Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

Γενναιόδωρος προς τους καπιταλιστές ο Γ. Παπανδρέου

ΔΕΘ: Κυβέρνηση της πιάτσας!

Φοροαπαλλαγές, περαίωση, φαστ τρακ…



Η κυβέρνηση δικαιολογεί τα σκληρά μέτρα λιτότητας με την επίκληση της κατάρρευσης των δημόσιων οικονομικών, με την απειλή της χρεοκοπίας. Κι όμως, στη φετινή, μετά το Μνημόνιο, ΔΕΘ, ο Παπανδρέου θυμήθηκε τα περσινά του. Τότε που για να υποκλέψει την ψήφο των εργαζομένων και να κερδίσει τις εκλογές από τον διαλυμένο Καραμανλή διακήρυξε ότι «λεφτά υπάρχουν!» και υποσχέθηκε ότι θα υπερασπίσει τους μισθούς, τις συντάξεις, τις κοινωνικές δαπάνες.

Δώρα στους καπιταλιστές
Μόνο που φέτος ο Παπανδρέου, δηλώνοντας ότι «λεφτά υπάρχουν!», μίλησε για τους βιομήχανους και τους τραπεζίτες. Το πρόγραμμα που εξήγγειλε η κυβέρνηση είναι πραγματικά γενναιόδωρο προς τον «κόσμο του επιχειρείν»:



- Σε εποχή φορεπιδρομοής προς τα λαϊκά εισοδήματα, η κυβέρνηση εξήγγειλε τη μείωση της φορολόγησης των διανεμόμενων κερδών από το 40% στο 24%, ενώ τα αδιανέμητα κέρδη θα φορολογούνται με 20%. Ως πρόσχημα ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε ότι η μείωση της φορολογίας των αδιανέμητων κερδών θα ενισχύσει νέες επενδύσεις. Είναι ένα πρόσχημα απολύτως διάτρητο, αφού κανείς δεν μπορεί (και δεν έχει την πρόθεση) να ελέγξει τα ποσοστά των κερδών που οι βιομήχανοι θα επανεπενδύσουν ή θα κατευθύνουν σε κερδοσκοπία ή απλώς θα συσσωρεύσουν. Αυτό άλλωστε έγινε και με τους διαβόητους «αναπτυξιακούς» νόμους των προηγούμενων κυβερνήσεων: Επιδότησαν με ζεστό χρήμα τους καπιταλιστές υπό τον όρο τάχα της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, όρο που κανείς δεν έλεγξε και κανείς δεν τήρησε.

- Σε εποχή που ο Γ. Παπακωνσταντίνου συνθλίβει τις συντάξεις και τους μισθούς για να μεταφέρει «πόρους» στην εξυπηρέτηση του χρέους και των ελλειμμάτων, η κυβέρνηση υπόσχεται στους επιχειρηματίες περαίωση όλων των υποθέσεων φοροδιαφυγής της περασμένης δεκαετίας. Πρόκειται για μέτρο που αφορά πάνω από 1 εκατομμύριο (!) επιχειρηματίες που χρωστούν στα δημόσια ή στα ασφαλιστικά ταμεία. Με ένα ελάχιστο αντίτιμο (500-600 ευρώ ετησίως), η κυβέρνηση εύχεται στους καπιταλιστές που ρήμαξαν τα ταμεία να είναι καλοφάγωτα τα κλεμμένα και τους δίνει πλέον όλες τις δυνατότητες να αρχίσουν ξανά από την αρχή το θεάρεστο έργο τους.


- Επίσης, η κυβέρνηση θεσμοθετεί διαδικασίες-εξπρές για την έγκριση των «μεγάλων επενδύσεων» (φαστ τρακ), θεωρώντας πλέον περιττές πολυτέλειες τις προϋποθέσεις των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, των εργασιακών περιορισμών ή των συνθηκών υγιεινής και ασφάλισης. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα φαστ τρακ «αξιοποίησης» ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε το Ελληνικό, που υποτίθεται ότι προοριζόταν για… πάρκο. Αυτή την πολιτική προσέλκυσης «επενδύσεων» χωρίς περιορισμούς ανέλαβε ήδη να επιτηρεί ως αρμόδιος υπουργός ο Χάρης Παμπούκης. Αυτός ο πρώην έμπιστος του πρωθυπουργού στο Μαξίμου απάντησε στις χλωμές παρατηρήσεις άλλων υπουργών ότι ίσως είναι αντισυνταγματικό το νομοσχέδιο για τις μεγάλες επενδύσεις δηλώνοντας ανερυθρίαστα στους δημοσιογράφους ότι «χρειάζεται κυβέρνηση της πιάτσας».


Τράπεζες και εξοπλισμοί
Ασφαλώς αυτοί οι τομείς δεν είναι οι μοναδικοί της κυβερνητικής γενναιοδωρίας προς το κεφάλαιο. Τα πρόσφατα 25 δισ. ευρώ που διατέθηκαν ως «εγγυήσεις» προς τις τράπεζες ανεβάζουν το χρέος των τραπεζών προς το Δημόσιο στο κολοσσιαίο ποσό των 65 δισ. ευρώ, δηλαδή ένα σεβαστό ποσοστό του συνολικού δημόσιου χρέους που απειλεί τάχα να πνίξει τη χώρα. Την ίδια στιγμή τα εξοπλιστικά προγράμματα συνεχίζουν με αμείωτους ρυθμούς: Πάνω από 1 δισ. ευρώ θα στοιχίσουν τα 2 νέα γερμανικά υποβρύχια τύπου 214, ενώ η παραγγελία των 6 γαλλικών φρεγατών θα ξεπεράσει τα 6 δισ. ευρώ. Και βέβαια στον ΟΣΕ και στη ΔΕΗ ετοιμάζεται το νέο πάρτι ιδιωτικοποιήσεων, οι οποίες, όπως υπογράμμισε ο Γ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ, «θα επιταχυνθούν παρά τις αντιδράσεις των συντεχνιών».


Αυτή η εικόνα είναι αποκαλυπτική. Δείχνει ότι η λιτότητα αφορά μόνο τους εργαζόμενους και τις λαϊκές μάζες. Ότι η σκληρή πολιτική του Γ. Παπανδρέου δεν μάχεται για κάποιο «γενικό καλό», αλλά μόνο για τα συμφέροντα των καπιταλιστών. Και γι’ αυτό η μόνη απάντηση που της αρμόζει είναι η ανατροπή. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: