Η 2α Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα για τα Παραγωγικά Ζώα, αυτά δηλαδή που εκτρέφονται στα πλαίσια της κτηνοτροφίας ως οικονομικής δραστηριότητας. Πάνω από 65 δισεκατομμύρια χερσαία σπονδυλωτά και ακόμα περισσότερα ψάρια και μαλακόστρακα, θανατώνονται κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο, για την ανθρώπινη διατροφή. Το 80% των ζώων αυτών προέρχονται από εντατικά εκτροφεία.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς αυξάνεται ο ανθρώπινος πληθυσμός, αυξάνεται και η κατανάλωση ζωικών προϊόντων. Οι μέθοδοι εκτροφής ζώων και παραγωγής κρέατος και ζωικών προϊόντων εντατικοποιούνται με αποτέλεσμα τη συνεχή υποβάθμιση των συνθηκών διαβίωσης των ζώων.
Πολλές φορές οι συσκευασίες ζωικών προϊόντων απεικονίζουν ζώα που βόσκουν ανέμελα σε καταπράσινα λιβάδια, όμως στην πραγματικότητα η εικόνα αυτή μόνο ως φαντασίωση μπορεί να χαρακτηριστεί. Κλεισμένα σε βρώμικες εγκαταστάσεις, χωρίς καμία επαφή με τη φύση και χωρίς τη δυνατότητα να καλύψουν τις φυσικές ανάγκες τους, τα ζώα αυτά, έχουν μετατραπεί σε μηχανές παραγωγής κρέατος, γάλακτος και αυγών, καθώς η βιομηχανία προσπαθεί να τα εκμεταλλευτεί στο έπακρο. Με γενετικές παρεμβάσεις, φάρμακα και ορμόνες, ο κύριος στόχος είναι η μεγαλύτερη δυνατή παραγωγή με το μικρότερο δυνατό κόστος.
Η παραγωγή κρέατος είναι μία δραστηριότητα που αναπόφευκτα εμπεριέχει τη χρήση βίας. Μία εντελώς νόμιμη χρήση βίας η οποία καταλήγει στο θάνατο των ζώων, βία που όχι μόνο είναι κοινωνικά αποδεκτή, αλλά επίσης προωθείται και στηρίζεται οικονομικά μέσω κρατικών επιδοτήσεων.
Αλλά δεν είναι μόνο τα ζώα, θύματα της υπερκατανάλωσης ζωικών προϊόντων. Ειδικά στον αναπτυγμένο κόσμο, τα επίπεδα κατανάλωσης ζωικών προϊόντων έχουν σοβαρότατες επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία και έχουν συνδεθεί με πολλές σύγχρονες ασθένειες.
Επιπλέον η εντατική εκτροφή ζώων είναι καταστροφική και για το περιβάλλον καθώς συνεπάγεται: τεράστιες ποσότητες περιττωμάτων, αντιβιοτικά και ορμόνες, χημικά από τα βυρσοδεψεία, λιπάσματα και φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ζωοτροφών μολύνοντας τα περιορισμένα αποθέματα νερού, ρύπανση της ατμόσφαιρας, υποβάθμιση του εδάφους από την υπερβόσκηση, αποψίλωση δασών για νέα βοσκοτόπια και για καλλιέργειες ζωοτροφών, απώλεια βιοποικιλότητας, συμβολή στην παγκόσμια φτώχεια λόγω των πληθυσμών που εκτοπίζονται από τη γη τους για να μετατραπεί αυτή σε εντατικές καλλιέργειες ζωοτροφών.
Παρόλα αυτά είναι εκπληκτικό ότι παρά τα εμφανή πλεονεκτήματα, η προώθηση μιας διατροφής με λιγότερο κρέας δεν αναγνωρίζεται καν ως προτεραιότητα της πολιτείας. Ειδικά για τη χώρα μας, η παραδοσιακή Ελληνική διατροφή που βασίζονταν, ως επί το πλείστον, σε φυτικές τροφές, θα πρέπει να αναδειχθεί τουλάχιστον στα πλαίσια της πολιτικής για την υγεία.
Καλούμε λοιπόν τους πολίτες να λάβουν σοβαρά υπόψη τα προβλήματα που δημιουργούνται από την υπερκατανάλωση ζωικών προϊόντων και να στραφούν σε επιλογές που είναι λιγότερο καταστροφικές για το περιβάλλον, λιγότερο επικίνδυνες για την ανθρώπινη υγεία, δεν επηρεάζουν αρνητικά τις αναπτυσσόμενες χώρες και συμβάλλουν στην ευζωία των ζώων και σε ένα λιγότερο βίαιο κόσμο.
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ - Θεματική Ομάδα για τα Δικαιώματα των Ζώων
ΠΗΓΗ: http://www.ecogreens-gr.org
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου