Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

ΚΟΛΑΣΗ ΣΤΗΝ ΜΠΑΝΓΚΟΓΚ

 

Χάος στους δρόμους της Μπανγκοκ. Ο στρατός πυροβολεί προς πάσαν κατεύθυνση. Πέντε άμαχοι νεκροί ανάμεσα τους και ένας ιταλός δημοσιογράφος. Παραδόθηκαν οι ηγέτες των "κόκκινων πουκαμίσων"...

Μαύροι καπνοί έχουν καλύψει μεγάλο μέρος της Μπανγκόκ. Στις φλόγες έχουν παραδοθεί ένα πολυκατάστημα αλλά και το δημαρχείο της πόλης.

Νωρίτερα τέλος στις κινητοποιήσεις τους ανακοίνωσαν ότι δίνουν οι επικεφαλής των αντικυβερνητικών διαδηλωτών στην Ταϊλάνδη, μετά την επιχείρηση του στρατού για τη διάλυση πυρήνα των διαδηλωτών στο κέντρο της Μπανγκόκ, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον τεσσάρων ανθρώπων, μεταξύ των οποίων και ενός Ιταλού δημοσιογράφου, και τον τραυματισμό περισσότερων από 50.
Στρατιώτες προσπαθούν να προσεγγίσουν το σημείο που βρίσκονται διαδηλωτές. ΦΩΤΟ REUTERSΣτρατιώτες προσπαθούν να προσεγγίσουν το σημείο που βρίσκονται διαδηλωτές. ΦΩΤΟ REUTERS
Όπως μετέδωσε το Reuters, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης εξερράγησαν τρεις χειροβομβίδες, τραυματίζοντας σοβαρά τουλάχιστον δύο στρατιώτες και έναν Καναδό δημοσιογράφο.
Η ταϊλανδέζικη τηλεόραση μετέδωσε εικόνες με τους ηγέτες των αντικυβερνητικών διαδηλωτών υπό αστυνομική κράτηση. Λίγο νωρίτερα ο Γιάτουπορν Πρόμπαν, ένας από τους ηγέτες που κρατούνται, είχε προσφερθεί να παραδοθεί στις αρχές, προκειμένου να σταματήσει η αιματοχυσία.

Απώλειες υπάρχουν και στο στρατό. ΦΩΤΟ REUTERS
Απώλειες υπάρχουν και στο στρατό. ΦΩΤΟ REUTERS

Ενας άλλος επικεφαλής, ο Ναταγουκ Σαΐκουα, απηύθυνε δραματική έκκληση στους διαδηλωτές να εγκαταλείψουν τον αγώνα και να γυρίσουν στα σπίτια τους.

Λίγο αργότερα ο στρατός της Ταϊλάνδης ανακοίνωσε πως η κατάσταση είναι πλέον υπό έλεγχο και ότι η επιχείρηση στο κέντρο της Μπανγκόκ ολοκληρώθηκε. Όμως όλα όσα γίνονται μέσα στην τελευταία ώρα δείχνουν πως τα πράγματα δεν έχουν ηρεμήσει.

Την ίδια ώρα το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την απαγόρευση της κυκλοφορίας τη νύχτα στους δρόμους της πρωτεύουσας.

Από τις βίαιες συγκρούσεις των τελευταίων ημερών έχουν χάσει τη ζωή τους συνολικά 39 άτομα, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 300. Από το ξέσπασμα της κρίσης στα μέσα Μαρτίου οι νεκροί φθάνουν τους 68 και οι τραυματίες τους 1.700.
 
Πηγή:www.newsit.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: