Σάββατο 10 Απριλίου 2010

ΚΙΡΓΙΣΤΑΝ -Εν μέσω ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Η νέα «κυβέρνηση» δηλώνει ότι δε θα αλλάξει τίποτα στις σχέσεις με ΗΠΑ και Ρωσία


Οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης έχουν καταλάβει την έδρα της κυβέρνησης



Μέρα εθνικού πένθους έχει κηρυχθεί η αυριανή για τα θύματα των αιματηρών αντικυβερνητικών διαμαρτυριών που σημειώθηκαν στο Κιργιστάν τα τελευταία 24ωρα. Οι νεκροί ξεπερνούν τους 75, ενώ οι τραυματίες είναι τουλάχιστον 1.000. Οι αντιπολιτευόμενες δυνάμεις έχουν καταλάβει την εξουσία και έχουν συγκροτήσει προσωρινή κυβέρνηση με επικεφαλής την πρώην υπουργό Εξωτερικών, αλλά και πρέσβειρα της χώρας στο Ηνωμένο Βασίλειο (1998-2001), Ρόζα Οτουνμπάγεβα. Η τελευταία, μάλιστα, δήλωσε πως η συγκεκριμένη μορφή εξουσίας θα παραμείνει για έξι μήνες ώστε να καταρτίσει νέο Σύνταγμα και να οργανώσει τη διεξαγωγή εκλογών. Ανακοίνωσε, επίσης, πως θα αναλάβει να επιστρέψει στο κράτος ορισμένα περιουσιακά στοιχεία που είχαν «παράνομα ιδιωτικοποιηθεί» αναφερόμενη στις δύο ηλεκτρικές εταιρείες «Severelectro» και «Vostokelectro».

 Πρόσθεσε, επίσης, πως η αμερικανική βάση στο «Μανάς» θα παραμείνει σε λειτουργία και πως τίποτα δε θα αλλάξει στην υπάρχουσα συμφωνία με τις ΗΠΑ. Ταυτόχρονα, ο προσωρινός υπουργός Εσωτερικών, Μπολότ Σερνιγιάζοφ, έδωσε εντολή στις δυνάμεις ασφαλείας να ανοίγουν πυρ σε όσους προβαίνουν σε ληστείες και πλιάτσικο.
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, ο εκδιωχθείς Πρόεδρος της χώρας Κουρμανμπέκ Μπακίγεφ, που σύμφωνα με πληροφορίες έχει καταφύγει στα νότια της χώρας, δήλωσε σε ρωσικό ραδιοφωνικό σταθμό ότι αρνείται να παραιτηθεί παρόλο που δε διαθέτει τους «μοχλούς της εξουσίας», ενώ, υποστηρίζοντας πως η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα μιας ανθρωπιστικής καταστροφής, παραδέχθηκε ότι η αντιπολίτευση έχει τον έλεγχο του στρατού και τις δυνάμεις ασφαλείας.
Το ρωσικό πρακτορείο «Ιντερφάξ» μετέδωσε ότι ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτινείχε νωρίτερα τηλεφωνική συνομιλία με την Ρ. Οτουνμπάγεβα, στην οποία υποσχέθηκε «ανθρωπιστική υποστήριξη», για να μπορέσει η χώρα να ξεπεράσει την κρίση. Αργότερα, ο νέος υπουργός Οικονομικών, Τεμίρ Σαρίγεφ, δήλωσε ότι η αυτοανακηρυχθείσα κυβέρνηση του Κιργιστάν βλέπει τη Ρωσία σαν τον «πλέον σημαντικό στρατηγικό της εταίρο» και ζήτησε από τη Μόσχα στρατηγική και οικονομική βοήθεια.
Πάντως, και οι δύο στρατιωτικές βάσεις - το ρωσικό «Καντ» και το αμερικανικό «Μανάς» - συνέχισαν κανονικά χτες τη λειτουργία τους. Το Κρεμλίνο απέστειλε περίπου 150 αλεξιπτωτιστές στη στρατιωτική του βάση για την προστασία των οικογενειών των Ρώσων στρατιωτών, όπως ανακοίνωσε ο αρχηγός του επιτελείου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Νικολάι Μακάροφ.
Αντιδράσεις
Η Ευρωπαϊκή Ενωση θεωρεί πως μετά τις συγκεκριμένες εξελίξεις το Κιργιστάν «εισέρχεται σε μια νέα φάση», όπως υποστήριξε η επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Κάθριν Αστον, ενώ κάλεσε όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και πρόσθεσε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να χορηγήσει ανθρωπιστική βοήθεια, αν χρειαστεί. Ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, μιλώντας στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), υποστήριξε πως θα πρέπει «να εργαστούμε επειγόντως για την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης», σημειώνοντας πως πίσω από τις ταραχές υπάρχουν δύσκολα κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα.

Πηγή:www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: