«Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ κατέθεσε στη Βουλή πρόταση νόμου για την κατάργηση της βουλευτικής σύνταξης. Βεβαίως, πρέπει να σας πω ότι εμείς έχουμε και επιπλέον προτάσεις εκτός από την κατάργηση της βουλευτικής σύνταξης. Και για τη δραστική μείωση των μισθών των βουλευτών και για την κατάργηση των διάφορων επιδομάτων στις επιτροπές, από τη στιγμή που η συμμετοχή στην επιτροπή είναι μέρος της βουλευτικής δραστηριότητας, δεν είναι κάτι άλλο. Ούτε μπορεί να ισχυριστούμε ότι οι βουλευτές έχουν κανονικά ωράρια και κάνουν υπερωρίες.
Ξεκαθαρίζουμε όμως το εξής ζήτημα και σε αντίθεση με αυτά που ακούγονται τις τελευταίες μέρες και ιδιαίτερα από τα διάφορα εντεταλμένα παπαγαλάκια: Η πρότασή μας αυτή - η οποία δεν είναι καινούρια, την είχαμε κάνει με τη μορφή πολιτικής πρότασης όταν ήταν κυβέρνηση η ΝΔ - δεν γίνεται προκειμένου να πείσουμε τους εργαζόμενους ότι πρέπει να δεχτούν μείωση μισθών και συντάξεων. Δεν γίνεται για τέτοιους υποκριτικούς λόγους, δε γίνεται για να πείσουμε τους εργαζόμενους να δεχτούν αυτά τα βάρβαρα μέτρα χωρίς να αντιδράσουν.
Η θέση μας αυτή ξεκινάει από τη γενικότερη αντίληψη που έχει το ΚΚΕ για το ρόλο των εκλεγμένων στα διάφορα αντιπροσωπευτικά σώματα. Εμείς, το λέμε και στο Πρόγραμμα του Κόμματος, θεωρούμε ότι η συμμετοχή προσώπων στα διάφορα αντιπροσωπευτικά σώματα δεν μπορεί να σχετίζεται με κανένα προνόμιο συγκριτικά με την προηγούμενή τους κατάσταση. Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να υπάρχει οικονομικό όφελος. Αυτό που εμείς υποστηρίζουμε είναι ότι ένας βουλευτής, ο οποίος για 4 ή για 8 χρόνια δεν μπορεί να ασκήσει την επαγγελματική του δραστηριότητα, γιατί πραγματικά ο χρόνος δεν του το επιτρέπει και ιδιαίτερα αυτό αφορά τους ανθρώπους στον ιδιωτικό τομέα, πρέπει να υπολογίζεται η βουλευτική θητεία ως ένσημα στον ασφαλιστικό του οργανισμό και να παίρνει τη σύνταξη όταν πάψει να είναι βουλευτής ή όταν φτάσει στην κατάλληλη ηλικία να πάρει τη σύνταξη κανονικά από τον ασφαλιστικό οργανισμό στον οποίο ανήκε, είτε είναι το ΙΚΑ, είτε είναι ο ΟΓΑ, είτε είναι οποιοδήποτε ταμείο.
Θεωρούμε επίσης πρόκληση, να παίρνουν χρήματα οι βουλευτές, που στην πλειοψηφία τους αποφασίζουν στη Βουλή πολιτική λιτότητας, πολιτική βάρβαρων μέτρων. Φυσικά εμείς έχουμε και άλλες προτάσεις για το ρόλο του βουλευτή. Κατά τη γνώμη μας ο βουλευτής πρέπει να αντιπροσωπεύει και να εκλέγεται, παραδείγματος χάριν, από κάθε παραγωγική μονάδα, εν πάση περιπτώσει από κάθε χώρο δουλειάς και να είναι ανακλητός με την ευθύνη των ψηφοφόρων. Βεβαίως αυτά τα αιτήματα δεν μπορεί να τα δεχτεί το πολιτικό σύστημα στο οποίο ζούμε, αλλά τουλάχιστον εμείς θα επιμείνουμε στην κατάργηση της βουλευτικής σύνταξης και με πολιτικό διάλογο μέσα στη Βουλή να λύσουμε και άλλα ζητήματα.
Ακόμα, να υπογραμμίσουμε το εξής. Γιατί οι βουλευτές αναζητούν υψηλούς μισθούς, συντάξεις, επιδόματα και διάφορα άλλα προνόμια; Διότι στα περισσότερα κόμματα ισχύει η λογική της ατομικής συγκέντρωσης ψήφων, της ατομικής διαμόρφωσης εκλογικής πελατείας, κουμπαριές κλπ. Για εμάς ο βουλευτής που εκλέγεται με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ καταρχήν υποδεικνύεται στους ψηφοφόρους από το ίδιο το Κόμμα με εσωτερικές διαδικασίες που κατοχυρώνονται από το καταστατικό. Προτείνονται βέβαια οι βουλευτές, αυτό δε σημαίνει ότι αν σε κάποια περίπτωση εκλεγεί ένας άλλος, ότι δεν μπορεί να είναι ο άλλος βουλευτής, αλλά σε κάθε περίπτωση όλοι οι υποψήφιοι βουλευτές του ΚΚΕ, οι οποίοι είναι εγκεκριμένοι με συλλογικές διαδικασίες, ξέρουν πάρα πολύ καλά ότι αν εκλεγούν δε θα πάρουν ούτε ένα ευρώ βουλευτικού μισθού, ούτε ένα επίδομα, απολύτως τίποτα. Και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, τα επιτελεία τα οποία υπάρχουν για τη βοήθεια στη δουλειά και τη στήριξη, δεν είναι ατομικά των βουλευτών, είναι της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Θέλουμε με την ευκαιρία να υπογραμμίσουμε και ένα άλλο ζήτημα. Τον τελευταίο καιρό έχει αρχίσει μια υποκριτική εκστρατεία - με την οποία διαχωριζόμαστε πλήρως - που επιχειρεί να πείσει το λαό να κάνει θυσίες, και σαν αντάλλαγμα θα γίνουν ορισμένες αλλαγές βιτρίνας στο πολιτικό σύστημα. Παραδείγματος χάριν, κάποιοι να πάνε φυλακή και με κύριο στόχο έτσι ο λαός να βγάλει το άχτι του και τίποτα άλλο. Θέλουν να κρύψουν την πολιτική που ακολουθείται στο πεδίο της οικονομίας και να θεωρηθεί ότι όλα τα σκάνδαλα, οι βρωμιές κλπ, αφορούν κάποια πρόσωπα. Εμείς βεβαίως δεν πρόκειται να στενοχωρηθούμε αν κάποιοι, οι οποίοι πραγματικά βαρύνονται με αδικήματα, πάνε στη φυλακή. Αλλά σε καμία περίπτωση αυτό δεν πρόκειται να γεμίσει τις τσέπες του λαού με χρήμα, δεν πρόκειται να βοηθήσει το λαό να πληρώνει φτηνή βενζίνη, να πληρώνει τα πλατιά είδη λαϊκής κατανάλωσης χωρίς τον φοβερό ΦΠΑ. Είναι μια υποκριτική εκστρατεία ακριβώς για να μη δει ο λαός την αιτία της κρίσης και να μη σκέφτεται τα ελλείμματα που υπάρχουν στην τσέπη του, αλλά να σκέφτεται κάποια ελλείμματα στα κρατικά ταμεία.
Ακούγονται κι άλλες προτάσεις, παραδείγματος χάριν για τη μείωση του αριθμού των βουλευτών. Είτε 400 είναι οι βουλευτές, είτε 100 ή 200, η αντιδραστική πολιτική θα περνάει μέσα από τη Βουλή από τη στιγμή που ο λαός δεν επιβάλλει ανατροπή του συσχετισμού δύναμης που υπάρχει σήμερα. Δεν αλλάζει τίποτα, ακόμα κι αν υπάρχουν 200, 300 ή 400 βουλευτές που δουλεύουν εθελοντικά στη Βουλή. Ολοι οι βουλευτές - ανεξάρτητα σε ποιο κόμμα ανήκουν - με την πολιτική τους δράση εκφράζουν συμφέροντα. Είτε θα εκφράζουν συμφέροντα της εργατικής τάξης και του εργαζόμενου λαού, είτε θα εκφράζουν τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Φαίνεται όμως ότι πέρα από το ενδιαφέρον να εξαγνιστεί το σάπιο πολιτικό σύστημα - που δεν το σώζει τίποτα, παρά μόνο η ανατροπή του - γίνεται μια προσπάθεια η Βουλή να περιοριστεί αριθμητικά, τάχα για οικονομία και στην πραγματικότητα για να εξασφαλιστεί η μεγάλη πλειοψηφία των κομμάτων που υπηρετούν το αστικό πολιτικό σύστημα, που υπηρετούν την κερδοφορία. Σε κάθε περίπτωση εμείς δηλώνουμε το εξής: Έχουμε και παραέχουμε πολλές προτάσεις ούτως ώστε ο βουλευτής να μην έχει τη δυνατότητα να πλουτίσει προσωπικά. Χωρίς να σημαίνει ότι αυτό θα τον κάνει ηθικό απέναντι στο λαό.
Εμείς διακηρύσσουμε το εξής πράγμα: Η αλλαγή της κατάστασης ,έτσι ή αλλιώς θα έρθει έξω από της βουλή. Μόνο η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα μπορούν να βγάλουν την Ελλάδα από την κρίση, προς όφελός τους. Και αυτό είναι το κυριότερο. Σε ό,τι μπορούμε μέσα από τη βουλή, θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο και με αυτή την έννοια καλούμε τα άλλα κόμματα να τοποθετηθούν πάνω στο σχέδιο νόμου. Άλλωστε έχουν ακούσει πολλές φορές την άποψή μας και μάλιστα να τοποθετηθούν και ατομικά και όσοι συμφωνούν καλό θα είναι, όσοι διαφωνούν να εξηγήσουν γιατί διαφωνούν. Και ξαναλέω επεκτείνουμε σε μισθούς, επιδόματα, κτλ.
Ακόμα και αν εξοικονομηθούν χρήματα από αυτή την πρότασή μας, οι τσέπες των εργαζομένων θα παραμείνουν άδειες. Είναι όμως μία συμβολή στην υπόθεση που λέει ότι δεν μπορεί να επιτρέπουμε στους λεγόμενους πατέρες της βουλής να διδάσκουν τον ελληνικό λαό, να του κάνουν μαθήματα, όταν οι ίδιοι -εξ' αιτίας των κομμάτων που ανήκουν- έχουν μεγάλη προσωπική ευθύνη για τις εξελίξεις και για ό,τι θα υποστεί τα επόμενα χρόνια ο εργαζόμενος λαός».
Στην ενδεχόμενη πρόσκληση για σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών θα πάτε;
«Όχι. Και θα σας εξηγήσω γιατί: Εάν η πρόσκληση -γιατί στην ουσία είναι πρόταση του πρωθυπουργού, δεν είναι πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας-γινόταν πριν την ανακοίνωση των μέτρων, θα πηγαίναμε. Παρότι ξέραμε ότι δεν υπήρχε περίπτωση να γίνει δεκτή καμία πρότασή μας, ωστόσο ως Κόμμα μέσα στο σύστημα που ζούμε είμαστε υποχρεωμένοι, ιδιαίτερα απέναντι στον ελληνικό λαό να τον εκπροσωπούμε παντού. Και αν θέλετε θα είχαμε και πρόσθετες αποδείξεις για τον ελληνικό λαό να καταλάβει τι σημαίνουν όλα αυτά τα συμβούλια και διαβούλια. Σήμερα όμως αρνούμαστε να γίνουμε κορνίζα και κάδρο στον κ. Παπανδρέου, ο οποίος ενδιαφέρεται να γίνει μία τέτοια σύσκεψη, ίσως όχι για λαϊκή κατανάλωση, αλλά κυρίως για να δώσει ένα μήνυμα στους συμμάχους του και εκβιαστές ταυτόχρονα, ότι παρά τις διαφωνίες στην Ελλάδα γίνεται διάλογος και ότι όλοι είμαστε διατεθειμένοι να βάλουμε πλάτη στα μέτρα. Εμείς δεν πρόκειται να συνηγορήσουμε σε έναν ευτελισμό μιας μορφής διαβούλευσης, η οποία μέχρι τώρα βεβαίως δεν έχει δώσει τίποτα, αλλά που εν πάση περιπτώσει αν κρατιόνταν και τα τυπικά προσχήματα θα μπορούσαμε να πάμε».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου