Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

Για εκατόμβη θυμάτων στο Κιργιστάν μιλά η αντιπολίτευση


Χάος στην πρώην σοβιετική δημοκρατία του Κιργιστάν, όπου διαδηλωτές εξαπέλυσαν επιθέσεις κατά κυβερνητικών κτιρίων με την αστυνομία να απαντά ανοίγοντας πυρ. Για τουλάχιστον 100 νεκρούς κάνει λόγο η αντιπολίτευση, η οποία ενημέρωσε ότι η κυβέρνηση παραιτήθηκε και ότι ο πρόεδρος εγκατέλειψε την πρωτεύουσα. Η αναφορά ωστόσο δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Συγκεκριμένα ηγέτης της αντιπολίτευσης δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός Ντανιγιάρ Ουσένοφ υπέγραψε επιστολή παραίτησής και ότι ήδη σχηματίστηκε η νέα κυβέρνηση της χώρας, με επικεφαλής την πρώην υπουργό Εξωτερικών Ρόζα Οτουνμπάγιεβα.

Πληροφορίες του ρωσικού πρακτορείου RIA αναφέρουν ότι και ο πρόεδρός Κουρμανμπέκ Μπακίγιεφ έχει εγκαταλείψει την πρωτεύουσα Μπισκέκ προς άγνωστη κατεύθυνση. Μέχρι στιγμής και λόγω του χάους που επικρατεί στη χώρα οι πληροφορίες δεν είναι δυνατόν να επιβεβαιωθούν και από ανεξάρτητες πηγές. 

Νωρίτερα, η αστυνομία άνοιξε πυρ κατά χιλιάδων αντικυβερνητικών διαδηλωτών. Περίπου 1000 άτομα έκαναν επιδρομή στο γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα και έβαλαν φωτιά στο κτίριο. Διαδηλωτές κατέλαβαν επίσης τον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό. 

Σύμφωνα με την αντιπολίτευση τουλάχιστον 100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις ταραχές. Γιατρός του νοσοκομείου της πρωτεύουσας Μπισκέκ δήλωσε ότι υπάρχουν "δεκάδες πτώματα με σφαίρες στο κεφάλι". Για τουλάχιστον 100 νεκρούς έκανε λόγο και εκπρόσωπος οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων.  Το υπουργείο Υγείας ωστόσο, ανέφερε ότι ο επίσημος απολογισμός είναι 40 νεκροί και περίπου 400 τραυματίες ανά τη χώρα. 

Σύμφωνα με το Reuters, στο Κιργιστάν επικρατεί πολιτική αναταραχή από τις αρχές Μαΐου, λόγω της φτώχειας στον πληθυσμό, του κόστους ζωής και της διαφθοράς. Περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού υπολογίζεται ότι ζει κάτω από το όριο της φτώχειας και τα έσοδα από τους Κιργίζιους οικονομικούς μετανάστες που δουλεύουν στη Ρωσία έχουν πέσει λόγω της οικονομικής κρίσης. Η αντιπολίτευση ζητά από τον Μπακίγεφ να απομακρύνει από ανώτατες θέσεις της κρατικής εξουσίας συγγενείς του. 

Πηγή:www.nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: