Να αναγνωριστούν ως θύματα τρομοκρατίας ο 15 χρονος Αφγανός πρόσφυγας Χαμιντουλάν Ναζαφί που σκοτώθηκε την περασμένη Κυριακή από έκρηξη βόμβας στα κάτω Πατήσια, καθώς και η αδελφή του και η μητέρα του, ζήτησε σήμερα από τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων που συναντήθηκε μαζί του. Στην αντιπροσωπεία μετείχαν οι Ιωάννα Κοντούλη, Γιάννης Παρασκευόπουλος και Μιχάλης Πετράκος.
Ο νόμος 1897/1990 προβλέπει πλήρη οικονομική διασφάλιση για τα θύματα τρομοκρατίας, περιορίζει όμως την κάλυψη αυτή σε δημόσιους υπαλλήλους, στρατιωτικούς, πολιτικά πρόσωπα και δημοσιογράφους. Οι απλοί άνθρωποι περιορίζονται σε αναπηρικές συντάξεις με βάση το νόμο 1977/91.
Η αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων έθεσε επίσης στον κ. Βούγια της πολιτικής ασύλου. Τρία από τα υπόλοιπα παιδιά της τραγικής οικογένειας έχουν αναγνωριστεί ως πολιτικοί πρόσφυγες σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και στην Αυστραλία, στην Ελλάδα όμως οι δικοί τους αποκλείστηκαν ακόμη και από τη δυνατότητα εισόδου στις εγκαταστάσεις της οδού Πέτρου Ράλλη όπου υποβάλλονται οι αιτήσεις για πολιτικό άσυλο. Όλα αυτά μάλιστα παρά τη συστατική επιστολή που είχαν εξασφαλίσει από το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες στις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου, ένα μήνα μετά τις εκλογές και την κυβερνητική αλλαγή.
Σε κοινή δήλωσή τους μετά τη συνάντηση, οι εκπρόσωποι τύπου των Οικολόγων Πράσινων Ιωάννα Κοντούλη και Γιάννης Παρασκευόπουλος σημείωσαν:
«Οι απλοί άνθρωποι είναι αδιανόητο να έχουν δεύτερης κατηγορίας προστασία ως θύματα τρομοκρατίας, ιδιαίτερα μάλιστα που οι τυφλές επιθέσεις είναι διπλά αποτρόπαιες και δεν αφήνουν ούτε καν περιθώρια αυτοπροστασίας. Έχουμε επίσης ζητήσει διεύρυνση της σχετικής έννοιας του νόμου και για θύματα κρατικής βίας, όπως ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος.
Επίσης σημαντικό θέμα είναι η σχεδόν ολική άρνηση της Ελλάδας να παρέχει πολιτικό άσυλο στους πρόσφυγες: στην Ελλάδα οι εγκρίσεις είναι αμελητέες (40 εγκρίσεις σε 3125 αιτήσεις, ποσοστό 1,28%) σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (28%)[1], χωρίς να υπολογίζονται οι χιλιάδες που εμποδίζονται ακόμη και να υποβάλουν αίτηση. Θεωρώντας ότι το έλλειμμα δικαιωμάτων των προσφύγων τελικά βλάπτει σοβαρά και τους Έλληνες, απαιτούμε από την κυβέρνηση άμεσα και ουσιαστικά βήματα».
[1] Στοιχεία Eurostat. Asylum applicants and first instance decisions on
asylum applications in Q3 2009. Διαθέσιμο στην διεύθυνση http://epp.eurostat.ec.europa.eu/cache/ITY_OFFPUB/KS-QA-10-003/EN/KS-QA-10-003-EN.PDF
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου