Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ-Μεθοδεύει ολοκληρωτικό πάγωμα των συντάξεων

Το ολοκληρωτικό πάγωμα όλων των συντάξεων προωθεί η κυβέρνηση, με πρόσχημα την οικονομική κατάσταση των Ταμείων. Μόνιμη επωδός των χτεσινών δηλώσεων του υπουργού Εργασίας, σε μια προσπάθεια να προετοιμάσει το έδαφος ήταν ότι δεν υπάρχουν λεφτά για συντάξεις και πως τα Ταμεία «δεν έχουν μία».
Με δεδομένο ότι ούτε πέρυσι είχαν αυξηθεί οι συντάξεις (εκτός από ένα μίζερο εφάπαξ), οι αποδοχές χιλιάδων απόμαχων της δουλειάς παραμένουν στο ύψος του 2008. Γεγονός που σημαίνει ότι εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι θα υποχρεωθούν να επιβιώσουν με συρρικνωμένες συντάξεις μπροστά σε μια αγορά που η ακρίβεια καλπάζει και ενώ επτά στους δέκα συνταξιούχους λαμβάνει κάτω από 600 ευρώ.
Τα νέα μέτρα σε βάρος των συνταξιούχων κάνουν καθαρό τι εννοούσε η κυβέρνηση με το περίφημο «νοικοκύρεμα». Αποδεικνύει ταυτόχρονα ότι οι ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση δεν είναι σχέδιο που αφορά το μακρινό μέλλον, αλλά το σήμερα. Το διετές πάγωμα των συντάξεων είναι μόνο η αρχή. Η δραματική συρρίκνωση του εισοδήματος των σημερινών συνταξιούχων είναι το προανάκρουσμα των γενικότερων ανατροπών στην Κοινωνική Ασφάλιση.
Το Ασφαλιστικό κυριάρχησε και στη χτεσινή συνάντηση του Α. Λοβέρδου με τον Ολιν Ρεν, όπου ο αρμόδιος υπουργός επανέλαβε την απόφαση της κυβέρνησης για ένα «νέο ασφαλιστικό τοπίο», με το οποίο - σε πρώτη φάση - θα επιτυγχάνεται η αύξηση του μέσου όρου συνταξιοδότησης κατά δύο έτη.
Μέτρα - ξυράφι
Στα πλαίσια αυτά, η κυβέρνηση σχεδιάζει:
  • Καταργούνται όλες οι λεγόμενες «πρόωρες» συντάξεις, επεκτείνονται και σε άλλα Ταμεία τα αντικίνητρα και ιδιαίτερα η μείωση της σύνταξης κατά 6% για κάθε χρόνο που υπολείπεται από το ανώτατο όριο. Στην πενταετία η μείωση θα ανέρχεται στο 30%.
  • Αναθεωρείται η λίστα των ΒΑΕ, εξοβελίζονται εκατοντάδες επαγγέλματα στα οποία εργάζονται εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι. Στους κλάδους αυτούς, η αύξηση των ορίων ηλικίας θα είναι από 5-7 χρόνια.
  • Καθορίζεται νέος τρόπος απονομής των αναπηρικών συντάξεων. Οι μέχρι τώρα αναθεωρήσεις έχουν κάνει πιο δύσκολη την απονομή και έχουν μειώσει το ύψος των συντάξεων αυτών.
  • Από το 2018 εφαρμόζεται το νέο μοντέλο ασφάλισης, με το οποίο θεσμοθετείται η βασική σύνταξη, η οποία θα κινείται κάτω από τα σημερινά όρια της προνοιακής σύνταξης του ΟΓΑ. Μέσα από τη βασική ενδέχεται να καταργηθούν τα «κατώτερα όρια» συντάξεων, ενώ σε αμφισβήτηση τίθεται και το ΕΚΑΣ.
  • Η «βασική» μαζί με το αναλογικό τμήμα της σύνταξης, θα είναι πολύ κατώτερη από τα σημερινά επίπεδα που έτσι και αλλιώς είναι χαμηλά.
  • Οι επικουρικές δε θα ξεπερνούν το 20%.
  • Η κρατική χρηματοδότηση περιορίζεται στη βασική σύνταξη.
  • Τα αποθεματικά των Ταμείων υπάγονται σε ένα φορέα και μέσω της ΑΕΔΑΚ του ΙΚΑ θα οδηγηθούν στα χρηματιστήρια.
  • Οι κλάδοι Υγείας των Ταμείων αποκόπτονται, εντάσσονται στο ΕΣΥ, σαλαμοποιούνται δικαιώματα, περιορίζονται δραστικά οι παροχές, επιτυγχάνεται και εδώ η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης.
Ανατροπές στα εργασιακά
Ταυτόχρονα, ο Ολι Ρεν ζήτησε την παραπέρα «απελευθέρωση» της αγοράς εργασίας κάτι για το οποίο ήδη έχει σπεύσει να κάνει πράξη η κυβέρνηση. Με το σχέδιο νόμου για τις ευέλικτες μορφές εργασίας, το οποίο παραπέμφθηκε να συζητηθεί στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο, δίνεται και νέα ώθηση με τη διαιώνιση της εκ περιτροπής εργασίας και της διαθεσιμότητας, την αναπαραγωγή του καθεστώτος εξαρτημένης εργασίας με «μπλοκάκια», την επέκταση της μερικής απασχόλησης, την ισχυροποίηση της διευθέτησης του χρόνου εργασίας, της μερικής απασχόλησης, αλλά και τη διατήρηση του άθλιου καθεστώτος της ενοικίασης εργαζομένων.

Πηγή:Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια: