Κυριακή 15 Αυγούστου 2010

ΚΑΙΡΟΣ Ν' ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΥΤΙΚΕΣ ΜΑΣ ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΙΜΗΘΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ ΜΑΣ- Εντομα, η λιχουδιά του μέλλοντος

Η εντομοφαγία είναι το μέλλον της ανθρωπότητας. Εκεί καταλήγουν ειδικοί εντομολόγοι, διατροφολόγοι και περιβαλλοντολόγοι, επιφορτισμένοι με το ελαφρώς αηδιαστικό καθήκον να στρέψουν τα δυτικά γούστα προς τη βρώση εντόμων, σκουληκιών και άλλων ζωυφίων.
Οι πρόγονοί μας αλλά και εκατομμύρια άνθρωποι σ' όλο τον κόσμο, θεωρούν τα έντομα θρεπτικότατο -ίσως και νόστιμο- μεζέ. Γιατί όχι κι εμείς; (Reuters)Οι πρόγονοί μας αλλά και εκατομμύρια άνθρωποι σ' όλο τον κόσμο, θεωρούν τα έντομα θρεπτικότατο -ίσως και νόστιμο- μεζέ. Γιατί όχι κι εμείς; (Reuters)
Διότι στην πραγματικότητα, και μην αναπηδήσετε σαν ακρίδες, η εντομοφαγία έχει κατά κύριο λόγο διαμορφώσει διατροφικά το παρελθόν της ανθρωπότητας και καταλαμβάνει το μεγαλύτερο κομμάτι του διατροφικού παρόντος. Απλώς, ο δυτικός κόσμος δεν το ξέρει.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Observer», περί τα 1.000 είδη εντόμων τρώγονται ανά τον κόσμο. Η βρώση εντόμων συνηθίζεται στο 80% των χωρών του πλανήτη.

Τα οφέλη από την εντομοφαγία είναι πολλαπλά. Πρώτον, ο ευτυχής γκουρμέ καταναλωτής εντόμων επωφελείται από την υψηλότατη θρεπτική αξία των πάσης φύσεων μαμουνιών. Οι πρωτεΐνες των εντόμων αφομοιώνονται ευκολότερα από τον ανθρώπινο οργανισμό. Από γευστικής απόψεως οι ειδικοί μάς διαβεβαιώνουν ότι μόνο ένα μικρό τμήμα της ανθρωπότητας, οι καλομαθημένοι δυτικοί, έχει αναπτύξει -για καθαρά πολιτισμικούς λόγους- αποστροφή προς τα έντομα. Τα αηδιάζουμε επειδή έτσι έχουμε μάθει. Αλλοι λαοί, δίχως τις δικές μας γαστρονομικές προκαταλήψεις, τιμούν τα έντομα δεόντως, χώρια που αρκετά από αυτά θεωρούνται σε πολλά μέρη εξαιρετικές λιχουδιές, ακόμη και πανάκριβα εδέσματα.
Πέραν όμως της γαστριμαργίας, ο πλανήτης περνάει δύσκολες στιγμές από τη θεαματική αύξηση της κατανάλωσης κρέατος (πουλερικών και θηλαστικών) τις τελευταίες δεκαετίες. Το θέμα απασχολεί τον ΟΗΕ, καθώς η εκτροφή χοίρων, προβάτων και βοοειδών αποτελεί τα δύο τρίτα της παγκόσμιας κτηνοτροφίας και ευθύνεται για το 20% της έκλυσης των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Επιπλέον παρουσιάζεται πρόβλημα διατροφής του πληθυσμού του πλανήτη, το οποίο οξύνεται καθώς αυξάνεται τόσο ο ίδιος ο πληθυσμός όσο και η κατανάλωση κρέατος. Ο Οργανισμός Γεωργίας και Τροφίμων του ΟΗΕ είχε συσκεφθεί για το θέμα στην Ταϊλάνδη, το 2008, και προετοιμάζει παγκόσμια σύσκεψη για το 2013. Οπως αναφέρει ο «Observer», ο εντομολόγος δρ Αρνολντ Βαν Χούις, συντάκτης σχετικής έκθεσης του ΟΗΕ, μιλάει έξω από τα δόντια: «Εχουμε κρίση παραγωγής κρέατος. Ο πληθυσμός του πλανήτη από 6 δισ. θα φτάσει τα 9, το 2050. Η μέση κατανάλωση κρέατος από το 1990 υπερδιπλασιάστηκε και σε 20 χρόνια θα έχει τετραπλασιαστεί. Ο περισσότερος κόσμος στη Γη ήδη τρώει έντομα. Μόνο οι δυτικοί τα αποφεύγουν. Είναι καθαρά ψυχολογικό το πρόβλημα».
Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, ο Πάτρικ Ντερστ, στέλεχος του Οργανισμού Γεωργίας και Τροφίμων, δηλώνει ότι προτεραιότητα του ΟΗΕ θα είναι να ενθαρρύνει την κατανάλωση εντόμων παγκοσμίως. Και μη σουφρώνετε τα χείλη σας από αηδία. Σκεφτείτε μόνο ότι οι γαρίδες, για τις οποίες οι περισσότεροι από εμάς τρελαίνονται, από βιολογικής απόψεως δεν είναι τίποτα άλλο παρά οι κατσαρίδες της θάλασσας.

Πηγή :www.enet.gr ,Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: