Μετά την ανατίναξη του Μνημείου για την Αντιφασιστική Νίκη, πριν από ένα περίπου εξάμηνο, κανείς δε θα μπορούσε να περιμένει κάτι καλύτερο από τη φιλοΝΑΤΟική κυβέρνηση της Γεωργίας. Ετσι, με πλήρη μυστικότητα, αργά τη νύχτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή, οι αρχές της Γεωργίας προχώρησαν στην αποκαθήλωση του αγάλματος του Ιωσήφ Στάλιν από την κεντρική πλατεία της γενέτειρας πόλης του, Γκόρι.
Η κυβέρνηση του Μιχαήλ Σαακασβίλι επανειλημμένα δήλωνε τα τελευταία χρόνια την πρόθεσή της να απομακρυνθεί το άγαλμα. Πολλοί κάτοικοι του Γκόρι, οι οποίοι υπερασπίζονταν με πάθος τη μνήμη του Στάλιν, εξέφραζαν την πλήρη αντίθεσή τους με τις ενέργειες αυτές. Σύμφωνα με τα γεωργιανά ΜΜΕ, οι ντόπιοι κάτοικοι τίποτα δε γνώριζαν για τις προθέσεις των αρχών. Η νυχτερινή επιχείρηση κρατήθηκε μυστική και είχε ολοκληρωθεί πριν από το ξημέρωμα. Μάλιστα, όπως καταγγέλλεται, αστυνομικοί με πολιτικά κακοποίησαν ένα τηλεοπτικό συνεργείο του σταθμού «Τριάλετι», που κατέφθασε μέσα στη νύχτα και έπαιρνε συνεντεύξεις από πολίτες που διαμαρτύρονταν για το νέο βανδαλισμό.
Για να μειώσει τις αντιδράσεις, η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως το επιβλητικό μπρούντζινο άγαλμα, ύψους 6 μέτρων, του Στάλιν θα μεταφερθεί στην αυλή του μουσείου του Γκόρι, που είναι αφιερωμένο στον Στάλιν.
«Στη χώρα δεν μπορεί να υπάρχει ταυτόχρονα μουσείο κατοχής και μνημεία όσων με πρωτοβουλία τους έφεραν τον κατοχικό στρατό στη Γεωργία», δήλωσε με ανιστόρητο τρόπο ο Πρόεδρος Μ. Σαακασβίλι, προσπαθώντας να δικαιολογήσει τη νέα ενέργεια βανδαλισμού της κυβέρνησής του.
Με περισσό αντικομμουνιστικό μίσος και παραποιώντας βάναυσα την πραγματικότητα, ο υπουργός Πολιτισμού της Γεωργίας, Ν. Ρουρούα, δήλωσε πως «ο Στάλιν ήταν ένας πολιτικός εγκληματίας, που το 1921 έφερε τον μπολσεβίκικο στρατό στη Γεωργία, η οποία έμεινε υπό κατοχή 70 χρόνια. Ο Στάλιν ήταν ο άνθρωπος που δημιούργησε, πάνω σε εθνική βάση, τερατουργήματα αυτονομιών, που σήμερα δημιουργούν εμπόδια στη Γεωργία στην υπόθεση της συσπείρωσής της, της ελευθερίας και δημοκρατίας», επαναλαμβάνοντας τις πασίγνωστες συκοφαντίες περί «εγκλημάτων του σταλινισμού». Βεβαίως, ο υπουργός δεν τόλμησε να αναφερθεί στις πολιτικές και κοινωνικές κατακτήσεις που είχε ο λαός της Γεωργίας στο πλαίσιο της Σοβιετικής Ενωσης, ούτε στο πώς μπόρεσαν να ζήσουν αρμονικά επί 7 δεκαετίες οι δεκάδες εθνότητες της Γεωργίας, σε αντίθεση με το σημερινό «σκορποχώρι», που ήρθε μαζί με την παλινόρθωση του καπιταλισμού. Ούτε, βέβαια, γιατί ακόμη και οι αντικομμουνιστές προκάτοχοι του σημερινού Προέδρου Μ. Σαακασβίλι, οι Γκαμσαχούρντια και Σεβαρντνάτζε, δεν είχαν τολμήσει να πειράξουν έως σήμερα το άγαλμα του Στάλιν.
Να σημειωθεί πως οι σημερινές αρχές προτίθενται στην κεντρική πλατεία του Γκόρι να ανεγείρουν μνημείο των θυμάτων του πολέμου της Γεωργίας με τη Ρωσία, που έγινε τον Αύγουστο του 2008 για τον έλεγχο της Νότιας Οσετίας.
ΠΗΓΗ:www.rizospastis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου