Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

Νέο αντεργατικό κύμα προμηνύει ο ΟΟΣΑ. Ζητά κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων, απελευθέρωση των απολύσεων, νέα μείωση μισθών και συντάξεων


Να μη μείνει τίποτα όρθιο στο εργασιακό τοπίο απαιτεί ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), κλιμάκιο του οποίου είχε χτες συναντήσεις με τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας. Με έγγραφό του προς την ελληνική κυβέρνηση ο ΟΟΣΑ επικροτεί και απαιτεί επέκταση των άγριων αντεργατικών μέτρων που λήφθηκαν, απαιτώντας το χτύπημα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ), την απελευθέρωση του ορίου απολύσεων, τη νέα συρρίκνωση μισθών και συντάξεων.


Στον πρόλογο του εγγράφου, που υπογράφει ο γενικός γραμματέας, Α. Κιουρία, ζητούνται μέτρα για τη «μείωση του δημόσιου μισθολογικού κόστους», «σημαντική μείωση της αύξησης των δημοσίων δαπανών για συντάξεις του δημοσίου για τα επόμενα χρόνια» και «την αύξηση του πραγματικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης». Ακόμα επισημαίνεται ότι «η Ελλάδα θα πρέπει να υιοθετήσει μεταρρυθμίσεις για τον τρόπο διαπραγμάτευσης του ύψους των αποδοχών, ο οποίος παραμένει υπερβολικά αυστηρός», που παραπέμπει στην επίθεση που έχει εξαπολύσει εδώ και χρόνια το κεφάλαιο με στόχο την κατάργηση των ΣΣΕ.
Με τον ισχυρισμό ότι η ανεργία στην Ελλάδα οφείλεται δήθεν στο συνδυασμό «του σχετικά υψηλού κατώτατου μισθού, της φορολογίας της απασχόλησης και του κόστους της απασχόλησης τα οποία αποθαρρύνουν τους εργοδότες να προσλαμβάνουν νέους χωρίς εμπειρία», προτείνει: Μείωση του κατώτερου μισθού ώστε να διασφαλιστεί ότι «δεν αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα για την πρόσληψη νέων», «εισαγωγή μιας ενιαίας σύμβασης με μέτρια προστασία έναντι της απολύσεως» ώστε οι εργοδότες να απολύουν πιο εύκολα όποτε αυτοί θέλουν. Ακόμα ζητά την ενίσχυση της πολιτικής επιδότησης της εργασίας αντί της ανεργίας. Πολιτική που προσφέρει δωρεάν ζεστό χρήμα στο μεγάλο κεφάλαιο και σε καμιά περίπτωση δεν αντιμετωπίζει την ανεργία.
Οσον αφορά στο Ασφαλιστικό, ο ΟΟΣΑ επικροτεί τη διάσπαση της σύνταξης σε δύο μέρη (τα αποκαλούμενα «προνοιακό» και «ανταποδοτικό») μιλώντας για «ανάγκη σαφούς διαχωρισμού των δικαιωμάτων συνταξιοδότησης και του επιδόματος κοινωνικής πρόνοιας». Ζητά την κατάργηση της «πρόωρης» συνταξιοδότησης, για την οποία ισχυρίζεται ότι σήμερα ισχύουν «χαλαρές προϋποθέσεις», και την παραπέρα μείωση της κατώτατης σύνταξης, το σημερινό ύψος της οποίας χαρακτηρίζει «"γενναιόδωρο" σε σχέση με τις εισφορές που καταβάλλονται από τους δικαιούχους».
Περισσότερη ευελιξία ζητά ο ΣΕΒ
Την ίδια στιγμή, ακόμα περισσότερη ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις ζητά από την κυβέρνηση με επιστολή του ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) αποθρασυμένος από την αντεργατική πολιτική που αυτή εφαρμόζει. Ο ΣΕΒ χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις που κατατέθηκε πρόσφατα για διαβούλευση στη Βουλή «παρωχημένο» και «κατασταλτικό», σχολιάζοντας ότι αυτό δε φθηναίνει αρκετά το κόστος της εργασίας. Οπως σημειώνει, «στο σύγχρονο ευρωπαϊκό πλαίσιο κοινωνικής προστασίας, οι ευέλικτες μορφές εργασίας - όπως η μερική, η εκ περιτροπής και προσωρινή απασχόληση - ισχύουν εδώ και δεκαετίες (και ειδικά στο πλαίσιο της σημερινής κρίσης υιοθετούνται ακόμα περισσότερο στην ΕΕ) γιατί έχει αποδειχτεί ότι καθιστούν εφικτή την άνθιση οικονομικών δραστηριοτήτων».
Οι μεγαλοεργοδότες ζητούν από την κυβέρνηση να κάνει τους εργαζόμενους να ξεχάσουν τι θα πει σταθερή, μόνιμη δουλειά, τι θα πει 8ωρο και όλες οι άλλες κατακτήσεις που έχουν κερδίσει με χρόνια αγώνων. Αποτελεί, μάλιστα, πρόκληση ο ΣΕΒ να τα ζητάει όλα αυτά λέγοντας πως αυτές οι μορφές απασχόλησης «εξυπηρετούν τις ανάγκες χιλιάδων εργαζομένων» και γι' αυτό τις «επιλέγουν».
Να λάβουν την αρμόζουσα ταξική απάντηση
Για την επιστολή του ΣΕΒ στον υπουργό Εργασίας για τις εργασιακές σχέσεις, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με σχόλιό του υπογραμμίζει:
«Είναι απειλή και εκβιασμός προς τους εργαζόμενους και πρέπει να λάβει την αρμόζουσα ταξική απάντηση σε κάθε εργασιακό χώρο, σε όλη τη χώρα, η αξίωση - απαίτηση του ΣΕΒ για γενίκευση της ελαστικής, μερικής, εκ περιτροπής και ανασφάλιστης εργασίας, με την πλήρη εφαρμογή των αποφάσεων και κατευθύνσεων της ΕΕ.
Κατά τ' άλλα η κυβέρνηση και ο ΣΕΒ ισχυρίζονται ότι δε θα θιγούν οι κατακτήσεις των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα!...».

Πηγή:Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια: