Αυξημένες σε σχέση με πέρσι είναι οι αιτήσεις γονέων που ζητούν μια θέση για το παιδί τους σε κάποιους από τους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Αθηναίων. Γονείς, που μετά τα άγρια μέτρα της κυβέρνησης που πλήττουν το λαϊκό εισόδημα, δεν έχουν τη δυνατότητα ούτε καν να σκεφτούν το ενδεχόμενο να στείλουν το παιδί τους σε ιδιωτικό παιδικό σταθμό.
Με δεδομένο ότι πέρσι περίπου 3.000 παιδιά έμειναν εκτός παιδικών σταθμών, αντιλαμβάνεται κανείς ότι το κοινωνικό αγαθό της προσχολικής αγωγής αποτελεί είδος πολυτελείας, ενώ ταυτόχρονα χιλιάδες λαϊκές εργατικές οικογένειες δεν είναι σε θέση να δώσουν λύση σε ένα βασικό θέμα: Να μπορούν να αφήσουν το παιδί τους σε έναν παιδικό σταθμό που θα παρέχει όσα χρειάζεται σε ένα παιδί, για να μπορέσουν οι γονείς να εργαστούν.
Την ίδια ώρα, άγνωστο είναι πόσοι από τους 99 παιδικούς σταθμούς του δήμου θα λειτουργήσουν το Σεπτέμβρη, καθώς 532 υπάλληλοι εργάζονται σε συμβάσεις έργου που λήγουν σταδιακά.
Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία τα οποία προκύπτουν από τις αιτήσεις που έχουν κατατεθεί στους 13 παιδικούς σταθμούς του 2ου Διαμερίσματος Αθηνών. Συγκεκριμένα οι φετινές αιτήσεις ανέρχονται σε 1.433, ενώ αντίστοιχα οι περσινές ήταν 1.044. Η δυνατότητα φιλοξενίας των συγκεκριμένων σταθμών φτάνει μόλις τα 886 παιδιά!
Είναι προφανές ότι πολλές οικογένειες αναμένεται να περιέλθουν σε αδιέξοδο, καθώς αν δεν περιληφθούν στους «τυχερούς» που θα εξασφαλίσουν μια θέση για τα παιδιά τους σε κάποιον σταθμό, στον οποίο θα πληρώνουν (πέρσι τα τροφεία έφταναν τα 150 ευρώ, ανάλογα με το εισόδημα), θα αδυνατούν να χρυσοπληρώσουν τα αυξημένα τροφεία των ιδιωτικών σταθμών.
Είναι επίσης προφανές ότι πολλοί εργαζόμενοι στους παιδικούς σταθμούς θα μείνουν χωρίς δουλειά, στο πλαίσιο της πολιτικής των ελαστικών σχέσεων εργασίας που προώθησαν τα τελευταία χρόνια οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και αξιοποίησαν δημοτικές διοίκησης, ανάμεσά τους και αυτή του Δήμου Αθηναίων. Στο πλαίσιο της ίδιας πολιτικής, άλλωστε, με ευθύνη και των δυνάμεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ στην Αυτοδιοίκηση το ανεπαρκές και υποβαθμισμένο δίκτυο προσχολικής αγωγής πέρασε στους δήμους, προωθώντας έτσι την εμπορευματοποίηση του κοινωνικού αυτού αγαθού.
Στο μεταξύ σοβαρές είναι οι ευθύνες της διοίκησης του δήμου, που δεν έχει λάβει κανένα μέτρο για τη δημιουργία νέων παιδικών σταθμών, για την ασφάλεια των υπαρχόντων (πολλοί σταθμοί στεγάζονται σε ακατάλληλα κτίρια, σε ημιυπόγειους χώρους ή σε σπίτια χωρίς αυλή ή μπαλκόνι), και βέβαια για την εργασιακή ασφάλεια των εργαζομένων, οι περισσότεροι εκ των οποίων απειλούνται με το φάσμα της ανεργίας.
Την ώρα που οι παιδικοί σταθμοί του δήμου δεν αρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες, με χρήματα της Νομαρχίας Αθηνών αναμένεται να κατασκευαστούν τρεις βιοκλιματικοί σταθμοί, κόστους περίπου 1,8 εκατομμυρίων ευρώ ο καθένας. Οταν με αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να γίνουν σαφώς πολύ περισσότεροι σταθμοί. Οταν, ακόμα παραπέρα, ο ΟΣΚ κατασκευάζει βιοκλιματικά σχολεία και σταθμούς με κόστος 900.000 ευρώ το ανώτερο. Πρόκειται προφανώς για σπατάλη χρημάτων, που ενδεχομένως εξυπηρετήσουν το προεκλογικό προφίλ του δημάρχου σε κάποια φιέστα, όχι όμως και τις πολλές ανάγκες των κατοίκων της πόλης.
ΠΗΓΗ : www.rizospastis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου