Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010

ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ Κανένας σπουδαστής να μην πληρώσει νοίκι στις εστίες

Δυναμική κινητοποίηση - πρώτη απάντηση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών - στο Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας, το οποίο με «επιχειρησιακό σχέδιο» επιδιώκει να διαλύσει ό,τι έχει απομείνει απ' τη φοιτητική μέριμνα
Αμεση ήταν η αντίδραση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών στην προσπάθεια της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να βάλει ταφόπλακα σε ό,τι έχει απομείνει στη φοιτητική μέριμνα. Οπως έχει ήδη γίνει γνωστό, προωθείται «επιχειρησιακό σχέδιο» (συζητήθηκε χτές στο ΔΣ του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας κι έγινε απόφαση) που παραδίδει, ακόμα περισσότερο, στις εταιρείες τη σίτιση και τη στέγαση στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Οι φοιτητές και οι σπουδαστές πραγματοποίησαν, χτες, μια δυναμική κινητοποίηση στο Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας, απαιτώντας να φύγουν οι εταιρείες απ' τις σχολές και να υπάρχει δωρεάν σίτιση και στέγαση για όλους τους φοιτητές.

Το ΜΑΣ με ανακοίνωσή του, ήδη, από προχτές, αποκάλυψε το περιεχόμενο τουεπιχειρησιακού σχεδίου στο οποίο αναφέρεται ότι «...στόχος, αλλά και όραμα της παρούσας διοίκησης του ΕΙΝ είναι η αποδέσμευσή του από την κρατική αιγίδα, όσον αφορά στην εξάρτησή του από την επιχορήγηση του κρατικού προϋπολογισμού, η αυτονόμησή του και η επικερδής λειτουργία του...», «η μελέτη αυτή αποτελεί το θεμέλιο λίθο για την απογαλάκτιση του ΕΙΝ από την κρατική επιχορήγηση και την εξέλιξή του σε ...ανεξάρτητο φορέα που θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια».
Οι φοιτητές και οι σπουδαστές στη χτεσινή τους κινητοποίηση πορεύτηκαν από το σταθμό του μετρό των Αμπελοκήπων, φωνάζοντας συνθήματα («Η στέγαση δεν είναι του ΕΙΝ τσιφλίκι, κανένας φοιτητής να μην πληρώσει νοίκι» κ.ά.) και κατέληξαν έξω απ' το κτίριο που στεγάζεται το ΕΙΝ. Αντιπροσωπεία του ΜΑΣ ξεκαθάρισε στη διοίκηση του ΕΙΝ ότι οι φοιτητές και οι σπουδαστές δε θα επιτρέψουν να ξεσπιτωθεί κανείς απ' τις εστίες.
Το ΜΑΣ στην ανακοίνωσή του τονίζει - και αυτό το μήνυμα έστειλε και με τη χτεσινή κινητοποίηση - ότι:
«Κυβέρνηση - ΝΔ - ΕΕ, το ΕΙΝ, σύγκλητοι και τμήματα δε θα μας γονατίσουν. Το ΜΑΣ θα οργανώσει την πάλη με την έναρξη των εξεταστικών μέσα και έξω από τα τμήματα και τις σχολές, στις εστίες, στα ξενοδοχεία, ώστε κανείς φοιτητής να μην ξεσπιτωθεί, να μην πληρώσει ενοίκιο στην εστία, να μη διακόψει τις σπουδές του, επειδή δεν τα βγάζει πέρα.
Απαιτούμε:
  • Κανένας σπουδαστής να μην ξεσπιτωθεί, να μην πληρώσει ενοίκιο στην εστία. Επιδότηση για κάθε φοιτητή που δεν μπορεί να στεγαστεί και να σιτιστεί από τις φοιτητικές εστίες με 600 ευρώ στις οικογένειες ανέργων και γενικά για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 40.000 ευρώ.
  • Δωρεάν μετακίνηση στα μέσα μαζικής μεταφοράς για όλο το χρόνο και ελεύθερη πρόσβαση σε μουσεία, θέατρα, αθλητικές εγκαταστάσεις.
  • Να κηρυχθούν υπό διωγμό οι επιχειρήσεις από ιδρύματα, εστίες, λέσχες σίτισης».
Πηγή:www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: