Πέμπτη 1 Απριλίου 2010

ΣΕΡΒΙΑ : Με όχημα την ... Σρεμπρένιτσα στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς

Associated Press
12 Απρίλη 1999: Βομβαρδισμός τρένου απο ΝΑΤΟικά αεροσκάφη. Εγκλήματα σαν κι αυτό θέλει η σερβική αστική τάξη να περάσουν στη λήθη


Με 127 ψήφους υπέρ, 21 κατά και δεκάδες αποχές εγκρίθηκε τελικά αργά προχτές βράδυ από την 250μελή σερβική Βουλή η διακήρυξη για τη σφαγή χιλιάδων μουσουλμάνων στη Σρεμπένιτσα (1995) με την οποία καταδικάζονται τα όποια εγκλήματα και ζητείται «συγνώμη» από τις οικογένειες των θυμάτων.

Η κίνηση αυτή της σερβικής κυβέρνησης γίνεται για να δηλώσει η σημερινή αστική τάξη της χώρας τη σύμπλευση με τα ιμπεριαλιστικά κέντρα ΕΕ και ΝΑΤΟ, αυτά που διαμέλισαν την Ενιαία Γιουγκοσλαβία, σφαγίασαν τους λαούς. Τώρα ο στόχος είναι να επισπευσθεί η ενταξιακή διαδικασία της Σερβίας στην ΕΕ με την επισημοποιημένη παραδοχή της σερβικής «ενοχής» στον πόλεμο, την ίδια ώρα που εξωραΐζεται ο βρώμικος ρόλος των ιμπεριαλιστών.



Και αυτό στη χαρακτηριστική περίπτωση της Σρεμπρένιτσα, που χρησιμοποιήθηκε ως το πρόσχημα της λεγόμενης «εθνοκάθαρσης». Ωστόσο, τα πραγματικά γεγονότα δείχνουν ότι από τα 2.500 θύματα (και όχι 8.500 όπως εμφανίζονταν) με βάση μαρτυρίες Σκανδιναβών ιατροδικαστών αρκετοί σοροί ανθρώπων που είχαν σκοτωθεί σε άλλους τόπους και άσχετες περιόδους μεταφέρθηκαν στη συγκεκριμένη πόλη. Μάλιστα, δικαστική έρευνα των ολλανδικών αρχών επέρριψε τις ευθύνες για τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα όχι στους Σερβοβόσνιους στρατιώτες, αλλά στο ρόλο της τότε ολλανδικής κυβέρνησης, καθώς η περιοχή φρουρούνταν από Ολλανδούς κυανόκρανους.
Οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας ισχυρίστηκαν ότι η υιοθέτηση της διακήρυξης είναι «καλή βάση», προκειμένου και άλλες χώρες να καταδικάσουν και τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν σε βάρος των Σέρβων... Αντίθετα, βουλευτές κομμάτων της αντιπολίτευσης υποστήριξαν ότι «ο διαχωρισμός των θυμάτων» είναι απαράδεκτος. Στο κείμενο αναφέρεται ότι η Βουλή της Σερβίας καταδικάζει οξύτατα το έγκλημα που διαπράχθηκε σε βάρος του μουσουλμανικού πληθυσμού της Σρεμπρένιτσα, τον Ιούλη του 1995, εντούτοις το γεγονός δε χαρακτηρίζεται σαν γενοκτονία. Πάντως, η πρόεδρος της σερβικής Βουλής, Σλάβιτσα Τζούκιτς - Ντεγιάνοβιτς, ανήγγειλε ότι σύντομα θα κατατεθεί δεύτερη διακήρυξη, με την οποία θα καταδικάζονται και τα εγκλήματα πολέμου που έγιναν σε βάρος των Σέρβων.

Πηγή:Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια: