Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

Σε έκτακτη ανάγκη η Ταϊλάνδη.Εκατοντάδες διαδηλωτές εισέβαλαν στο κοινοβούλιο αναγκάζοντας υπουργούς να εγκαταλείψουν κακήν κακώς.


Εκατοντάδες διαδηλωτές εισέβαλαν στο κοινοβούλιο αναγκάζοντας υπουργούς να εγκαταλείψουν κακήν κακώς.

O πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης Αμπιχίστ Βετζατζίβα ανακοίνωσε την επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης ύστερα από περίπου ένα μήνα αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στην Μπανγκόκ με αποκορύφωμα την εφοδο στο κοινοβούλιο και την κατάληψη από μέλη της αντιπολίτευσης του κυριότερου εμπορικού κέντρου της πρωτεύουσας.
Σε ομιλία του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση,ο Αμπχίστ είπε ότι το καθεστώς έκτακτης ανάγκης θα βοηθήσει τις αρχές να συλλάβουν τους ηγέτες της αντιπολίτευσης που υποστηρίζει τον εξόριστο πρώην πρωθυπουργό Τακσίν Σιναουάτρα.

Οπως ανέφερε στην τηλεοπτική ομιλία του ο πρωθυπουργός, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης επιβλήθηκε στη Μπανγκόκ και στις γύρω περιοχές. Οσο ισχύει απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις πάνω από πέντε αντόμων και επιτρέπεται στις δυνάμεις της τάξης να προχωρούν σε συλλήψεις χωρίς δικαστικό ένταλμα.
Νωρίτερα, εκατοντάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές όρμησαν στο κοινοβούλιο της Ταϊλάνδης αναγκάζοντας ορισμένους υπουργούς που βρίσκονταν μέσα στον περίβολο να πηδήξουν από την μάνδρα για να φύγουν.Οι δυνάμεις ασφαλείας πέταξαν δύο καπνογόνα εναντίον του πλήθους και στην συνέχεια περίπου χίλιοι διαδηλωτές όρμησαν στις μπροστινές εισόδους και εισέβαλαν στον περίβολο. Κανένα από τα δύο καπνογόνα δεν εξερράγη.
Η εισβολή προκάλεσε φόβο στους βουλευτές, οι περισσότεροι από τους οποίους έφυγαν. Η τηλεόραση «συνέλαβε» τον υπουργό Τουρισμού Σουμπόλ Σιλάπα-αρτσα, 70 ετών, να αναρριχάται στη μάνδρα με τη βοήθεια ανεμόσκαλας που τοποθετήθηκε για την διευκόλυνση των βουλευτών που έφευγαν.
Λίγο μετά την ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό της επιβολής καθεστώτος έκτακτης ανάγκης ένας υπουργός δήλωσε ότι οι αρχές αποφάσισαν να διαλύσουν τους διαδηλωτές και να συλλάβουν τους κυριότερους υπεύθυνους.»Η κυβέρνηση πρέπει να διευθετήσει πολλά σημαντικά ζητήματα, μεταξύ των οποίων τη διάλυση των διαδηλωτών που εγκαταστάθηκαν από το Σάββατο σε μία τουριστική και εμπορική περιοχή της πρωτεύουσας»,δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Σατίτ Ουόνγκνονγκταεϊ.
Το αντιπολιτευόμενο Ενωμένο Μέτωπο για Δημοκρατία κατά της Δικτατορίας(UDD) ζητεί από τον πρωθυπουργό Βετζατζίβα να διαλύσει το κοινοβούλιο και να προκηρύξει νέες εκλογές.


Πηγές: www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: