Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2010

ΠΑΜΕ - ΠΑΣΥ - ΠΑΣΕΒΕ - ΟΓΕ - ΜΑΣ Ολοι σήμερα στις 6 μ.μ. στην πλατεία Αριστοτέλους!

Κοινή συνέντευξη Τύπου, χτες, για το πλαίσιο πάλης, που απαντά στις λαϊκές ανάγκες. Απ' το Λευκό Πύργο «ήχησε» το μήνυμα παλλαϊκής αντίστασης
 
Το πλαίσιο κοινής πάλης (ολόκληρο θα παρουσιαστεί στον αυριανό «Ρ»), που υποτάσσεται στην υπεράσπιση της λαϊκής οικογένειας από τις συνέπειες της κρίσης και προτάσσει συνολικά τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, παρουσίασαν χτες στη Θεσσαλονίκη, με την κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν ενόψει του σημερινού παλλαϊκού συλλαλητηρίου, στις 6 το απόγευμαστην πλατεία Αριστοτέλους, το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΥ, η ΠΑΣΕΒΕ, η ΟΓΕ και το ΜΑΣ. Πλαίσιο το οποίο συνδιαμορφώθηκε στη σύσκεψη της περασμένης Τετάρτης, όπου αναδείχτηκε η ανάγκη να δυναμώσει η κοινή δράση με προοπτική την κοινωνική συμμαχία εργατικής τάξης - αυτοαπασχολούμενων - φτωχής αγροτιάς - γυναικών και νεολαίας.
Ο Γιώργος Πέρρος από την εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, ο Βαγγέλης Μπούτας από την πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΥ, ο Γεράσιμος Χιόνης από την πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ, η Καλλιόπη Μπουντούρογλου πρόεδρος της ΟΓΕ και ο Δημήτρης Παρασκευάς από το ΜΑΣ, κάλεσαν το λαό να καταδικάσουν τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, τον ΛΑ.Ο.Σ. που είναι ο κολαούζος της κυβέρνησης, να ξεφύγουν μακριά από τη λογική που σέρνει μαζί του ο ΣΥΝ, να γυρίσουν την πλάτη στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες και να συστρατευθούν με το μέτωπο της κοινωνικής συμμαχίας, για να προετοιμάσουν την πάλη από καλύτερες θέσεις για τα χειρότερα μέτρα που έρχονται.
Ακόμα, κάλεσαν σε μαζική συμμετοχή στα κοινά συλλαλητήρια που διοργανώνουν σε όλη την Ελλάδα στις 23 Σεπτέμβρη. Στη Θεσσαλονίκη το συλλαλητήριο θα γίνει στις 7 το απόγευμα στο Αγαλμα του Βενιζέλου.
Στη συνέντευξη παραβρέθηκε ο Παντελής Τάτσης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ.
Σάλπισαν αντίσταση απ' το Λευκό Πύργο
Νωρίτερα, το πρωί, ηχηρό κάλεσμα αντίστασης στην αντιλαϊκή πολιτική ακούστηκε από το Λευκό Πύργο, μνημείο - σύμβολο της Θεσσαλονίκης, συνδεδεμένο και με τους αγώνες του λαού: Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ ανάρτησαν ένα μεγάλο πανό. Το πανό τοποθετήθηκε κατάφατσα στη ΔΕΘ, όπου σήμερα το βράδυ ο πρωθυπουργός θα εξαγγείλει τη συνέχιση της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής, αλλά και στο ξενοδοχείο όπου διαμένει το επιτελείο της κυβέρνησης. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ κατάφεραν να μπουν στο Λευκό Πύργο, παρά την ισχυρή παρουσία των ΜΑΤ, και φωνάζοντας συνθήματα καλούσαν το λαό να εμπιστευθεί τη δύναμή του: «Απλήρωτοι δουλειά σακατεμένοι εργάτες έτσι πλουτίζουν οι κεφαλαιοκράτες», «Χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς τ' αφεντικά», «Οι μόνες θυσίες που έχουνε αξία είναι στον αγώνα για άλλη εξουσία».
Κεντρικός εισηγητής της συνέντευξης ήταν ο Γιώργος Πέρρος. Αναφερόμενος στο μέτωπο της κοινωνικής συμμαχίας, σημείωσε: «Αποφασίσαμε να συντονίσουμε τις δυνάμεις μας και τους αγώνες μας, με βάση τα κοινά συμφέροντα που έχουμε και να συμβάλουμε να αναπτυχθεί ένα ισχυρό ρωμαλέο κίνημα πάλης και ανατροπής με ένα στόχο: Να πληρώσουν τα μονοπώλια τα βάρη της κρίσης και βεβαίως να μην υποστεί ο λαός άλλες θυσίες για τα συμφέροντά τους, για την κερδοφορία τους.
Παλεύουμε μέσα από ενιαίο μέτωπο, για να διεκδικήσουμε μια αξιοπρεπή ζωή για τις οικογένειές μας, για το σύνολο του ελληνικού λαού και ένα σίγουρο μέλλον για τη νεολαία, για τα παιδιά μας. Προοπτική και μέλλον που θέλουμε να συνδέεται με τον ασυμβίβαστο αγώνα απαλλαγής από το ζυγό των μονοπωλίων, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, απεγκλωβισμού από τα κόμματα και τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό από τις συμβιβασμένες ηγεσίες τους σε όλα τα κινήματα.
Τίποτε καλό δεν έχει να περιμένει ο εργαζόμενος κόσμος από την παρουσία του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, από την παρουσία της ΝΔ, από την παρουσία του ΣΥΝ, γιατί όλοι αυτοί, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο συνηγόρησαν, έβαλαν την πλάτη τους να γίνουν πράξη αυτές οι πολιτικές που χτύπησαν το εργατικό κίνημα και τις κατακτήσεις του».
Ειδικό κάλεσμα απηύθυνε και στις εργαζόμενες, ειδικά τις έγκυες, που δέχονται άγρια επίθεση από τη μεγαλοεργοδοσία (με απολύσεις, τρομοκρατία κ.τ.λ.), καλώντας τες να συστρατευθούν αποφασιστικά με τα ταξικά συνδικάτα. Υπογράμμισε ακόμα πως και τα συνδικάτα πρέπει να αναπτύξουν συστηματική δράση για την υπεράσπιση και οργάνωση των γυναικών.
Ενώ αναφερόμενος στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ στη Θεσσαλονίκη, ο Γ. Πέρρος σημείωσε: «Η παρουσία της ΓΣΕΕ και τα λεγόμενά της μας θυμίζουν το εξής: Το φίδι όσα δέρματα κι αν αλλάξει παραμένει φίδι. Τι εννοούμε με αυτό; Οτι η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ είναι επικίνδυνη για τους εργαζόμενους με τη στάση της, με την πολιτική της. Πρόσφατα, υπέγραψε μαζί με τους βιομήχανους μείωση μισθών κατά 6%. Το προηγούμενο διάστημα αλλά και χτες εκείνο που κατά κόρον ονομάτιζε και την ενδιαφέρει είναι μην τυχόν και θιχτεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, δηλαδή η κερδοφορία των μεγαλοβιομηχάνων, των επιχειρήσεων των μεγάλων συμφερόντων. Αλλωστε, η στάση της όλα αυτά τα χρόνια και ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα δεν ήταν τίποτε άλλο παρά η στήριξη, με κάθε τρόπο και μέσο, με σημαντικά σε βάρος των εργαζομένων αποτελέσματα, της κυβερνητικής πολιτικής, της εργοδοσίας και της ΕΕ».
Παλεύουμε για τις ανάγκες των οικογενειών μας
Είμαστε πεισμένοι ότι ο μόνος δρόμος που μπορεί να διασφαλίσει σε όλους μας τη σταθερή και μόνιμη δουλειά με αξιοπρεπή εισοδήματα, δικαιώματα και ελεύθερο χρόνο, είναι ο κοινός αγώνας της συμμαχίας, όλου του ελληνικού λαού για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης. Μόνο αυτός ο δρόμος, που έχει σαν στόχο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, κόντρα στην κερδοφορία των μονοπωλίων, μπορεί να ικανοποιήσει όλες τις λαϊκές ανάγκες που αφορούν τη στέγη, τη διατροφή, την ολοκληρωμένη μόρφωση, την προστασία της υγείας του λαού, τη διασφάλιση του σταθερού χρόνου εργασίας, την ξεκούραση την ψυχαγωγία, τη χειραφέτηση και ισοτιμία της γυναίκας, στα σύγχρονα δικαιώματα της νεολαίας».
Ο Βαγγέλης Μπούτας ανέφερε: «Θεωρούμε ότι τα προβλήματα είναι κοινά. Τον αγρότη τον εκμεταλλεύονται με τη χαμηλή τιμή, με τα ακριβά γεωργικά μέσα και εφόδια, με το ακριβό ρεύμα, τώρα και με το ακριβό πετρέλαιο που το χρησιμοποιεί για να παράγει, πρέπει να έχει παραδάκι για να γιατρευτεί αν αρρωστήσει. Παλεύουμε ώστε τα συλλαλητήρια στις 23 Σεπτέμβρη να είναι η αρχή μεγάλων και ανατρεπτικών αγώνων για το σύνολο αυτής της πολιτικής».
Ο Γεράσιμος Χιόνης ανέφερε: «Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, για να συζητηθεί πλατιά, να γίνει υπόθεση όσο γίνεται περισσότερων δυνάμεων στο συνδικαλιστικό κίνημα των ΕΒΕ το πλαίσιο κοινής δράσης. Για να αποτελέσει όπλο στην προσπάθεια συσπείρωσης και κινητοποίησης ευρύτερων δυνάμεων στο κίνημα των αυτοαπασχολούμενων. Παλεύουμε, ώστε να πληρώσουν την κρίση αυτοί που τη δημιούργησαν, για ένα άλλο δρόμο ανάπτυξης της κοινωνίας μας».
Η Καλλιόπη Μπουντούρογλου, ανέφερε: «Για τις γυναίκες της λαϊκής οικογένειας η κατάσταση δεν πάει άλλο. Δεν πάει άλλο από τα αντεργατικά αντιλαϊκά μέτρα που, με ιδιαίτερη βαρβαρότητα, πλήττουν τις γυναίκες, δεν πάει άλλο από την ακρίβεια, από το διωγμό της μητρότητας και τόσα άλλα. Για τις εργάτριες, τις αυτοαπασχολούμενες γυναίκες του μικρομάγαζου, τις φτωχές αγρότισσες, τις νέες γυναίκες, τις μισθωτές επιστημόνισσες. Το ενιαίο μέτωπο πάλης είναι μονόδρομος».
Ο Δημήτρης Παρασκευάς, ανέφερε: «Εδώ είναι θέση του κάθε σπουδαστή που εργάζεται, που προέρχεται από λαϊκή οικογένεια, που βιώνει στο πετσί του τη βαρβαρότητα των μέτρων που παίρνει το μαύρο μπλοκ κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ - ΝΔ».


Πηγή: Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια: