Σε αναζήτηση «καλού πασόκου»
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΡΕΑΣΙΔΗΣ-http://www.prin.gr
Η συνάντηση με το «σοσιαλιστικό χώρο» ακυρώνει τη συνολική κριτική στο ΠΑΣΟΚ
Στο κλίμα που διαμορφώνουν οι αλλεπάλληλες αρνήσεις για την αποδοχή υποψηφιότητας για το Δήμο της Αθήνας και την περιφέρεια Αττικής, η ονοματολογία διαμορφώνει το πλαίσιο με το οποίο θα δώσει τη μάχη των τοπικών εκλογών ο Συνασπισμός και ο ΣΥΡΙΖΑ. Αρχικά ο ΣΥΝ διαμόρφωσε πρόταση για μέτωπο ενάντια στο μνημόνιο, δίνοντας διάσταση κεντρικής πολιτικής σύγκρουσης στις εκλογές του Νοέμβρη. Η πρόταση αυτή είχε και τη συναίνεση των συμμάχων στο ΣΥΡΙΖΑ.
Στη συνέχεια με δηλώσεις του Α. Τσίπρα και άλλων στελεχών το βάρος μετατοπίστηκε από το μέτωπο ενάντια στο μνημόνιο, στη «συνάντηση με το σοσιαλιστικό χώρο». Την προσέγγιση δηλαδή στελεχών του ΠΑΣΟΚ που διαφοροποιούνται από την πολιτική της κυβέρνησης. Σύντομα εκτιμήθηκε πως αυτή η «συνάντηση» συμβολίζεται με μια υποψηφιότητα στελέχους προερχόμενου από το ΠΑΣΟΚ στην περιφέρεια Αττικής.
Επενδύοντας στο συμβολισμό αυτό η ηγεσία του ΣΥΝ, υποβάθμισε το πολιτικό περιεχόμενο της εκλογικής αναμέτρησης. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του Δ. Παπαδημούλη στο Φλας (18/8/2010) που καλεί σε αντινεοφιλελεύθερο μέτωπο, ικανό «να αντιρροπήσει ένα επικίνδυνο δεξιό «μπατάρισμα» του ΠΑΣΟΚ, το οποίο είναι αναντίστοιχο με το πρόγραμμά του, την ιστορία του και κυρίως τις προσδοκίες που καλλιέργησε για να έρθει στην εξουσία».
Σε ανάλογο κλίμα η Αυγή στο κύριο άρθρο της, προχθές Παρασκευή, διαπιστώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «καλείται να διαμορφώσει δεσμούς με μεγάλα τμήματα πολιτών, που μόλις πέρσι είχαν εμπιστευτεί το ΠΑΣΟΚ και απογοητευμένα τώρα στέκουν αμήχανα». Η απόσπαση κομματιών από την κοινωνική βάση του ΠΑΣΟΚ, που εκτιμάται ως προϋπόθεση για ανατροπές στην ελληνική κοινωνία, μετατρέπεται από την ηγεσία του ΣΥΝ σε πολιτικό φλερτ προσωπικοτήτων και παραγόντων. Αυτή η πρακτική υποτιμά την ανάγκη επεξεργασίας μιας πολιτικής στρατηγικής ανατροπής της πολιτικής ΠΑΣΟΚ - ΕΕ - ΔΝΤ και εξόδου από το κοινωνικό σκοτάδι του μνημονίου.
Η επιλογή της υπεράσπισης ούτε λίγο ούτε πολύ των διαψευσμένων προσδοκιών που δημιούργησε ο Γ. Παπανδρέου, περισσότερο πείθει για το αδιέξοδο μιας πολιτικής πέρα από το ΠΑΣΟΚ, παρά διαφοροποιεί σε γραμμή μαχητικής στάσης απέναντι στην τρόικα. Η ηγεσία του ΣΥΝ μοιάζει να επαναλαμβάνει την αποτυχημένη πρακτική της Αριστεράς στη δεκαετία του '80, όταν τα πήγαινε - έλα των παραγόντων δεν δημιούργησαν ρεύμα μαζικής αποστοίχησης, παρά την απογοήτευση από το ΠΑΣΟΚ.
Την ίδια στιγμή, το γεγονός ότι αυτή η γραμμή προκαλεί αμηχανία στις γραμμές του ΣΥΝ και αντιδράσεις στον ΣΥΡΙΖΑ κάνει φανερή την αδυναμία της να προκαλέσει ευρύτερες συσπειρώσεις. Ήδη μετρά την άρνηση της Σ. Σακοράφα, του Σπ. Παπασπύρου της ΑΔΕΔΥ, ενώ δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο με τον Αλ. Μητρόπουλο. Αξίζει να σημειωθεί πως η ευγενική άρνηση του Παπασπύρου συνοδεύτηκε με δηλώσεις υπέρ του «Καλλικράτη», δείχνοντας τα όρια, αλλά και τους κινδύνους που εγκυμονεί η γραμμή «έλα όπως είσαι» στα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, χωρίς ουσιαστικές και βαθιές ρήξεις με τη γραμμή του ΠΑΣΟΚ, πέρα από την αντίρρηση στο μνημόνιο, που συχνά δεν είναι παρά φραστική, όπως στην περίπτωση του προέδρου της ΑΔΕΔΥ.
Ανάλογη δυστοκία αντιμετωπίζει ο ΣΥΝ στο Δήμο της Αθήνας, για τον οποίο ο τραγουδοποιός Δ. Τσακνής αρνήθηκε πρόταση της Κουμουνδούρου. «Η φερόμενη ως υποψηφιότητά μου στις δημοτικές εκλογές του Δήμου της Αθήνας θα μπορούσε –έστω– να συζητηθεί αν επρόκειτο να συνενώσει τη σύνολη Αριστερά», δήλωσε ο Δ. Τσακνής. «Η σημερινή συγκυρία είναι δεδομένη. Το ΚΚΕ, στο οποίο και πρόσκειμαι πολιτικά, έχει ήδη επιλέξει το σ. Νίκο Σοφιανό και έχει ανακοινώσει την υποψηφιότητά του. Δεν μου μένει παρά να τον στηρίξω με όλες μου τις δυνάμεις», συμπλήρωσε.
Στο μεταξύ η Αυγή ανακοίνωσε την υποψηφιότητα για περιφερειάρχη Πελοποννήσου του νομαρχιακού συμβούλου Μεσσηνίας Θανάση Πετράκου, προκαλώντας αντιδράσεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Αφορμή είναι η διαδικασία που οδήγησε στην υποψηφιότητα, αλλά και η στάση του υποψήφιου στο θέμα της «Περιοχής Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης» (ΠΟΤΑ) στην Πύλο. Η ΠΟΤΑ του εφοπλιστή Κωνσταντακόπουλου έχει προκαλέσει αντιδράσεις για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην καθημερινή ζωή των κατοίκων. Υπέρ της ΠΟΤΑ τάχθηκαν ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, ενώ χλιαρή ήταν η στάση των νομαρχιακών συμβούλων του ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που δίχασε ΣΥΝ και ΣΥΡΙΖΑ.
Την εικόνα συμπληρώνει η υποψηφιότητα στα Γιάννενα, με στήριξη ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατικής Αριστεράς, του πρώην δήμαρχου Φιλ. Φίλιου, στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είχε υπογράψει μάλιστα και το αρχικό κείμενο του Μετώπου Ανατροπής -Αλληλεγγύης μαζί με τον Αλ. Αλαβάνο.
Πηγή:www.prin.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου