Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010

Αστείρευτη πηγή δύναμης η Επανάσταση του ’21.Την 25η Μαρτίου τίμησε το ΑΚΕΛ


Πηγή δίκαιης περηφάνιας και έμπνευσης και πολύτιμο ηθικό και ιδεολογικοπολιτικό κεφάλαιο αποτελεί για τον ελληνικό λαό η Επανάσταση του 1821, τόνισε το Mέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ Γιαννάκης Κολοκασίδης μιλώντας την Τρίτη στην εκδήλωση της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ προς τιμή της επετείου της 25ης Μαρτίου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών στη Λάρνακα.  

Ο Γ. Κολοκασίδης  πρόσθεσε ότι η Ελληνική Επανάσταση αποτελεί και για την Κύπρο αστείρευτη πηγή από την οποία αντλούμε δύναμη και θάρρος για να συνεχίσουμε την πάλη για επανένωση και προκοπή της πατρίδας μας.  “Συγχαίρουμε το λαό της Ελλάδας που περνά δύσκολες στιγμές για την εθνική επέτειο και πραγματικά ευχαριστούμε την κυβέρνηση, τον πολιτικό κόσμο και τον απλό λαό για την αμέριστη υποστήριξη τους στην υπόθεση της Κύπρου και στον αγώνα του Προέδρου της Δημοκρατίας” τόνισε.
Εθνικοαπελευθερωτικό αλλά και κοινωνικό 
το περιεχόμενο της Επανάστασης

Ο Γ. Κολοκασίδης αναφέρθηκε στο εθνικοαπελευθερωτικό περιεχόμενο του ’21 κάνοντας λόγο για ένα μεγαλειώδη ξεσηκωμό που οδήγησε στην απελευθέρωση από τον Οθωμανικό ζυγό και στη δημιουργία του Νεοελληνικού ανεξάρτητου κράτους.  Δεν παρέλειψε όμως να υπογραμμίσει και το κοινωνικό περιεχόμενο του αγώνα για να τονίσει ότι η άρνηση αυτού του περιεχομένου  για σχεδόν ενάμισι αιώνα από την επίσημη ιστοριογραφία υπήρξε μια από τις μεγαλύτερες διαστρεβλώσεις που γνώρισε η ελληνική ιστορία.
Αναλύοντας αυτό το κοινωνικό περιεχόμενο, επεσήμανε ότι ο στόχος της εθνικής απελευθέρωσης ωρίμασε παράλληλα και στη βάση της κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης, η οποία όμως προσέκρουε στο τεράστιο εμπόδιο του οθωμανικού πολιτικοκοινωνικού κατεστημένου.  “Επρεπε να σπάσουν τα δεσμά της Οθωμανικής δουλείας για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις παραπέρα κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης του ελληνικού λαού” ανέφερε, σημειώνοντας ότι το κοινωνικό περιεχόμενο της Επανάστασης ήταν ανάγλυφο στη βαθιά στρωματοποιημένη κοινωνική σύνθεση του ελληνικού λαού.  “Από εδώ πηγάζει ο αγώνας για εξουσία στην επαναστατημένη Ελλάδα.  Εδώ εκφράζεται το κοινωνικό περιεχόμενο του ’21, εδώ βρίσκονται οι βαθύτερες αιτίες των συγκρούσεων, ακόμα και των εμφύλιων πολέμων που ξέσπασαν κατά τη διάρκεια της επανάστασης.  Αναδεικνύουμε λοιπόν το κοινωνικό περιεχόμενο και τις βαθύτερες αιτίες των εμφύλιων συγκρούσεων χωρίς να υποτιμούμε και τις επιδράσεις της εξωτερικής πολιτικής” συνέχισε ο Γ. Κολοκασίδης. 
Συνοψίζοντας, υπέδειξε ότι ο πόθος για ελευθερία συνάντησε την ιστορική ανάγκη διάρρηξης των δεσμών του φεουδαρχικού καθεστώτος και προκάλεσε το μεγαλείο της Επανάστασης του ’21.

Το δικό της μερτικό η Κύπρος

Ο Γ. Κολοκασίδης έκανε ειδική αναφορά στο μερτικό της Κύπρου, στον ξεσηκωμό με γνωστές αλλά και άγνωστες αναφορές, όπως η συμμετοχή Κυπρίων στις μάχες που δόθηκαν υπό τις διαταγές λαοπρόβλητων στρατηλατών όπως ο Καραϊσκάκης και ο Μακρυγιάννης.
Επίσης, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ήττα των δημοκρατικών δυνάμεων στο εσωτερικό μέτωπο που οδήγησε, όπως είπε, στην υπαγωγή της ανεξάρτητης Ελλάδας υπό την εξάρτηση της Αγγλίας και στην επιβολή ενός αυταρχικού καθεστώτος.

Ο αγώνας του κυπριακού λαού

Ξεχωριστή αναφορά έκανε ο Γ. Κολοκασίδης και στο Κυπριακό επισημαίνοντας ότι ο κυπριακός λαός, σε εντελώς διαφορετικές συνθήκες από εκείνες του 1821 διεξάγει το δικό του αγώνα ενάντια στην τουρκική κατοχή για απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας και του λαού.
Αναφέρθηκε στην απόφαση ηγεσίας και λαού για ειρηνικό αγώνα και επεσήμανε ότι στο πλαίσιο αυτό προέκυψε η απόφαση για έντιμο συμβιβασμό με τους Τουρκοκύπριους για λύση ομοσπονδίας.
Το ΑΚΕΛ, συνέχισε, όλα αυτά τα χρόνια με υποδειγματική συνέπεια παρέμεινε σταθερό στη θέση για ειρηνική λύση του κυπριακού στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας χωρίς ποτέ να ερωτοτροπεί με δυναμικές λύσεις και παιχνίδια εθνικιστικής έξαρσης, προσπαθώντας από τη δεκαετία του ’80 να εξηγήσει τι είναι η ομοσπονδία και ποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά θα έχει στην Κύπρο.
Αναλύοντας την κατάσταση σήμερα, επεσήμανε ότι ενώ ο Πρόεδρος Χριστόφιας δίνει μια τιτάνια μάχη για επίτευξη λύσης με βάση τις συμφωνίες και τις δεσμεύσεις μας, δέχεται μια άνευ προηγουμένου επίθεση από διάφορες ηγεσίες.  Το φαινόμενο αυτό, συνέχισε, οφείλεται σε αντιδράσεις εκείνων που ποτέ δεν δέχθηκαν τη λύση ομοσπονδίας αλλά και σε εκείνους που ενώ δέχονται την ιδέα της ομοσπονδίας, εντούτοις αδυνατούν να αντισταθούν στον πειρασμό της μικροπολιτικής και των κομματικών σκοπιμοτήτων.  “Λυπούμαστε ειλικρινά.  Ευχόμαστε να υπάρξουν σοφότερες και πιο υπεύθυνες σκέψεις από όλους” είπε.
Καταλήγοντας, επανέλαβε ότι το ’21 αποτελεί αστείρευτη πηγή από την οποία αντλούμε δύναμη και θάρρος για να συνεχίσουμε την πάλη για την επανένωση.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ εκφώνησε  εκ μέρους της Ε.Ε. ΑΚΕΛ Αμμοχώστου, που είχε την ευθύνη της διοργάνωσης, η οργανωτική γραμματέας Κατερίνα Νεοφύτου, η οποία επεσήμανε ότι το Κόμμα τιμά τον ελληνικό λαό και τις θυσίες του για την ελευθερία, τιμά τους αγώνες του κυπριακού λαού για απαλλαγή από το βρετανικό αποικιακό ζυγό και αποτίει φόρο τιμής γενικά στις θυσίες των λαών και των ανθρώπων που με τα οράματά τους σπρώχνουν την ανθρώπινη ιστορία μπροστά με την προσδοκία για καλύτερες μέρες.
Χαιρετισμό απηύθηνε και ο δήμαρχος Λευκονοίκου Μιχάλης Πήλικος, ο οποίος είπε ότι η 25η Μαρτίου έχει διττή σημασία για τους Λευκονοικιάτες.
Στο καλλιτεχνικό μέρος απήγγειλε ποίηση ο Ανδρέας Μελέκκης ενώ επετειακά τραγούδια τραγούδησε ο Γιώργος Κούρτας.
Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός παρα τω Προέδρω, Τίτος Χριστοφίδης, ενώ παρέστησαν μέλη του Πολιτικού Γραφείου και άλλα στελέχη όπως και βουλευτές του ΑΚΕΛ, στελέχη του Λαϊκού Κινήματος εκρόσωπος του ΔΗΚΟ, εκπρόσωποι της εκκλησίας, της αστυνομίας, της τοπικής αυτοδιοίκησης και οργανωμένων συνόλων.

Πηγή:Χαραυγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: