Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΜΕ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΑΝ ΠΩΣ ΔΕΝ ΘΑ ΖΗΤΗΣΟΥΝ ΝΕΑ, ΠΙΟ ΕΠΩΔΥΝΑ ΜΕΤΡΑ ! - ΠΑΣΟΚ: Εντονες οι διαφωνίες για πιθανή προσφυγή σε ΔΝΤ


Εντονες είναι οι διαφωνίες στο εσωτερικό της κυβέρνησης αλλά και του ΠΑΣΟΚ στο ενδεχόμενο προσφυγής της χώρας στο ΔΝΤ, που αφήνει ανοιχτό ο Γ. Παπανδρέου αν στη σύνοδο κορυφής της Πέμπτης δεν προκύψει σχέδιο στήριξης της χώρας με στόχο τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού.
Πολλές οι φωνές που προειδοποίησαν το κυβερνητικό σχήμα για το ενδεχόμενο εμπλοκής του ΔΝΤ, στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ. Στη φωτογραφία στιγμιότυπο από τη συνεδρίαση, με τους Παπουτσή - ΚακλαμάνηΠολλές οι φωνές που προειδοποίησαν το κυβερνητικό σχήμα για το ενδεχόμενο εμπλοκής του ΔΝΤ, στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ. Στη φωτογραφία στιγμιότυπο από τη συνεδρίαση, με τους Παπουτσή - ΚακλαμάνηΟ πρωθυπουργός πάντως την Παρασκευή, στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, προσπάθησε να καθησυχάσει τα μέλη του οργάνου λέγοντας ότι σε περίπτωση προσφυγής στο ΔΝΤ, αυτό δεν θα ζητήσει νέα πιο επώδυνα μέτρα. Επίσης χθες κυβερνητικά στελέχη μάς έλεγαν ότι οι αντιδράσεις είναι κατανοητές αλλά το ΔΝΤ δεν είναι επιλογή μας, είναι μία από τις δυνατότητες που έχουμε, η έσχατη λύση.




Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός είπε στο Πολιτικό Συμβούλιο ότι οι παράγοντες του ΔΝΤ διαβεβαίωσαν τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι αρκετά και σε περίπτωση που η Ελλάδα αναγκαστεί να προσφύγει σε αυτό, δεν θα ζητήσει τη λήψη νέων μέτρων. Ο υπουργός Οικονομικών συναντήθηκε μαζί τους για τέσσερις ώρες στην Ουάσιγκτον πριν από δέκα μέρες, ύστερα από εντολή του πρωθυπουργού όταν τον συνόδευσε για τη συνάντησή του με τον Μπαράκ Ομπάμα.
Πάντως στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ το Σάββατο όσοι μίλησαν για τον δανεισμό της χώρας τάχθηκαν κατά της προσφυγής στο ΔΝΤ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Γιάννης Νικολάου είπε ότι «η κυβέρνηση δεν έχει την πολιτική νομιμοποίηση να πάει τη χώρα στο ΔΝΤ, αλλά ούτε και το ΠΑΣΟΚ έχει τέτοια εξουσιοδότηση από κανέναν». Ο Νίκος Μπίστης υποστήριξε ότι πρέπει «ασυζητητί να αποφύγουμε το ΔΝΤ και να παραμείνουμε στην ευρωπαϊκή λύση με όποιο κόστος». «Το ΔΝΤ σημαίνει συγκυβέρνηση», είπε, εκτιμώντας ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα μας οδηγήσει αργά ή γρήγορα εκτός ευρωζώνης. Κατά του ΔΝΤ τάχθηκαν επίσης και άλλοι ομιλητές.
Πάντως ο πρωθυπουργός στον δημόσιο λόγο του τις τελευταίες ημέρες έχει ρίξει τους τόνους. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ομιλία του στο Εθνικό Συμβούλιο δεν άφησε υπόνοιες για το ενδεχόμενο του ΔΝΤ, ενώ στο εσωτερικό της κυβέρνησης μιλάνε πλέον όλο και πιο πολύ για ευρωπαϊκή λύση μέσω ενός μικτού μηχανισμού στον οποίο θα συμμετέχει και το ΔΝΤ.
Ο Ευάγγ. Βενιζέλος
Αντίθετος με το ενδεχόμενο προσφυγής στο ΔΝΤ φαίνεται ότι είναι και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος, όπως προκύπτει από τις χθεσινές δηλώσεις του στη ΝΕΤ, προκρίνει τη λύση των αγορών, έστω και με ακριβά επιτόκια. «Τη λύση θα τη δώσει το Ελληνικό Δημόσιο, με την ικανότητά του να δανείζεται από τις διεθνείς αγορές έστω και με ακριβό επιτόκιο» είπε. Ο κ. Βενιζέλος σε άλλες δηλώσεις του το Σάββατο τόνισε ότι «μπορούμε να ξεπεράσουμε αυτή τη δύσκολη φάση βασιζόμενοι στις δικές μας δυνάμεις, η Ελλάδα είναι μια ισχυρή οικονομικά χώρα, αξιόπιστη απέναντι στους πιστωτές της».
Πηγή:www.enet.gr-Του ΠΑΝΟΥ ΣΩΚΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: