Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

Μας το λένε και κατάμουτρα τώρα!

Κάποιοι εδώ και καιρό, από τα προεόρτια ακόμη της κρίσης και πριν ακόμη ξεδιπλωθεί η επίθεση του συστήματος σε ότι έχει κατακτήσει η εργατική τάξη και ο λαός, λέγαμε ότι το πρόβλημα του λαού και των εργαζομένων δεν πρέπει να είναι το χρέος, και πώς θα το λύσει η ...χώρα, αλλά η απόκρουση και ανατροπή των μέτρων που παίρνονται  στο όνομά του. Δε το αναγνωρίζουμε ως λαϊκό πρόβλημα αλλά ως δικαιολογία του συστήματος για να περάσει τα μέτρα αυτά. Γι΄ αυτό πρέπει να διεκδικούμε αυξήσεις μισθών, ασφάλιση και σύνταξη, ανατροπή των μέτρων, ανατροπή του μνημόνιου κ.λπ. κ.λπ., μη αναγνωρίζοντάς το και μη νομιμοποιώντας το στη συνείδηση του λαού! Δεν θέλαμε και δεν είχαμε καμιά διάθεση να προτείνουμε λύσεις είτε αυτές λέγονται αναδιάρθρωση είτε άρνηση είτε οτιδήποτε άλλο.
Πολλοί από την αριστερά μας αντέτειναν ότι είμαστε λάθος και πως για να πείσουμε (ποιούς άραγε;) πρέπει να έχουμε πρόταση και μάλιστα να το κάνουμε και πρώτο αίτημα σε κινητοποιήσεις, σωματεία, επιτροπές και όπου αλλού αναπτύσσονται λαϊκές και εργατικές αντιστάσεις. Θεωρώντας το μάλιστα και πολύ πιο προωθημένο αίτημα από αυτό της ανατροπής των μέτρων. Οργανώσεις μάλιστα της αριστεράς το θέτουν πια σαν ένα από τους απαράβατους όρους ακόμη και για την κοινή δράση. 
Έρχεται όμως αυτή η ρημάδα η πραγματικότητα που μας βάζει όλους στη θέση μας ότι και να λέμε.
Οι ίδιοι οι φορείς της επίθεσης ξεκαθαρίζουν τα πράγματα και τα τοποθετούν, δυστυχώς έχουν ακόμη τη δυνατότητα να λένε και καμιά αλήθεια,  έτσι ακριβώς όπως είναι.
Έτσι λοιπόν τη Παρασκευή που μας πέρασε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στο κλιμάκιο της τρόικας Πωλ Τόμσεν (σε συνέντευξή του στην Ελευθεροτυπία), ξεκαθάρησε ότι το πρόβλημα της Ελλάδας δεν ήταν τόσο το χρέος και το έλλειμμα, αλλά οι διαρθρωτικές αδυναμίες. Δηλαδή τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις του λαού που πρέπει να καταργηθούν. Στις εργασιακές σχέσεις, στους μισθούς και στις συντάξεις, στην ασφάλιση, στη σταθερή δουλειά και ότι άλλο ήταν "αγκάθι στο μάτι" του κεφαλαίου ντόπιου και ξένου. Δεν το είπε έτσι ακριβώς βέβαια αλλά ξέρουμε πολύ καλά τι εννούν με τη φράση "διαρθρωτικές αδυναμίες". 
Από ΄κει και πέρα ας βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: