Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στην Πρεσβεία της Βολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ και βουλευτή, επισκέφθηκε την πρεσβεία της Βολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας όπου είχε συνάντηση με τον Ρόμπερτ Χιμένες, πρεσβευτή - σύμβουλο της Βενεζουέλας, και ενημερώθηκε για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με ευθύνη της Κολομβιανής κυβέρνησης στην περιοχή.


Με το πέρας της συνάντησης ο Γιώργος Μαρίνος έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Επισκεφτήκαμε την πρεσβεία της Βενεζουέλας για να ενημερωθούμε για την επικίνδυνη κατάσταση που δημιουργεί ο ιμπεριαλισμός και η κυβέρνηση της Κολομβίας στην περιοχή, τις απειλές ενάντια στην εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Βενεζουέλας, τους κινδύνους πολεμικής σύγκρουσης.

Εκφράσαμε την αλληλεγγύη του ΚΚΕ στο λαό και στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας και τονίσαμε την αναγκαιότητα της κοινής πάλης των λαών κατά των ιμπεριαλιστών.
Οι προκλήσεις του Κολομβιάνικου κράτους, που δρα ως αιχμή του ιμπεριαλιστικού δόρατος στην περιοχή, ενάντια στη Βενεζουέλα έχουν πάρει συστηματικό χαρακτήρα: Με πολιτικές και διπλωματικές επιθέσεις, με την ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας και των βάσεων των ΗΠΑ στο έδαφός της, με τη δράση παραστρατιωτικών οργανώσεων και τη συμμετοχή κολομβιανών πρακτόρων σε σχέδια δολοφονίας κομμουνιστών και άλλων Βενεζουελάνων πολιτικών και συνδικαλιστικών ηγετών.
Η σημερινή όξυνση αποτελεί μέρος γενικότερων σχεδιασμών του βορειοαμερικανικού ιμπεριαλισμού, με την εμπλοκή του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί δεν είναι άσχετη με την ένταση της επιθετικότητας ενάντια στη Σοσιαλιστική Κούβα, αλλά και με την προοπτική επικράτησης των δυνάμεων που στηρίζουν τη βολιβαριανή διαδικασία στις γενικές εκλογές της 26ης Σεπτέμβρη στη Βενεζουέλα.
Δεν είναι τυχαία η αύξηση της ιμπεριαλιστικής στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή, η παρουσία του 4ου στόλου, η εγκατάσταση νέων αμερικάνικων στρατιωτικών βάσεων στην Κολομβία και στον Παναμά, η στρατιωτικοποίηση της Αϊτής, η πρόσφατη συμφωνία για την εγκαθίδρυση από τις ΗΠΑ μιας από τις μεγαλύτερες ναυτικές βάσεις στην Κόστα Ρίκα.
Οι εργαζόμενοι της Βενεζουέλας και της Κολομβίας μπορούν να βρεθούν στο ίδιο μετερίζι, στον αγώνα ενάντια στην προοπτική ενός ιμπεριαλιστικού πολέμου. Ο λαός της Κολομβίας είναι από τα πρώτα θύματα του ιμπεριαλισμού και της πολιτικής του καθεστώτος με εκατομμύρια εκτοπισμένους, χιλιάδες νεκρούς, βασανισμένους, φυλακισμένους, συνεχείς δολοφονίες συνδικαλιστών και αγωνιστών του λαϊκού κινήματος.
Καλούμε την εργατική τάξη, τη νεολαία, το λαϊκό κίνημα να εκφράσουν πολύμορφα την αντιιμπεριαλιστική τους αλληλεγγύη με την εργατική τάξη και το λαό της Βενεζουέλας, αλλά και με τις λαϊκές δυνάμεις, το λαϊκό κίνημα της Κολομβίας.
Να απαιτήσουν να σταματήσει η πολιτικοστρατιωτική συνεργασία της ΕΕ με την Κολομβία, καθώς και οποιαδήποτε εμπλοκή των Ολλανδικών βάσεων σε Αρούμπα και Κουρασάο, την απομάκρυνση όλων των ξένων βάσεων και στρατιωτικών δυνάμεων από την περιοχή.
Να σταθούν στο πλευρό των λαϊκών κινημάτων της περιοχής, να υπερασπιστούν το δικαίωμα του κάθε λαού να αγωνίζεται με τα μέσα που ο ίδιος επιλέγει. Τρομοκράτες δεν είναι οι λαοί. Είναι οι ιμπεριαλιστές και τα όργανά τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια: