. Ένα σύστημα γεμάτο αντιφάσεις και αδιέξοδα. Όσα χρόνια υφίσταται και παρόλες τις δυνάμεις που ανέπτυξε, δεν κατάφερε να εξαλείψει την ανεργία, τη φτώχεια, την εξαθλίωση, τον αναλφαβητισμό και τις τεράστιες κοινωνικές ανισότητες. Στην προσπάθεια του να διατηρήσει την ισχύ του, και να επεκτείνει την επιρροή του, δε διστάζει να προκαλεί πολέμους. Θεωρεί ότι αυτοί τον εξυπηρετούν για να βγει από τις κρίσεις και να ξαναχαράξει τα σύνορα με το αίμα των λαών. Στόχος του αμετάθετος η μεγιστοποίηση του κέρδους, εντείνοντας την εκμετάλλευση. 
 
Κι όμως, υπήρξε κάποια στιγμή στην ιστορία που τα όνειρα και οι πόθοι «των κολασμένων της Γης» έγιναν ορμητική δύναμη που άνοιξε το δρόμο για την έφοδο στο δικό τους ουρανό. Πριν από 93 χρόνια, ο ρωσικός λαός άνοιξε το δρόμο για όλους τους λαούς με τη  Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση. Η Επανάσταση δεν ήταν ένα τυχαίο γεγονός. Ήταν γέννημα της όξυνσης των αντιθέσεων στο επίπεδο της ρωσικής κοινωνίας αλλά και παγκόσμια. Η συσσώρευση αυτών των αντιθέσεων πίεσε και έσπασε τον αδύναμο κρίκο. Η Επανάσταση ήταν καρπός των ώριμων αντικειμενικών κοινωνικο-οικονομικών συνθηκών που απαιτούσαν το ξεπέρασμα του καπιταλισμού και την οικοδόμηση νέας κοινωνίας. Της κοινωνίας του σοσιαλισμού.
 
Η οικοδόμηση του σοσιαλισμού σε μια χώρα όπως η Ρωσία δεν ήταν καθόλου εύκολο εγχείρημα. Η χώρα βρισκόταν σε πολύ άσχημη κατάσταση και οι δυνατότητες για ανάπτυξη ήταν περιορισμένες. Οι μπολσεβίκοι όμως άδραξαν την ιστορική ευκαιρία. Πήραν την εξουσία και επεδίωξαν να την ασκήσουν προς όφελος του σοβιετικού λαού. Η Επανάσταση του Οκτώβρη αγκαλιάστηκε από το σοβιετικό λαό, ως ο μόνος δρόμος για καλύτερο αύριο. Οι τεράστιες δημιουργικές δυνάμεις που απελευθερώθηκαν και ο επαναστατικός ενθουσιασμός, προσέδωσαν στο νέο κράτος ισχύ και ανέπτυξαν την πρόοδο σε σημαντικούς κοινωνικούς τομείς. Όλα αυτά επιτεύχθηκαν μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα για τα ιστορικά δεδομένα. Γι΄αυτό και μια αποτίμηση, φανερώνει επιτεύγματα και κατακτήσεις που φαντάζουν αδιανόητα σήμερα, ακόμα και για τα πιο ανεπτυγμένα κράτη, στο σύγχρονο κόσμο. 
 
Στη Σοβιετική Ένωση, όλοι είχαν εξασφαλισμένη εργασία, δημόσια δωρεάν ιατρική περίθαλψη και παιδεία, παροχή φθηνών υπηρεσιών από το κράτος, κατοικία και πρόσβαση στην πνευματική και πολιτιστική δημιουργία. H Κοινωνική Ασφάλιση των εργαζομένων ήταν φροντίδα πρώτης προτεραιότητας για το κράτος. Η γυναίκα βρήκε στη σοβιετική κοινωνία τη θέση που της άξιζε στην πράξη, με τη συνταγματική κατοχύρωση των δικαιωμάτων της στον οικονομικό, πολιτικό και πολιτιστικό τομέα. Η χώρα πρωτοπόρησε σε σημαντικούς τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας.
 
Πέραν όλων αυτών, η Σοβιετική Ένωση αποτέλεσε το αντίβαρο στην ιμπεριαλιστική επιθετικότητα. Η συμβολή της ενάντια στο χιτλεροφασισμό υπήρξε καθοριστική. Συνέτριψε τη στρατιωτική μηχανή της Γερμανίας και των συμμάχων της και απελευθέρωσε σειρά χωρών της Ευρώπης από τη γερμανική κατοχή. Στην αντιφασιστική νίκη των λαών, έδωσαν τη ζωή τους πάνω από 20 εκατομμύρια Σοβιετικοί. Γι΄αυτό αποτελούν ύβρη απέναντι στην Ιστορία οι όποιες προσπάθειες γίνονται σήμερα, να ταυτιστεί ο κομμουνισμός με το ναζισμό. Ταύτιση που επιδιώκεται μέσα στα πλαίσια της αντικομμουνιστικής υστερίας που έχει καταλάβει τους λογής-λογής απολογητές του καπιταλισμού. Όσο όμως κι αν προσπαθούν δεν θα πείσουν. Τους απαντά η Ιστορία και οι αγώνες του παγκόσμιου κομμουνιστικού κινήματος.
 
Όμως όλα αυτά δεν είναι μόνο ιστορία, είναι και παρόν και μέλλον. Η πολύτιμη πείρα που αποκόμισε η εργατική τάξη από την οικοδόμηση του σοσιαλισμού στη Σοβιετική Ένωση, από τα επιτεύγματα, τις κατακτήσεις του, αλλά και από τα λάθη και τις στρεβλώσεις που έγιναν, είναι πυξίδα που μάς προσανατολίζει στο χτίσιμο του σήμερα και του αυριανού κόσμου. Κανένας δεν μπορεί να είναι τόσο τυφλός, που να πιστεύει ότι ο κόσμος τελειώνει εδώ. Κανένας δεν μπορεί να πιστεύει ότι η μοίρα του ανθρώπου είναι οι αιματηροί πόλεμοι του ιμπεριαλισμού, οι κοινωνικές ανισότητες και αντιθέσεις, η κατεδάφιση των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων.
 
Όσο ο κόσμος θα χωρίζεται σε εκμεταλλευτές και εκμεταλλευόμενους, όσο θα θεριεύουν οι αιτίες που άναψαν του Οκτώβρη τις φωτιές, η φωνή εκατομμυρίων ανθρώπων που αγωνίζονται σε όλο τον κόσμο θα δυναμώνει και η γη θα κοκκινίζει έτσι και αλλιώς. Ως ΑΚΕΛ, θα εξακολουθήσουμε να πορευόμαστε σ΄αυτό τον αγώνα. Κι ας μας κατηγορούν κάποιοι για προσκόλληση τάχα στο παρελθόν. Γνωρίζουν ότι αυτό δεν ισχύει. Γνωρίζουν ότι αν υπάρχει μια δύναμη που πάλεψε για την πρόοδο του κυπριακού λαού, αυτή είναι το ΑΚΕΛ.  Υποσχόμαστε ότι θα συνεχίσουμε˙ πιο μαχητικοί και πιο αποφασιστικοί. Με στόχο την οικοδόμηση του καινούριου κόσμου˙ του σοσιαλισμού.
 
Αυτό θα επιβεβαιωθεί και μέσα από το επερχόμενο Συνέδριο του Κόμματος μας. Το 21ο Συνέδριο του ΑΚΕΛ θα διεξαχθεί σε πολύ ιδιαίτερες συνθήκες. Είναι το πρώτο Συνέδριο που διεξάγεται με την παρουσία στην Προεδρία της Δημοκρατίας, του μέχρι πρότινος ηγέτη του Κόμματος μας, του σ. Δημήτρη Χριστόφια. Από την πρώτη στιγμή της εκλογής του ο σ. Δημήτρης Χριστόφιας καταβάλλει σοβαρές και στοχοπροσηλωμένες προσπάθειες για τη λύση του Κυπριακού. Αυτό το πράττει γιατί γνωρίζει ότι μόνο με τη λύση θα εδραιωθεί η ειρήνη, η ασφάλεια και η σταθερότητα για το λαό. Μόνο με τη λύση θα υπάρξει πρόοδος και ευημερία για το σύνολο του λαού.
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, οργώνει τη διεθνή κοινότητα υπερασπιζόμενος το δίκαιο του κυπριακού λαού. Με πίστη και προσήλωση στις δίκαιες θέσεις μας. Με ευελιξία στην τακτική. Στόχος η επίτευξη δίκαιης υπο τις περιστάσεις, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης. Λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή περιγράφεται στα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Λύση που θα οδηγεί σε ενωμένο κράτος, με μία κυριαρχία, ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα. Λύση που θα επανενώνει το έδαφος, το λαό, τους θεσμούς και την οικονομία. Λύση που θα επιτρέψει σε ελληνοκύπριους και τουρκοκύπριους να ζήσουν ως πραγματικοί αφέντες στον τόπο τους. Δυστυχώς ορισμένες πολιτικές δυνάμεις στην ελληνοκυπριακή κοινότητα πολεμούν αυτή την προσπάθεια, ασκώντας εξοντωτική, μηδενιστική κριτική στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Το 21οΣυνέδριο του Κόμματος,  θα επιβεβαιώσει την υποστήριξη του στους χειρισμούς του Προέδρου. Θα απευθύνει για ακόμα μια φόρα έκκληση για ενότητα προς την πολιτική ηγεσία του τόπου και προς ολόκληρο τον κυπριακό λαό.
 
Παράλληλα το 21ο Συνέδριο θα διατυπώσει τις θέσεις και τις εκτιμήσεις του για το πλούσιο έργο που παράγεται από την Κυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια στα θέματα εσωτερικής Διακυβέρνησης. Για πρώτη φορά από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας η Κυβέρνηση έλυσε προβλήματα που χρόνιζαν και ταλαιπωρούσαν την κυπριακή κοινωνία. Έργο της είναι η διαγραφή των αγροτικών χρεών και η σημαντική στήριξη των γεωργοκτηνοτρόφων. Η διασφάλιση της βιωσιμότητας του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων και η οριστική επίλυση του υδατικού. Η αναβάθμιση των συγκοινωνιών, η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, η μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και η απλοποίηση των διοικητικών διαδικασιών. Η ενίσχυση της προσφυγικής και της στεγαστικής πολιτικής. Η ενίσχυση του κράτους προνοίας και η στήριξη των χαμηλών και μεσαίων εισοδηματικών στρωμάτων. Θα μπορούσα να συνεχίσω παραθέτοντας σωρεία άλλων παραδειγμάτων που θεωρώ ότι δεν είναι της παρούσης.
 
Είναι γεγονός ότι παρά τα όσα έγιναν, απομένουν ακόμη πολλά να γίνουν. Υπόσχεση μας είναι ότι θα εργαστούμε με στόχο την υλοποίηση του συνόλου των υποσχέσεων που δώσαμε στον κυπριακό λαό. Ενώπιον του ΑΚΕΛ, τίθεται ένα μεγάλο στοίχημα. Να ικανοποιήσουμε τις προσδοκίες που ο κυπριακός λαός επένδυσε στην εκλογή του Δ. Χριστόφια.
 
Έχουμε μπροστά μας σημαντικούς αγώνες˙ σημαντικές πολιτικές μάχες, στις οποίες θα κληθούμε να επαναβεβαιώσουμε το Κόμμα μας ως εκείνη την πρωτοπόρα πολιτική δύναμη που παλεύει για την Κύπρο και το λαό της. Το 21ο  Συνέδριο θα αποτελέσει σταθμό για την περαιτέρω οργανωτική μας ενίσχυση και την αναβάθμιση της ιδεολογικής μας δουλειάς. Στόχος μας είναι η αναβάθμιση της ενότητας στις γραμμές του Κόμματος και της καθημερινής μας επαφής με το λαό. Χρειάζεται να αποδείξουμε στην πράξη ότι μόνο η δύναμη που κερδίζει στο επίπεδο των θέσεων, στο επίπεδο των ιδεών, έχει το προνόμιο να καθοδηγεί την κοινωνία στην πορεία της προς το μέλλον. Αυτή η δύναμη ήταν, είναι και θα παραμείνει το ΑΚΕΛ. Το ΑΚΕΛ που παλεύει για τον κόσμο του αύριο. Ένα αύριο που θα συναντήσει αδελφωμένους ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. Που θα τους επιτρέψει να οικοδομήσουν την ευημερία και την πρόοδο κάτω από το γελαστό ήλιο της ειρήνης, της κοινωνικής δικαιοσύνης και του σοσιαλισμού.
 
Χρέος μας προς το 21ο Συνέδριο του ΑΚΕΛ, προς τους βετεράνους συντρόφους μας είναι να συνεχίσουμε τους αγώνες μας, με την πίστη και την αισιοδοξία που τους τραγούδησαν οι ποιητές:
 
Στ' όνομα των ανθρώπων που σάπισαν στη φυλακή, στ' όνομα των εξορισμένων γυναικών, στ' όνομα όλων των συντρόφων μας, που μαρτύρησαν και σφαγιάσθηκαν, για να μη δεχτούν τον ίσκιο… 
 
Να γκρεμίσουμε τη φυλακή που ολούθε μας κλείνει κι΄ένας κόσμος ολόκληρος τότε δικός μας θα γίνει!

Δεν υπάρχουν σχόλια: