Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ- Αντλεί «εμπειρία» από το κράτος - φονιά

Η φωτογραφία αποτυπώνει το φρικιαστικό αποτέλεσμα του «αξιόμαχου πολεμικού κράτους» του Ισραήλ, από το οποίο η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να αντλήσει «εμπειρία»...

«Υπάρχει μια τεχνογνωσία η οποία πρέπει να ανταλλάσσεται» είπε ο υπουργός Αμυνας σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, χαρακτηρίζοντας το Ισραήλ «αξιόμαχο πολεμικό κράτος»

Μια πρώτη εικόνα του βάθους της στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας - Ισραήλ, αλλά και της εμπλοκής της χώρας στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και αντιθέσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και ευρύτερα, έδωσε χτες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ε. Βενιζέλος, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του «Ρ», με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπ. Νετανιάχουστην Αθήνα και τις διμερείς συμφωνίες που υπήρξαν με τη δική του συμμετοχή, ο Ε. Βενιζέλος έδωσε το στίγμα της στρατιωτικής συνεργασίας, σημειώνοντας:


«Το Ισραήλ είναι ένα αξιόμαχο πολεμικό κράτος με τεράστια εμπειρία στα θέματα οργάνωσης, διοίκησης, λειτουργίας, εξοπλισμών, αμυντικής βιομηχανίας. Υπάρχει μια τεχνογνωσία η οποία πρέπει να ανταλλάσσεται. Υπάρχουν περιθώριαδιεξαγωγής κοινών ασκήσεων σε όλους τους κλάδους, προς αμοιβαίο όφελος και με βάση τις δικές μας προτεραιότητες και τις δικές μας αρχές, ιδίως όταν κινούμαστε στο χώρο του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου και αυτό φάνηκε και στην τελευταία κοινή αεροπορική άσκηση που διακόπηκε και θα επαναληφθεί τον Οκτώβριο. Και βεβαίως υπάρχουν και πολύ μεγάλα περιθώρια πολιτικοστρατιωτικής συνεργασίας σε μια σειρά από θέματα τα οποία είναι κοινού ενδιαφέροντος και αφορούν την ασφάλεια της ευρύτερης αυτής περιοχής».
Οι δηλώσεις του υπουργού επιβεβαιώνουν ότι η άσκηση «Μίνωας» - η οποία υποτίθεται πως είχε ανασταλεί μετά την επίθεση στη νηοπομπή προς τη Γάζα - θα γίνει ξανά τον Οκτώβρη, όπως και ότι προετοιμάζονται κοινές ελληνοϊσραηλινές ασκήσεις σε όλους τους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων. Και ενώ τα γεγονότα βοούν, ο Ε. Βενιζέλος ισχυρίστηκε στη συνέντευξη ότι «δεν μας ζητήθηκε τίποτα συγκεκριμένο, δεν υπήρξε κάποια δέσμευση συγκεκριμένη».
Κι' αυτό όταν υπάρχουν πληροφορίες που αναφέρουν ότι τα ελληνικά στρατιωτικά επιτελεία (ΓΕΣ, ΓΕΝ, ΓΕΑ) ετοιμάζονται ήδη για την υλοποίηση της ελληνοϊσραηλινής στρατιωτικής συνεργασίας, στους τομείς της εκπαίδευσης, των ασκήσεων και της προμήθειας - συμπαραγωγής οπλικών συστημάτων, ενώ μόλις πρόσφατα δημοσιεύματα ενέπλεξαν στις στρατιωτικές ασκήσεις και τους «S 300» που είναι εγκατεστημένοι στην Κρήτη.
Δείχνοντας, τέλος, ότι η Ελλάδα διεκδικεί αναβαθμισμένο ρόλο στην προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στην ευρύτερη περιοχή, ο αρμόδιος υπουργός είπε ότι «υπάρχει μία διάθεση να αποκτήσει προοπτική αυτή η συνεργασία, λαμβανομένου υπόψη ότι η υψηλή αξιοπιστία της Ελλάδος στον αραβικό κόσμο επιτρέπει στη χώρα να παίξει ένα διαμεσολαβητικό και ευεργετικό ρόλο και μέσα σε αυτό το κλίμα των συνομιλιών που άρχισαν χθες στην Ουάσιγκτον».
«Εχουμε - κατέληξε - πολλά και σημαντικά αντικείμενα τα οποία αφορούν πρωτίστως τον κοινό γεωγραφικό μας χώρο, την κατάσταση στη Μεσόγειο και την κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Η Ελλάδα πρέπει να έχει στραμμένα τα μάτια της στη Μεσόγειο. Δεν έχουμε πάντα επίκαιρη και ενεργό αυτή τη διάσταση της Μεσογείου στο μυαλό μας, εννοώ και λόγω Κύπρου, αυτό είναι κάτι που πρέπει να μας ενδιαφέρει πάρα πολύ. Αρα έχουμε έναν χώρο στον οποίο συνυπάρχουμε».

Πηγή:www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: