Τρίτη 6 Απριλίου 2010

382,8 το spread! Στο 7% βαδίζει ολοταχώς ο δανεισμός της Ελλάδας.!Απ'το κακό στο χειρότερο ! Η συγκυβέρνηση ΠΑ.ΣΟ.Κ-Άκρας Δεξιάς οδηγεί την χώρα στα σαγόνια του ΔΝΤ.

Μέχρι και στις 382,8 μονάδες βάσης αναρριχήθηκε το spread του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου σε σχέση με το αντίστοιχο γερμανικό. Αφορμή αποτέλεσε δημοσίευμα που κάνει λόγο για πρόθεση της χώρας μας να τροποποιήσει τη συμφωνία για το μηχανισμό στήριξης που επιτεύχθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Το οικονομικό επιτελείο προχώρησε σε διάψευση της φημολογίας: Στέλεχος του υπ. Οικονομικών, μιλώντας ανωνύμως στο Reuters, είπε: "Δεν υπάρχει κανένα αίτημα από την Ελλάδα για επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας. Υπάρχει μια συμφωνία για τον μηχανισμό στήριξης και εμμένουμε σε αυτή".

Σύμφωνα με το Market News International, πηγές της ελληνικής κυβέρνησης φέρονται να δήλωσαν ότι η χώρα μας επιθυμεί την τροποποίηση της συμφωνίας της Συνόδου προκειμένου να παρακαμφθεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, λόγω των ανησυχιών για την πιθανότητα σκληρών όρων στην παροχή βοήθειας.

Κυβερνητικός αξιωματούχος φέρεται να σημείωσε ότι "ο πρωθυπουργός λαμβάνει πληροφορίες από το ΔΝΤ για τα πιθανά μέτρα και μεταρρυθμίσεις που θα ζητηθούν ως αντάλλαγμα για την οικονομική βοήθεια. Τα μέτρα είναι σκληρά και ίσως προκαλέσουν κοινωνική και πολιτική αναταραχή. Μετά από αυτό, πολλά μέλη του υπουργικού συμβουλίου εξέφρασαν την αντίθεσή τους στη συνεισφορά του ΔΝΤ".

Το credit default swap (CDS) του πενταετούς ελληνικού ομολόγου αυξήθηκε στις 354 μονάδες βάσης, από 347 στο κλείσιμο της Νέας Υόρκης στις 2 Απριλίου, σύμφωνα με το CMA Datavision.
Το ευρώ διολίσθησε μέχρι τα 1,3415 δολάρια, από 1,3484 τη Δευτέρα στη Νέα Υόρκη. Από την αρχή του 2010 έχει χάσει το 6,4% της αξίας του έναντι του δολαρίου και το 5,5% έναντι του γεν.

Στην έκδοση ομολόγων, αξίας 5 έως 10 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ σχεδιάζει να προχωρήσει εντός του Απριλίου η ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο των προσπαθειών της να καλύψει τις ανάγκες χρηματοδότησης του Μαΐου, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα των Financial Times. Η έκδοση θα γίνει μετά το road show που θα κάνει ο υπουργός Οικονομικών στις ΗΠΑ.

Η κυβερνητική αντίδραση

Πρώτη προτεραιότητα στην κυβερνητική ατζέντα είναι η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων: ασφαλιστικό, αναπτυξιακό, "Καλλικράτης" και άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων τίθενται επί τάπητος αμέσως μετά τις ημέρες του Πάσχα. Στόχος να έχουν προωθηθεί στη Βουλή έως τις 15 Μαΐου.

Στο "μικροσκόπιο" η οικονομία της Ελλάδας: Στελέχη του ΔΝΤ φτάνουν την Τετάρτη για την παροχή τεχνικής βοήθειας σε θέματα φορολογίας και κατάρτισης του προϋπολογισμού, ενώ πρόκειται να ενημερωθούν και για την πορεία υλοποίησης του ελληνικού προϋπολογισμού.

Πηγή:www.nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: