Τρίτη 6 Απριλίου 2010

Εκτίναξη του ελλείμματος "βλέπει" η Eurostat Εκτίναξη του ελλείμματος του 2009 πάνω και από το 14%


Εκτίναξη του ελλείμματος του 2009 πάνω και από το 14% κατέδειξαν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι έλεγχοι που πραγματοποίησε κλιμάκιο της Eurostat την προηγούμενη εβδομάδα στη χώρα μας, την ώρα που στο «μικροσκόπιο» θα βρεθεί τις προσεχείς εβδομάδες η Ελλάδα, αρχής γενομένης από την Τετάρτη. Τα στελέχη του ΔΝΤ  καταφτάνουν την Τετάρτη στην Ελλάδα για την παροχή τεχνικής βοήθειας σε θέματα φορολογίας και κατάρτισης του προϋπολογισμού, ενώ πρόκειται να ενημερωθούν και για την πορεία υλοποίησης του ελληνικού προϋπολογισμού. 


Παράλληλα, περί τα τέλη Απριλίου, ή το αργότερο στις αρχές Μαΐου, θα έρθει στην Αθήνα μεικτό κλιμάκιο από Κομισιόν ΕΚΤ και ΔΝΤ, ενόψει της έκθεσης προόδου για το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, στις 16 Μαΐου. 

Σημειώνεται ότι τη Μεγάλη Πέμπτη, τα μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου του ΔΝΤ ενημερώθηκαν για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας αλλά και των υπόλοιπων χωρών που αντιμετωπίζουν ανάλογα δημοσιονομικά προβλήματα και ενδέχεται να προσφύγουν στο Ταμείο για χρηματοδότηση.

Διάσταση απόψεων για το έλλειμμα
Στο μεταξύ, εκτεταμένους ελέγχους πραγματοποίησε το κλιμάκιο της Εurostat στις υπηρεσίες της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής όπου βρέθηκε από την αρχή της Μεγάλης Εβδομάδας έως τη Μεγάλη Τετάρτη.

Όπως υπολογίζουν οι αξιωματούχοι της Eurostat που βρέθηκαν στην Αθήνα, το έλλειμμα ξεπέρασε το 14% του ΑΕΠ, με το υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί να πείσει την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία για το αντίθετο. 

Οι κοινοτικοί ελεγκτές διαπίστωσαν υπέρβαση των δαπανών λόγω κυρίως χρεών των νοσοκομείων, οι οποίες αν δε διευκρινιστούν θα αυξήσουν το έλλειμμα πάνω από το 12,7% που είχε ανακοινωθεί μέχρι σήμερα από την ελληνική κυβέρνηση.

Στα ύψη το spread για τα κρατικά ομόλογα
  Σε νέο ιστορικό υψηλό, στις 405 μονάδες βάσης εκτινάχθηκε το spread των ελληνικών δεκαετών ομολόγων σε σχέση με τα αντίστοιχα γερμανικά.
 Αφορμή οι πληροφορίες ότι η Ελλάδα επιδιώκει την τροποποίηση της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής παρακάμπτοντας το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Τις πληροφορίες διέψευσε  ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών στο Reuters.

Πτώση 3% κατέγραφε νωρίτερα ο γενικός δείκτης στο χρηματιστήριο Αθηνών.
"Η εκτίναξη του spread επιβεβαιώνει το πλήρες ναυάγιο της κυβερνητικής πολιτικής αλλά και το «φιάσκο» των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής σχετικά με την υποτιθέμενη «στήριξη» της ελληνικής οικονομίας", σχολίασε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης από τον ΣΥΡΙΖΑ.
"Η άνοδος των spread είναι ένα ακόμη στοιχείο που αποκαλύπτει το μέγεθος του εμπαιγμού της κυβέρνησης, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ οι οποίοι ισχυρίζονται ότι τα άγρια αντιλαϊκά μέτρα που έλαβαν και τα επόμενα που ακολουθούν στο ασφαλιστικό, στο εργασιακό και στους μισθούς τα λαμβάνουν για την κάλυψη του μεγάλου δημόσιου χρέους και του ελλείμματος," τόνισε σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.
"Πρέπει να εστιάσουμε στην πραγματική οικονομία"
 «Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι η πραγματική οικονομία, στην οποία πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας καθώς δεν υπάρχει παραγωγή και ανταγωνιστικότητα» δήλωσε από την πλευρά του στο ΣΚΑΪ ο πρόεδρος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής Χρήστος Πολυζωγόπουλος. 

Ο κ. Πολυζογώπουλος πρόσθεσε ότι απαιτείται η εφαρμογή της νομοθεσίας καθώς τα προηγούμενα χρόνια επιβραβευόταν η παραοικονομία, η φοροδιαφυγή και η εισφοροδιαφυγή.

Για την οικονομία και τις νέες φορολογικές ρυθμίσεις μίλησε στην τηλεοπτική εκπομπή "ΣΚΑΪ Τώρα" ο Θεόδωρος Πελαγίδης καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. 

«Με ενδεχόμενη υπερφορολόγηση περιουσιακών στοιχείων υπάρχει κίνδυνος εξάντλησης και πώλησης ακινήτων από τους πολίτες» δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Πελαγίδης. Ο κ. Πελαγίδης προέβλεψε ότι θα πέσουν οι τιμές των ενοικίων σε κατοικίες και καταστήματα.

ΕΚΤ: Το βλέμμα στην Ελλάδα
 Στο 1% αναμένεται να διατηρήσει την Πέμπτη το βασικό της επιτόκιο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ η προσοχή θα επικεντρωθεί στην άνιση ανάκαμψη στους κόλπους της ευρωζώνης και στην πάντα ανησυχητική περίπτωση της Ελλάδας. 

Ο Γάλλος πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ επανέλαβε την περασμένη εβδομάδα ότι περιμένει να αποκατασταθεί σταδιακά η εμπιστοσύνη όσον αφορά το ελληνικό χρέος και διευκρίνισε ότι μία βοήθεια με τη σύμπραξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ δεν θα αποτελεί, παρά τελευταία καταφυγή.

Πηγή:www.skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: