Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

Απεργιακές κινητοποιήσεις στη Βρετανία

Περισσότεροι από 270 χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι στη Βρετανία προχωρούν σε 48ωρη απεργία, διαμαρτυρόμενοι για το ποσό των αποζημιώσεων στις απολύσεις των υπεράριθμων υπαλλήλων. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη κινητοποίηση των τελευταίων δύο δεκαετιών.
Όπως μεταδίδουν τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, δικαστήρια, λιμάνια, εφορίες, ακόμη και τα τηλεφωνικά κέντρα άμεσης δράσης της αστυνομίας θα παραλύσουν από την προγραμματισμένη απεργία.
Το συνδικάτο των υπαλλήλων εκτιμά ότι οι εργαζόμενοι θα χάσουν το ένα τρίτο των κεκτημένων τους, αξίας πολλών χιλιάδων λιρών. Από την πλευρά τους κυβερνητικά στελέχη δηλώνουν πως άλλα μέλη των συνδικάτων έχουν χαρακτηρίσει δίκαιες τις αλλαγές. Το συνδικάτο των Δημοσίων Υπαλλήλων της Βρετανίας, PCS, δηλώνει ότι στην απεργία θα συμμετέχουν εργαζόμενοι του Κοινοβουλίου, των μουσείων και των Δικαστηρίων.

Ο πρόεδρος του PCS, Μαρκ Σέρβοτκα, δήλωσε ότι υπάρχει πολύ μεγάλος θυμός μεταξύ των σκληρά εργαζόμενων δημόσιων υπαλλήλων.
"Η απεργία θα αποδείξει πόσο ζωτικής σημασίας είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι για τη βρετανική κοινωνία. Πρόκειται για ανθρώπους που υπηρετούν σε νευραλγικές θέσεις και επηρεάζουν κάθε τομέα της καθημερινότητάς μας" δηλώνει ο ίδιος στο BBC.

Οι αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση, προσθέτει ο Σέρβοκτα, θα έχει σαν αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να χάσουν έως και το ένα τρίτο των κεκτημένων τους, καθώς και δεκάδες χιλιάδες λίρες εάν χάσουν τη δουλειά τους.
"Η κυβέρνηση αθετεί τις συμφωνίες της για τους χαμηλόμισθους υπαλλήλους, ενώ ταυτόχρονα αδυνατεί να κάνει κάτι για τα υψηλά μπόνους που καιρό τώρα απολαμβάνουν μεγαλοστελέχη τραπεζών" τονίζει στο βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο.

Η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας Τέσα Τζόουελς χαρακτήρισε τις κινητοποιήσεις απογοητευτικές, καθώς όπως είπε σχεδόν ένα στα πέντε μέλη του συνδικάτου ψήφισε υπέρ των απεργιακών κινητοποιήσεων. Αυτό σημαίνει, λέει η ίδια, ότι εκπροσωπούν σχεδόν το 10% της εργατικής δύναμης.
"Η συμφωνία για τις περικοπές, επετεύχθη έπειτα από 18 μηνών διαπραγματεύσεις με πέντε από τα έξι συνδικάτα που εκπροσωπούν τους εργαζόμενους. Όλοι τους συμφώνησαν πως είναι δίκαιη και για τους εργαζόμενους αλλά και για τους φορολογούμενους πολίτες. Επίσης διασφαλίσαμε επιπλέον προστασία για τους χαμηλόμισθους υπαλλήλους" δήλωσε η βρετανίδα υπουργός.

ΠΗΓΗ: www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: