Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

Δελτίο Τύπου Μ.Α.Σ. «Για την ανακοίνωση των βάσεων»

 Η υποβάθμιση των σπουδών και το καθημερινό χαράτσι για σίτιση, στέγαση, αναλώσιμα και μεταφορές είναι η πραγματικότητα που θα συναντήσουν τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών που με κόπο και χρήμα των εργαζόμενων γονιών τους κατάφεραν σήμερα να περάσουν στα ΑΕΙ-ΤΕΙ.
    Σήμερα που η οικονομική κρίση του καπιταλισμού τσακίζει τις λαϊκές οικογένειες, το κόστος σπουδών αποτελεί άλλο ένα ασήκωτο βάρος για τους γονείς και τα παιδιά που σπουδάζουν.
    Αυξάνεται το κομμάτι των παιδιών που θα αναγκάζονται να δουλεύουν παράλληλα με τις σπουδές τους, είτε θα τα παρατάνε προκειμένου να στηρίξουν το οικογενειακό εισόδημα. Τα επίσημα στοιχεία το καταμαρτυρούν: το 10% των πρωτοετών φοιτητών δουλεύει προκειμένου να τα βγάλει πέρα.

    Είναι πρόκληση και κοροϊδία για τους μαθητές, τους φοιτητές και τους σπουδαστές, για τις οικογένειες μας, τα πανηγύρια των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, ότι δήθεν εκτινάχθηκαν οι επιτυχόντες, επειδή καταργήθηκε η  βάση του 10. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι στα τμήματα που οι βάσεις είναι δύο και τρεις χιλιάδες μόρια, ελάχιστοι είναι οι σπουδαστές που θα γραφτούν. Η πλειοψηφία έχει ήδη πάρει το δρόμο της ανασφάλιστης εργασίας και της μαθητείας, των 592 € (που θέσπισε το μνημόνιο του ΠΑΣΟΚ, η ΕΕ και το ΔΝΤ, με τη στήριξη των ΝΔ και ΛΑΟΣ). 
    Η πλειοψηφία των χαμηλόβαθμων τμημάτων είναι χωρίς καθηγητές, με μηδαμινές υποδομές, είναι αυτά τα τμήματα που η κυβέρνηση προετοιμάζει το κλείσιμο, τη συρρίκνωση και την παράδοση τους στους σχεδιασμούς των επιχειρηματικών ομίλων. Πάνω σ’ αυτό θα πατήσουν οι διάφοροι ρουσφετολογικοί μηχανισμοί, που θα οργιάσουν με τις μεταγραφές, για τα παιδιά που θα επιλέξουν να πάνε.
    Είτε οι βάσεις εισαγωγής ανεβαίνουν, είτε κατεβαίνουν, με ή χωρίς βάση του δέκα, οι λαϊκές οικογένειες και τα παιδιά τους βιώνουν στο πετσί τους τα αποτελέσματα της πολιτικής ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ, ΕΕ. Η παιδεία έχει μετατραπεί σε ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα για λίγους. Το μέλλον των αποφοίτων είναι η ανεργία και η εργασιακή περιπλάνηση!
    Οι μαθητές που σήμερα μπαίνουν σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, πρέπει από την πρώτη στιγμή να πάρουν θέση στην πάλη με τις επιτροπές αγώνα του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών!
    Για να ανοίξει ο δρόμος της ανατροπής της αντιλαϊκής πολιτικής.
    Να δυναμώσει η πάλη για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών, το πτυχίο να είναι η μόνη προϋπόθεση για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: