Για ένα νέο ξεκίνημα
Το νέο κοινωνικό και πολιτικό τοπίο
Η κυβέρνηση Παπανδρέου, με τα μέτρα που παίρνει, επιβάλλει μεγάλες κοινωνικές ανατροπές: το πάγωμα και τη μείωση των μισθών και των συντάξεων στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, την κατεδάφιση του δημόσιου συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, τη δραματική ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, ένα πρωτοφανές κύμα περικοπών στις κοινωνικές δαπάνες, μια νέα σειρά κρίσιμων ιδιωτικοποιήσεων. Το μέτρα αυτά περιλαμβάνονται στο διαβόητο Μνημόνιο και προωθούνται σε συνεργασία και υπό την επιτήρηση και κηδεμονία της ΕΕ, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ΔΝΤ.
Τα μέτρα αυτά, σε συνδυασμό με τους κοινωνικούς αγώνες που αναπτύσσονται για ανατροπή τους, με τη σοβαρή κρίση του δικομματικού συστήματος, τη φθορά και απαξίωση των πολιτικών κομμάτων και της πολιτικής, δημιουργούν ένα νέο κοινωνικό και πολιτικό τοπίο. Μέτωπο κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων
Για το εργατικό κίνημα και την Αριστερά η μόνη προοπτική είναι η πάλη: Για την ανατροπή των μέτρων της κυβέρνησης. Για την ανατροπή του Μνημονίου. Για την ανατροπή της επιτήρησης και της κηδεμονίας από την Ε.Ε., την Ευρωπαϊκή Τράπεζα, το ΔΝΤ. Για την υπεράσπιση και τη σωτηρία των βασικών εργατικών κατακτήσεων του 20ου αιώνα. Για την ανατροπή της κυβέρνησης. Για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για να εκφραστεί η αντίθεση του λαού στα μέτρα.
Για την προώθηση αυτών των στόχων θα πρέπει από τώρα να οικοδομείται ένα πλατύ, αγωνιστικό μέτωπο κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων. Ένα μέτωπο αμφισβήτησης, αντίστασης και ανατροπής.
Με επιτροπές πάλης σε όλα τα επίπεδα: Κλαδικό, τοπικό, κεντρικό.
Σ’ αυτό το μέτωπο θα πρέπει να επιδιώξουμε τη συσπείρωση όλων των δυνάμεων της Αριστεράς, δυνάμεων της ριζοσπαστικής οικολογίας, δυνάμεων από το σοσιαλιστικό χώρο που έρχονται σε ρήξη με τα μέτρα της κυβέρνησης και παίρνουν αποστάσεις από το κυβερνητικό κόμμα.
Η απομάκρυνση της κυβέρνησης Παπανδρέου πρέπει να συνδυαστεί με την ήττα του δικομματικού συστήματος, με την αλλαγή των συσχετισμών στο κοινωνικό και πολιτικό πεδίο και με την αποφασιστική ενίσχυση της Αριστεράς.
Ο ρόλος της Αριστεράς
Η Αριστερά βρίσκεται σήμερα μπροστά σε ιστορικές προκλήσεις.
Η κατάστασή της όμως δεν αφήνει περιθώρια για αισιοδοξία. Αρνητικά κατάλοιπα από την ιστορική ήττα του «υπαρκτού σοσιαλισμού», που δεν έχουν ξεπεραστεί ακόμα, έλλειψη συνολικού στρατηγικού σχεδίου και εναλλακτικών προτάσεων, που θα αποκρούουν πειστικά την προπαγάνδα της κυβέρνησης και των ΜΜΕ περί μονόδρομου, αποκλίνουσες στρατηγικές, με έντονα στοιχεία ιδεολογικής και πολιτικής σύγχυσης, μακροχρόνιες αντιπαλότητες, έντονος κατακερματισμός, σεχταριστικές περιχαρακώσεις κλπ., αποτελούν φαινόμενα απολύτως αναντίστοιχα προς τις ανάγκες και τις απαιτήσεις των καιρών. Η υπέρβαση αυτής της κατάστασης αποτελεί μεγάλη προτεραιότητα για τις δυνάμεις της Αριστεράς.
Ο ΣΥΡΙΖΑ
Μέσα σ’ αυτό το τοπίο ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται σε δύναμη ελπίδας γι’ αυτή την αναγκαία υπέρβαση.
Στα εξήμισυ χρόνια της παρουσίας του στην κοινωνική και πολιτική ζωή του τόπου ο ΣΥΡΙΖΑ ανέπτυξε μια αξιόλογη δυναμική, και είχε σημαντική προσφορά στους κοινωνικούς αγώνες, και στα κοινωνικά κινήματα. Σήμερα όμως περνάει μια βαθιά κρίση που έχει τις αιτίες της σε σοβαρά λάθη και αδυναμίες που παρουσιάστηκαν στη συγκρότηση και τη δράση του.
Με βάση τα σημερινά δεδομένα, για να παίξει ο ΣΥΡΙΖΑ το ρόλο του πρέπει να αλλάξει ριζικά και ο ίδιος. Να ξεπεράσει δημιουργικά την κρίση του και τα μεγάλα εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει.
Απαιτείται ένα νέο ξεκίνημα με τις αναγκαίες ρήξεις και τομές στη σημερινή πολιτική και οργανωτική φυσιογνωμία του, στον τρόπο συμμετοχής του στους κοινωνικούς αγώνες, στη σχέση του με την κοινωνία και στη δημόσια παρουσία του.
Μέτωπα πάλης – Εναλλακτικές προτάσεις.
Συγκεκριμένα μέτωπα που πρέπει να αναδείξει και να υπηρετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή την περίοδο συνοψίζονται:
Διεκδικούμε αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις. Διεκδικούμε τις αναγκαίες προσλήψεις ώστε να σωθούν τα σχολεία και τα νοσοκομεία. Διεκδικούμε τη φορολογία των κερδών του κεφαλαίου ( με συντελεστή 45% ), τη δραστική μείωση των εξοπλισμών και των στρατιωτικών δαπανών (στο 50%), τη φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, την εθνικοποίηση των τραπεζών, του χρηματοπιστωτικού συστήματος και των ΔΕΚΟ (με δημόσιο - δημοκρατικό - κοινωνικό έλεγχο), τον κοινωνικό χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος. Προτείνουμε μια συνολική πολιτική πλήρους και σταθερής απασχόλησης, δραστικής μείωσης της ανεργίας και στήριξης των ανέργων.
Σε ό,τι αφορά το χρέος είναι αδιαμφισβήτητο ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν ευθύνες για τη διόγκωση του χρέους, δεν επωφελήθηκαν από αυτήν.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει θέσει ως στόχο προτεραιότητας την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους (διαγραφή του μεγαλύτερου τμήματός του, αποπληρωμή του υπολοίπου σε πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και με μη ληστρικούς όρους…).
Κεντρικό σύνθημά μας αυτή την περίοδο είναι:
Δε θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι και ο λαός το χρέος.
Για μια άλλη Ευρώπη
Να γίνει σαφής και κατηγορηματική η απόρριψη του μοντέλου της Ενωμένης Ευρώπης, που οικοδομείται. Ενός μοντέλου αντικοινωνικού, αντεργατικού, συγκεντρωτικού και αντιδημοκρατικού, μιλιταριστικού που εκχωρεί ουσιαστικά στοιχεία της εθνικής και λαϊκής κυριαρχίας και της διακυβέρνησης των χωρών μελών της Ε.Ε. στο Διευθυντήριο της Ε.Ε., στην ΕΚΤ και το ΔΝΤ.
Να τεθούν ως στόχοι του κινήματος η απόρριψη του Μάαστριχτ, του Συμφώνου Σταθερότητας, της Συνθήκης της Λισαβόνας, και όλων των επιλογών και ρυθμίσεων που εξυπηρετούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου.
Να αναδειχθεί σε κεντρικό στόχο η πάλη για μια «άλλη Ευρώπη», ειρηνική, κοινωνική, δημοκρατική, οικολογική. Μια Ευρώπη σοσιαλιστική.
Μια Ευρώπη της αλληλεγγύης, στα πλαίσια ενός Νέου Διεθνισμού.
Όραμά μας ο σοσιαλισμός
- Οι εξελίξεις της τελευταίας περιόδου αποκάλυψαν το πραγματικό, απεχθές πρόσωπο του καπιταλισμού και διέλυσαν πολλές αυταπάτες.
Ο καπιταλισμός οδηγεί την ανθρωπότητα σε μεγάλα αδιέξοδα και σε νέα βαρβαρότητα.
Το σύστημα αυτό πρέπει να ηττηθεί και να ανατραπεί.
- Στη σημερινή φάση πρέπει να αναδειχτεί με μεγαλύτερη τόλμη ο σοσιαλισμός ως το εναλλακτικό όραμα και η στρατηγική προοπτική για τις κοινωνίες.
Ο «άλλος κόσμος» για τον οποίο μιλάνε τα κοινωνικά κινήματα και η Αριστερά, είναι ο κόσμος του σοσιαλισμού.
Ένας κόσμος ειρηνικός, όπου η δημοκρατία θα είναι πλήρως εδραιωμένη και η ελευθερία γενική.
Ένας κόσμος αλληλεγγύης.
Ένας κόσμος που ο άνθρωπος θα είναι συμφιλιωμένος με τη φύση και το περιβάλλον.
Γι’ αυτόν τον κόσμο αγωνιζόμαστε.
- Η υπέρβαση της κρίσης είναι απολύτως συνδεδεμένη με την προοπτική μιας άλλης σοσιαλιστικής κοινωνίας.
Ζητήματα συγκρότησης και λειτουργίας
Για να ανταποκριθούμε στις κρίσιμες μάχες, που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, οφείλουμε να ανασυγκροτήσουμε το ΣΥΡΙΖΑ στην κατεύθυνση που υποδεικνύουν οι αποφάσεις των Πανελλαδικών Σωμάτων και ιδιαίτερα της 3ης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης και κατά προτεραιότητα να προωθήσουμε ρυθμίσεις που επιβάλλει η νέα πραγματικότητα.
Αυτό κυρίως σημαίνει:
α. Συγκρότηση κυττάρων βάσης.
β. Σύνθεση και εύρυθμη λειτουργία της Γραμματείας και των οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ. Απαραίτητη η ενεργός συμμετοχή όλων των ηγετικών στελεχών των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ στη Γραμματεία του.
γ. Να μπορεί η Γραμματεία να παίρνει αποφάσεις, με αυξημένες πλειοψηφίες. Ώστε να μπορεί να παρεμβαίνει άμεσα και όχι ετεροχρονισμένα στις εξελίξεις.
δ. Ενιαία έκφραση προς τα έξω σε κεντρικά ζητήματα πολιτικής γραμμής.
ε. Οι διαφορές μπορούν να παρουσιάζονται με τρόπους που θα ενισχύουν την ενωτική φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ και δε θα τραυματίζουν τη φερεγγυότητά του.
στ. Θα πρέπει να αποφεύγεται να λειτουργούν ή να δίνεται η εντύπωση ότι λειτουργούν διαφορετικά σχέδια και κέντρα επεξεργασίας και εκφώνησης στρατηγικής και πολιτικής στα πλαίσια του ΣΥΡΙΖΑ.
ζ. Να σχεδιαστεί και περιφρουρηθεί με συγκεκριμένα μέτρα ο πλουραλισμός στη συγκρότηση ,τη λειτουργία και την εκπροσώπηση του ΣΥΡΙΖΑ σε όλα τα επίπεδα.
η. Κρίσιμο πρόβλημα αποτελεί η κοινωνική γείωση του ΣΥΡΙΖΑ, με την κοινωνία και τα προβλήματά της. Σε κλαδικό, τοπικό και κεντρικό επίπεδο.
Πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ.
- Υπάρχει ανάγκη να παρθούν άμεσα πρωτοβουλίες που θα υπηρετήσουν όλα τα μέτωπα και τους στόχους προτεραιότητάς του ΣΥΡΙΖΑ αυτή την περίοδο.
- Να οργανωθεί τρίμηνη πανελλαδική εξόρμηση
- Οι εκλογές για την Τ.Α. να πάρουν έντονα πολιτικό και δημοψηφισματικό χαρακτήρα κατά των μέτρων της κυβέρνησης, της επιτήρησης και κηδεμονίας από την Ε.Ε., την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.
- Ο ΣΥΡΙΖΑ να ανοίξει συζητήσεις στις γραμμές του και δημόσια, για όλα τα μεγάλα και σε ορισμένες περιπτώσεις και επίδικα ζητήματα που έχουν αναδειχθεί αυτή την περίοδο.
Για τα μέτρα της κυβέρνησης, για το Μνημόνιο, για το Μέτωπο κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, για την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ, για τη στρατηγική των συμμαχιών και το πρόβλημα της εξουσίας, για το σοσιαλισμό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου