Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ : Ανακοίνωση του Τμήματος Εξωτερικής Πολιτικής με αφορμή την επίσκεψη του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ

ΟΧΙ στο νέο δόγμα του ΝΑΤΟ - Να μειωθούν τώρα οι πολυδάπανοι εξοπλισμοί

Το Τμήμα Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΝ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση με αφορμή την αυριανή επίσκεψη του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ κ.Αντερς Ρασμούσεν.
Το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ, που μετατρέπει την ατλαντική συμμαχία σε «παγκόσμιο χωροφύλακα» είναι απαράδεκτο και πηγή νέων κινδύνων για την παγκόσμια ειρήνη. Θα υπονομεύσει παραπέρα τον ΟΗΕ, καθώς και τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Θα τροφοδοτήσει νέες εντάσεις και νέους διχασμούς στην Ευρώπη, αλλά και στην ταραγμένη περιοχή μας.
Οι νέες προκλήσεις ασφάλειας που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα στον 21ο αιώνα, με κορυφαία την οικολογική καταστροφή, δεν επιδέχονται στρατιωτικές απαντήσεις.
Το ΝΑΤΟ αποτελεί κατάλοιπο του ψυχρού πολέμου και «μακρύ χέρι» των ΗΠΑ στην Ευρώπη και θα έπρεπε να είχε διαλυθεί μετά την διάλυση του Συμφώνου της Βαρσοβίας. Αντίθετα, διευρύνθηκε και ανέλαβε δράση ως επιθετικός οργανισμός πέρα από τα όρια των χωρών-μελών του λειτουργώντας ως στρατιωτικός βραχίονας της νεοφιλελεύθερης καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης υπό την ηγεμονία των ΗΠΑ, με αποκορύφωμα τους βάρβαρους πολέμους στη Γιουγκοσλαβία το 1999 και στο Αφγανιστάν που ήδη διαρκεί πάνω από εννιά χρόνια.
Εκφράζουμε την πλήρη αντίθεση με το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ του οποίου επιδιώκουμε την κατάργηση αγωνιζόμενοι μαζί με τις δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και των κοινωνικών κινημάτων. Καλούμε την Ελληνική κυβέρνηση να μην το αποδεχτεί και το συνυπογράψει. Να αρνηθεί την ΝΑΤΟποίηση των Ελληνοτουρκικών προβλημάτων και να μην διευκολύνει τη συνεργασία ΝΑΤΟ – ΕΕ σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, στης οποίας την αναγνώριση από την Τουρκία πρέπει να επιμείνει τόσο η Ελλάδα όσο και η ΕΕ.
Ζητούμε την δραστική μείωση των πολυδάπανων εξοπλισμών, που υπαγορεύονται από το ΝΑΤΟ και όχι από τις πραγματικές ανάγκες της άμυνας της χώρας μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: