Παρασκευή 2 Απριλίου 2010

Μαζικές απολύσεις σε ΔΕΚΟ και δήμους

Από Προλεταριακή Σημαία:
Μέσα στον Απρίλη, η κυβέρνηση ετοιμάζει μαζικές απολύσεις στις ΔΕΚΟ, στους δήμους και στις νομαρχίες. Αυτό απαιτεί η ΕΕ όλο και πιο πιεστικά τους τελευταίους μήνες, αλλά και επέκταση των περικοπών στις αποδοχές και στα επιδόματα παντού όπου το Δημόσιο έχει σχέση. Το σχέδιο προβλέπει μειώσεις προσωπικού στο Δημόσιο μέσω της μη ανανέωσης των συμβάσεων έργου και ορισμένου χρόνου σε ΔΕΚΟ, ΟΤΑ και σε φορείς και οργανισμούς που χρηματοδοτούνται από τον προϋπολογισμό.
Σύμφωνα με έκθεση του υπουργείου Οικονομικών που ήδη έχει αποσταλεί στην Κομισιόν, δηλαδή στα μεγάλα αφεντικά, πέραν των απολύσεων σε ΔΕΚΟ και τοπική αυτοδιοίκηση θα υπάρξει και μεγάλη μείωση των ωρομίσθιων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Στελέχη και άλλοι παράγοντες του οικονομικού επιτελείου προβλέπουν ότι θα χάσουν τη δουλειά τους γύρω στις 100.000 εργαζόμενοι. Να σημειώσουμε επίσης πως τον Απρίλη λήγουν οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου 90.000 εργαζομένων στους δήμους και τις νομαρχίες και θα αντικατασταθούν με 55.000 νέες συμβάσεις. 35.000 συμβάσεις δηλαδή δεν θα ανανεωθούν!
Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει και σε κατάργηση συμβάσεων αορίστου χρόνου στις ΔΕΚΟ και αλλού όπου έχει ευθύνη το Δημόσιο. Πιο συγκεκριμένα, κυβερνητικά στελέχη έχουν δηλώσει πρόσφατα πως «δεν υπάρχει κανένα νομικό πρόβλημα, καθώς στις ΔΕΚΟ και τους άλλους φορείς και οργανισμούς δεν υφίσταται θέμα μονιμότητας αφού οι συμβάσεις αορίστου χρόνου δεν διαφέρουν από τις αντίστοιχες του ιδιωτικού τομέα».
Γνωστές είναι επίσης οι διαθέσεις της κυβέρνησης να προχωρήσει σε δραστικές περικοπές προσωπικού και αμοιβών στις λεγόμενες ζημιογόνες ΔΕΚΟ, κάνοντας αρχή από ΟΣΕ, ΟΑΣΑ κ.ά. Και στη συνέχεια θα επεκταθούν και στις υπόλοιπες. Μόνο στον ΟΣΕ εκτιμάται ότι θα χάσουν τη δουλειά τους περισσότεροι από 3.000 εργαζόμενοι!
Ολα τα στοιχεία και οι εκτιμήσεις ακόμη και κυβερνητικών παραγόντων δείχνουν ότι μετά το τέλος της τουριστικής περιόδου του καλοκαιριού οι άνεργοι θα ξεπεράσουν κατά πολύ το 1.000.000, που σημαίνει σε ποσοστό αύξηση πάνω από 20%.
Να λοιπόν γιατί η πάλη ενάντια στην ανεργία αποκτά ιδιαίτερα την περίοδο αυτή τεράστια σημασία, όπως και η πάλη για να επιδοτούνται όλοι οι άνεργοι, χωρίς προϋποθέσεις και για όλο το διάστημα της ανεργίας τους. Είναι πλέον ζήτημα ζωής!

Δεν υπάρχουν σχόλια: