Το σοκ που έχουν υποστεί από τα οικονομικά μέτρα η βάση του ΠΑΣΟΚ και το στελεχικό προσωπικό που αυτοτοποθετείται στην αριστερή του πτέρυγα αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις και στην υπόκωφη για την ώρα ένταση στις οργανώσεις του κόμματος.
Οι πιο τολμηροί από τους διαφωνούντες (Παπουτσής, Σκανδαλίδης) έκαναν την «αποκοτιά» να εκφράσουν δημοσίως τις αντιρρήσεις τους, αλλά η απειλή διαγραφής τούς ανάγκασε να αναδιπλωθούν. Ωστόσο η αρχή έγινε και στο Μαξίμου φοβούνται ότι θα υπάρξει συνέχεια.
Το ΠΑΣΟΚ έχει πλούσια παράδοση εσωτερικών συγκρούσεων. Μερικές φορές δημιουργείτο η εντύπωση ότι ήταν πολλά κόμματα στη συσκευασία του ενός. Τη δεκαετία του '70, τις διενέξεις έλυνε άλλοτε με διοικητικό τρόπο (μαζικές διαγραφές το 1975 και το 1977) και άλλοτε με κινήσεις ιδεολογικού αντιπερισπασμού ο Α. Παπανδρέου.
Λίγο μετά την κατάληψη της εξουσίας το 1981, εκπόνησε το ευφυές σχήμα «η κυβέρνηση παλεύει για το εφικτό και το κόμμα για το ιδεατό». Η κατάσταση ηρέμησε μέχρι το 1985, όταν κόντρα στο προεκλογικό σύνθημα για «τις καλύτερες μέρες», αναγκάστηκε να εφαρμόσει ένα σκληρό σταθεροποιητικό πρόγραμμα. Το αποτέλεσμα ήταν διαγραφές, αποχωρήσεις, σχηματισμός ανεξάρτητης συνδικαλιστικής παράταξης (ΣΣΕΚ) και δημιουργία κόμματος από τον Γ. Αρσένη (ΕΣΚ).
Το 1996, με αφορμή τη διαδοχή του Α. Παπανδρέου, το ΠΑΣΟΚ χωρίστηκε στα δύο. Ο Κ. Σημίτης κέρδισε την πρωθυπουργία και την αρχηγία του κόμματος, αλλά κυβέρνησε με το μισό ΠΑΣΟΚ να συγκατατίθεται διστακτικά όταν δεν διαφωνούσε ανοικτά. Η πλευρά του εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ εγκαλούσε τους εσωκομματικούς αντιπάλους της για κρατισμό και οι λεγόμενοι αριστεροί κατηγορούσαν τους εκσυγχρονιστές για δεξιά απόκλιση και σοσιαλφιλελευθερισμό. Σήμερα οι εκσυγχρονιστές είναι οι φυσικοί σύμμαχοι του Γ. Παπανδρέου, ενώ την κριτική για νεοφιλελεύθερη πολιτική την εισπράττει από τα στελέχη που έβαλαν πλάτη για να επικρατήσει στην κόντρα με τον Ευ. Βενιζέλο.
Στην πρώτη γραμμή της αντίθεσης βρίσκονται:
* Ο Γ. Παναγιωτακόπουλος, ο οποίος στήριξε τον κ. Παπανδρέου για αρκετούς λόγους, μεταξύ άλλων και επειδή «ήταν ο γιος του αρχηγού»!
* Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σ. Παπασπύρος, ο οποίος την περίοδο της σύρραξης για την ηγεσία το 2007 είχε πει ότι «αν εκλεγεί ο Βενιζέλος, εγώ θα φύγω από το ΠΑΣΟΚ»!
* Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος, ο οποίος πριν ανακοινωθούν τα μέτρα δήλωσε ότι «έχω απεριόριστη εμπιστοσύνη στον Γ. Παπανδρέου, θα αντισταθεί στις αγορές».
* Ο Χρ. Παπουτσής, ο οποίος αποκάλυψε ότι «αν αποτύχει ο Παπανδρέου, δεν μου μένει τίποτα άλλο από το να φύγω από τη χώρα»!
Πιστεύοντας και οι ίδιοι στο μύθο που κατασκεύασαν για τους οπαδούς του ΠΑΣΟΚ ότι «με τον Παπανδρέου αρχηγό το κόμμα θα αγκυροβολήσει στην αριστερά», σήμερα δεν μπορούν να χωνέψουν το γεγονός ότι για πρώτη φορά από το 1974 μία μη δεξιά κυβέρνηση επιβάλλει τη μείωση των εισοδημάτων.
Στη δυσκολότερη θέση βρίσκονται η Λούκα Κατσέλη και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Κινούνται στο ίδιο ιδεολογικό μήκος κύματος με τον Χρ. Παπουτσή, με τη διαφορά ότι αυτές είναι μέλη της κυβέρνησης και ο πρωθυπουργός έχει προειδοποιήσει ότι «όποιος διαφωνεί παραιτείται».
Το ζητούμενο είναι πώς θα αντιδράσει η «κομματική ψυχή», όταν θα συναντηθεί με τη δυσφορία της κοινωνίας. Οπως διαπίστωσαν κορυφαία στελέχη που πήγαν στην περιφέρεια για να εξηγήσουν τις επιλογές της κυβέρνησης, το κλίμα είναι βαρύ μεταξύ των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ. Το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου, και βουλευτής Ηλείας Γ. Κουτσούκος άκουσε από τον γραμματέα της νομαρχιακής Αιτωλοακαρνανίας ότι «έτσι που πάτε, θα μας ψάχνετε και δεν θα μας βρίσκετε».
Σκέψεις για κείμενο με υπογραφές
Στην περίπτωση που πληγεί και ο ιδιωτικός τομέας και η ανεργία αυξηθεί, πολλά στελέχη προβλέπουν κοινωνική έκρηξη. Οπως είπε στην «Κ.Ε.» μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου, «υπάρχουν σκέψεις στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου στις 26 και 27 Μαρτίου να κατατεθεί κείμενο. Αν προκριθεί αυτή η μορφή δεν αποκλείεται να συγκεντρωθεί ένας αριθμός υπογραφών που θα ξαφνιάσει δυσάρεστα την ηγεσία». Την ίδια στιγμή πάντως διατυπώνεται η άποψη να δοθεί μια μικρή παράταση μέχρι να έρθουν το φορολογικό και το αναπτυξιακό νομοσχέδιο, με την ελπίδα ότι θα αποκατασταθεί η ισορροπία στο πεδίο των εντυπώσεων. Κρίσιμο χρονικό διάστημα θεωρείται η περίοδος αμέσως μετά τις γιορτές του Πάσχα όταν θα φτάσει ο λογαριασμός στους εργαζόμενους.
Επιπλέον ορισμένοι παράγοντες δεν αποκλείουν γενικότερες εξελίξεις. Για παράδειγμα ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπ. Παπασπύρος σε όλες τις δημόσιες εμφανίσεις του επαναλαμβάνει πως «όταν αλλάζει το οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο της χώρας, δεν μπορεί να μείνει ανέπαφο το πολιτικό σύστημα».
ΠΗΓΗ:ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ-Του ΤΑΣΟΥ ΠΑΠΠΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου