Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΕ: Χρήμα και προνόμια στο κεφάλαιο, νέα δεινά στο λαό



Ανεξάρτητα με την κατάληξη που θα έχουν σήμερα και αύριο τα παζάρια στις Βρυξέλλες, το μόνο σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει το επόμενο αντιλαϊκό πακέτο

Την αποφασιστικότητά της να εξαπολύσει νέα αντιλαϊκή επέλαση και να επιβάλει ακόμα πιο σκληρή πολιτική λιτότητας, θα προτάξει σήμερα και αύριο η κυβέρνηση στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, βάζοντας «ενέχυρο» το σύνολο των λαϊκών δικαιωμάτων για την εξασφάλιση φθηνότερου δανεισμού για λογαριασμό της πλουτοκρατίας.
Αξιοποιώντας τα «σχέδια δανειοδότησης» που επεξεργάζονται οι ισχυρές καπιταλιστικές χώρες της ΕΕ στο φόντο των μεταξύ τους αντιθέσεων, οι τεχνοκράτες της ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η κυβέρνηση προσέρχεται σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής με στόχο να διαπραγματευτεί αφ' ενός τους όρους για απρόσκοπτο δανεισμό των κρατικών ταμείων και αφ' ετέρου το δυνατότερο χαμηλό επιτόκιο, ώστε να εξασφαλίσει φτηνό χρήμα για την χρηματοδότηση των επενδύσεων της πλουτοκρατίας.


Με αυτή ακριβώς τη στόχευση ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου βρίσκεται ήδη από νωρίς χτες βράδυ στις Βρυξέλλες. Παρά το γεγονός ότι από το πρωθυπουργικό γραφείο δεν δόθηκε πρόγραμμα συναντήσεων, αναμένονται επαφές και διαβουλεύσεις - ενδεχόμενα και συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ - πριν τη Σύνοδο.
Σε σύσκεψη που έγινε το απόγευμα της Τρίτης στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό με τη συμμετοχή του οικονομικού επιτελείου, του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλου και του υπουργού Επικρατείας Χ. Παμπούκη, αποφασίστηκε η τακτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση στη Σύνοδο Κορυφής «φωτογραφίζοντας» μια «ευρωπαϊκή λύση» στο ζήτημα της δανειοδότησης, το κόστος της οποίας ούτως ή άλλως θα κληθεί να πληρώσει ο λαός.
Σενάρια και διαρροές
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα σενάρια που θεωρούνται επικρατέστερα είναι δύο.
  • Το πρώτο προβλέπει να ζητηθούν εγγυήσεις από τα κράτη - μέλη της ΕΕ, ώστε να απελευθερωθούν ευρωπαϊκά κονδύλια με τη μορφή «δανείων» για την ελληνική οικονομία με κεντρικό διαχειριστή την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
  • Το δεύτερο, να υπάρξει απόφαση της Συνόδου Κορυφής που θα επιτρέψει το διακρατικό δανεισμό ανάμεσα στα κράτη - μέλη της ΕΕ.
Στους κόλπους της ΕΕ ήδη υπάρχουν διεργασίες για τη δημιουργία «ταμείου χρηματοδότησης» της ελληνικής οικονομίας, με τη συνδρομή όλων των κρατών - μελών. Σύμφωνα με προχτεσινά δημοσιεύματα, η Γερμανία θέτει σαν όρο να έχει εξαντληθεί η ικανότητα της Ελλάδας για δανεισμό από τις αγορές παγκοσμίως, το ΔΝΤ να έχει συμφωνήσει σε μια «ουσιαστική συνεισφορά» στο πακέτο διάσωσης και τα κράτη - μέλη της ΕΕ να έχουν συμφωνήσει να διαπραγματευτούν νέους κανόνες για να εμποδιστεί η οποιαδήποτε επανεμφάνιση ανάλογης κρίσης δημοσιονομικού ελλείμματος.
Είναι αυτονόητο ότι οι παραπάνω όροι συνοδεύονται από ισχυρές δεσμεύσεις για τη λήψη νέων σκληρών αντιλαϊκών μέτρων, στο πνεύμα των συναποφάσεων για τήρηση των όσων προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας και η συνθήκη του Μάαστριχτ.
Ανεξάρτητα πάντως από τις εξελίξεις και τις πιθανές αποφάσεις στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, κυβερνητικά στελέχη σημείωναν ότι η Ελλάδα θα προσφύγει στις καπιταλιστικές αγορές για δανεισμό ανεξάρτητα του ύψους του επιτοκίου, σαν κίνηση «καλής θέλησης» απέναντι στους Ευρωπαίους εταίρους.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να δημιουργήσει την αίσθηση στα λαϊκά στρώματα - και να το χρησιμοποιήσει σαν «άλλοθι» για τα νέα προαποφασισμένα μέτρα - ότι θα αξιοποιήσει τον «μηχανισμό στήριξης» της ΕΕ, μόνο όταν εξαντλήσει τα περιθώρια από τις αγορές.
Δεδομένο το επόμενο αντιλαϊκό πακέτο
Η κυβέρνηση παράλληλα δεν αποκλείει το σενάριο προσφυγής στο ΔΝΤ. Κατά τη διάρκεια της προχτεσινής σύσκεψης σημειώθηκε ότι αν υπάρξει πρόταση από την ΕΕ για δανειοδότηση της Ελλάδας μέσω του ΔΝΤ, τότε η «λύση» αυτή θα συζητηθεί σοβαρά. Μάλιστα, σε προχτεσινό δημοσίευμα του πρακτορείου «Bloomberg» αναφέρθηκε ότι Γερμανία και Γαλλία από κοινού προωθούν σενάριο «δανειοδότησης» της Ελλάδας μέσω του ΔΝΤ.
Το ενδεχόμενο εμπλοκής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα δανειοδότησης της χώρας, ενισχύουν και πληροφορίες που έρχονται από το Βερολίνο ότι η γερμανική κυβέρνηση έθεσε σαν όρο για την ύπαρξη «σχεδίου διάσωσης» της ελληνικής οικονομίας από τις χώρες της ευρωζώνης, ότι το ΔΝΤ θα έχει «ουσιαστική οικονομική συνεισφορά», στην όποια μορφή δανείου.
Παράλληλα τόσο η γερμανική κυβέρνηση, όσο και Ευρωπαίοι εταίροι, σε πλήρη σύμπνοια με την ελληνική κυβέρνηση, θα θέσουν θέμα νέου αντιλαϊκού πακέτου για την εκταμίευση του όποιου δανείου, απ' όπου κι αν αυτό προέλθει.
Αυτό που επομένως παραμένει δεδομένο, είναι το γεγονός ότι είτε με ΕΕ, είτε με ΔΝΤ, η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται να προωθήσει δέσμη προαποφασισμένων μέτρων που σηματοδοτούν: α) Νέα πιο αυστηρή δημοσιονομική πολιτική (περικοπές κοινωνικών δαπανών, απολύσεις από Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα) και β) Επιτάχυνση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων (ασφαλιστικό, εργασιακά) που θα μειώσουν ακόμα περισσότερο την τιμή της εργατικής δύναμης. γ) Γενικευμένες απολύσεις στο δημόσιο τομέα.δ) Επέκταση με κάθε τρόπο των μισθολογικών μειώσεων στον ιδιωτικό τομέα.

Πηγή:Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια: