Ανεβαίνει σταθερά η ένταση στην Κορεατική Χερσόνησο μετά από τη δημοσιοποίηση στη Σεούλ του αναμενόμενου πορίσματος διεθνούς ομάδας εμπειρογνωμόνων (με συμμετοχή Αμερικανών) σχετικά με την αιτία της έκρηξης και του ναυαγίου στο νοτιοκορεατικό πολεμικό σκάφος «Τσεονάν» στα τέλη του περασμένου Μάρτη με 46 νεκρούς ναυτικούς.
Από παλαιότερες κοινές ασκήσεις Νότιας Κορέας και ΗΠΑ, που δημιουργούν μόνιμα ένταση στην περιοχή
Οι συντάκτες της έκθεσης κατηγόρησαν ως υπαίτια για το ναυάγιο τη ΛΔ Κορέας, λέγοντας ότι ήταν βορειοκορεατικά τα διακριτικά που έφερε η προπέλα της τορπίλης που βύθισε το σκάφος. Ο πρόεδρος της Ν. Κορέας Λι Μιουνγκ Μπακ διαβεβαίωσε πως θα απαντήσει «σθεναρά» στην «πρόκληση» και συγκάλεσε έκτακτο κυβερνητικό συμβούλιο για σήμερα (Παρασκευή). Η αντίδρασή του προκάλεσε εύλογα την άμεση απάντηση της γειτονικής ΛΔ Κορέας που διέψευσε πως έχει οιαδήποτε σχέση με το συμβάν.
Μάλιστα, εκπρόσωπος του βορειοκορεατικού πολεμικού ναυτικού προειδοποίησε με «γενικευμένο πόλεμο» εάν ληφθούν νέες κυρώσεις και αντίποινα κατά της Πιονγκγιάνγκ. Ο εκπρόσωπος του βορειοκορεατικού πολεμικού ναυτικού αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά: «Ο στρατός της χώρας μας δεν συγκροτήθηκε για να επιτίθεται στους άλλους και δεν έχουμε πρόθεση να χτυπήσουμε τους άλλους πρώτοι. Γιατί λοιπόν να επιτεθούμε σε ένα σκάφος όπως το "Τσεονάν" που δεν είχε καμία σχέση με μας και δεν υπήρχε καμία ανάγκη και λόγος να το χτυπήσουμε;». Οι ΗΠΑ αποκάλεσαν τη βύθιση του νοτιοκορεατικού σκάφους «ενέργεια επίθεσης» που παραβιάζει το «διεθνές δίκαιο» και τη συνθήκη εκεχειρίας του 1953. Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Γιούκιο Χατογιάμα εξέφρασε την υποστήριξή του στη Σεούλ, ενώ η Κίνα χαρακτήρισε τη βύθιση του «Τσεονάν» «ατυχές συμβάν» και κάλεσε όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές να δείξουν αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία, επισημαίνοντας ότι θα σχηματίσει δική της εκτίμηση για τα γεγονότα (και όχι από την έκθεση της διεθνούς ομάδας ειδικών)... Ο γγ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν εξέφρασε «βαθιά ανησυχία» για τις εξελίξεις... Ας αναφερθεί πάντως ότι πριν καν δημοσιοποιηθεί το επίσημο πόρισμα της ομάδας ειδικών, οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Ν. Κορέας έρχονταν σε συνεννοήσεις με συμμάχους τους στην ευρύτερη περιοχή (Ιαπωνία, Αυστραλία κ.λπ.), προκειμένου να παραπέμψουν τη ΛΔ Κορέας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με το αίτημα της άσκησης νέων, σκληρότερων, κυρώσεων...
ΠΗΓΗ:ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου