Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

Τα πρώτα ζώα που ζουν χωρίς οξυγόνο είναι... ελληνικά

Στον ελληνικό βυθό ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά πολυκύτταροι οργανισμοί που ζουν χωρίς να χρειάζονται ποτέ οξυγόνο! Ομάδα ιταλών και δανών ερευνητών εντόπισε τρεις τέτοιους οργανισμούς που ανήκουν στην κατηγορία των θωρακοφόρων (Loricifera), όντων που το μήκος τους δεν ξεπερνά το ένα χιλιοστό και τα οποία ζουν κυρίως στην άβυσσο. Οι οργανισμοί εντοπίστηκαν σε βάθος 3.000 μέτρων στην αποκαλούμενη «ανοξική λεκάνη της Αταλάντης», η οποία βρίσκεται κοντά στις ακτές της Νότιας Ελλάδας. Οι τρεις οργανισμοί ανήκουν σε διαφορετικά γένη (Spinoloricus, Rugiloricus, Ρliciloricus), ωστόσο δεν τους έχουν δοθεί ακόμη επίσημες επιστημονικές ονομασίες.

Ως σήμερα οι μόνες μορφές ζωής που είχε φανεί ότι μπορούν να ζουν αποκλειστικά υπό ανοξικές συνθήκες ήταν κάποιοι μονοκύτταροι οργανισμοί. Εχουν επίσης βρεθεί ελάχιστοι πολυκύτταροι οργανισμοί που μπορούν να ζήσουν σε ανοξία αλλά για περιορισμένο χρόνο. Είναι η πρώτη φορά που εντοπίζονται πολυκύτταροι οργανισμοί οι οποίοι ζουν σε αυτές, τις απαγορευτικές για τα ζώα, συνθήκες καθ΄ όλο τον κύκλο ζωής τους.

Τώρα τα νέα ευρήματα που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο «ΒΜC Βiology» από τους ερευνητές με επικεφαλής τον Ρομπέρτο Ντανοβάρο του Πολυτεχνικού Πανεπιστημίου του Μάρκε στην Αγκόνα της Ιταλίας μαρτυρούν ότι οι οργανισμοί μπορούν να επιζήσουν σε πολλές και διάφορες συνθήκες τόσο στη Γη όσο και πιθανώς σε άλλους πλανήτεςακόμη και σε συνθήκες που το ανθρώπινο μυαλό δεν είχε φανταστεί ως σήμερα.
Η ερευνητική ομάδα συνέλεξε τα δείγματα σε τρεις ερευνητικές αποστολές που έκανε στην Ανατολική Μεσόγειο. Εργαστηριακές αναλύσεις έδειξαν ότι οι συγκεκριμένοι σπάνιοι οργανισμοί έχουν προσαρμοστεί ώστε να αντεπεξέρχονται στις συνθήκες πλήρους απουσίας οξυγόνου. Για να το καταφέρουν χρησιμοποιούν για τον μεταβολισμό διαφορετικά οργανίδια από τα μιτοχόνδρια που χρησιμοποιούν τα γνωστά ζώα. Τα οργανίδια αυτά μοιάζουν με δομές που εντοπίζονται σε κάποια αναερόβια μικρόβια.

ΠΗΓΗ: www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: