ΆΡΘΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ www.zougla.gr
Με το σαφές και ξεκάθαρο δίλημμα, «ή ψηφίζετε το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό ή προκηρύσσω εκλογές» ο Γιώργος Παπανδρέου υπολογίζει να παρακάμψει τις όποιες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ το περιεχόμενο των προνοιών του νόμου που επί της ουσίας δεσμεύει τις επόμενες κυβερνήσεις για τα επόμενα 50 χρόνια. Τουλάχιστον όσον αφορά το πλαφόν των συντάξεων που θα είναι αυστηρά το 2,5% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος έως και το 2060.
Ο πρωθυπουργός μπορεί να υπολογίζει και στην ψήφο της Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία σε συνέντευξη της σε κυριακάτικη εφημερίδα δηλώνει ότι θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο του κ. Ανδρέα Λοβέρδου αλλά δεν πρόκειται να στηρίξει το νομοσχέδιο για τα εργασιακά ζητήματα.
Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί για επεξεργασία από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής την Τρίτη 29 Ιουνίου. Προβλέπει συνταξιοδότηση στα 65 έτη είτε στα σαράντα χρόνια εργασίας με ένσημα και στα εξήντα έτη ως προς την ηλικία. Προβλέπεται, επίσης, και η εξίσωση ανδρών και γυναικών από το 2013. Από το 2015 τα συντάξιμα χρόνια για βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα θα υπολογίζονται στα 60. Δεν καταργούνται τελικά οι συντάξεις χηρείας καθώς και η σύνταξη στις άγαμες θυγατέρες.
Τα παραπάνω αφορούν τις γενικές διατάξεις του Ασφαλιστικού. Ως προς τις επί μέρους διατάξεις θα υπάρξουν σοβαρές ενστάσεις, αφού το σύνολο των προβλέψεων του νόμου οφείλουν να ανταποκρίνονται στις δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης έναντι των δανειστών της, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι δεσμεύσεις αυτές αποτυπώνονται με λεπτομέρειες στο « Μνημόνιο Στήριξης».
Μετά από πολλές συσκέψεις στο Μαξίμου ο πρωθυπουργός αποφάσισε, πειθόμενος από τους άμεσους συνεργάτες του, πώς τα κατ’ εξοχήν αντιλαϊκά μέτρα πρέπει να ληφθούν εδώ και τώρα και όχι αργότερα. Υπ’ αυτήν την έννοια η κυβέρνηση επιχειρεί να περάσει πάση θυσία το «πακέτο» πριν κλείσει η Βουλή με την ελπίδα πώς θα καταφέρει να διαχειριστεί την λαϊκή οργή στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
Είναι ενδεικτική η αναφορά της Ντόρας Μπακογιάννη στο ενδεχόμενο να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές. Η πρώην υπουργός και τώρα ανεξάρτητη βουλευτής, η οποία δηλώνει πώς «παροικεί την Ιερουσαλήμ» και άρα γνωρίζει, ισχυρίζεται πώς αν υπάρξει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ενδεχομένως και να διακοπεί η χρηματοδότηση από το ΔΝΤ και την ΕΕ. Είναι προφανές πώς ό,τι γνωρίζει η Ντόρα Μπακογιάννη, τα γνωρίζει και ο κόσμος όλος και στο Μαξίμου και στη Βουλή αλλά και στη Νέα Δημοκρατία και τα άλλα κοινοβουλευτικά κόμματα.
Υπ’ αυτές, λοιπόν, τις συνθήκες η απειλή του πρωθυπουργού «ή ψηφίζετε το νομοσχέδιο ή πάω σε εκλογές» λειτουργεί περισσότερο ψυχολογικά παρά ουσιαστικά.
Μέχρι στιγμής οι κομματικοί κύκλοι στο ΠΑΣΟΚ και κυβερνητικοί παράγοντες αναφέρουν πώς οι όποιες αντιδράσεις στο Ασφαλιστικό είναι για την τιμή των όπλων και κατατίθενται πριν την ψήφιση του. Κατά την διαδικασία, όμως, στη Βουλή αναμένεται να υπάρξει πρόβλημα ως προς την πολιτική άλγεβρα που καθορίζει την πλειοψηφία.
Οσμώσεις στην Αριστερά
Αν εξαιρέσει κανείς το ΚΚΕ του οποίου οι θέσεις είναι δεδομένες ως προς το Ασφαλιστικό, ήδη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κάλεσε τόσο τους πρώην δικούς του, τέσσερεις ανεξάρτητους βουλευτές, όσο και τους διαγραμμένους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, να καταψηφίσουν το επερχόμενο Νομοσχέδιο του υπουργού Εργασίας. Στο κάλεσμα αυτό ανταποκρίθηκε ο Βασίλης Οικονόμου, ο οποίος, με δήλωση του, τάσσεται υπέρ των απόψεων του ΣΥΡΙΖΑ τόσο στο Ασφαλιστικό όσο και στα εργασιακά που ακολουθούν. Είναι λογικό να αναμένει κανείς μία ανάλογη στάση από την Σοφία Σακοράφα ή στην καλύτερη για το ΠΑΣΟΚ περίπτωση να απέχει της ψηφοφορίας. Η ομάδα των «4», υπό τον Φώτη Κουβέλη προφανώς και δεν στηρίζει το κυβερνητικό νομοσχέδιο, όπως έχουν άλλωστε ξεκαθαρίσει, πόσω δε μάλλον το επερχόμενο με τις ρυθμίσεις για την αγορά εργασίας.
Με δεδομένο ότι το κόμμα του ΛΑΟΣ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, όπως έχει αφήσει να διαφανεί, το Ασφαλιστικό θα περάσει μόνον με τις ψήφους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ και αυτήν της Ντόρας Μπακογιάννη, αφού ο Αντώνης Σαμαράς έχει ξεκαθαρίσει πώς η Νέα Δημοκρατία θα το καταψηφίσει. Με λίγα λόγια η κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος, μετά το Υπουργικό Συμβούλιο, με ή χωρίς κομματική πειθαρχία, που είναι αδιάφορο ως προς την ουσία, είναι υποχρεωμένη να ακολουθήσει την ρήση «ανάγκα και θεοί πείθονται».
ΠΗΓΗ:www.zougla.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου